Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 4431k/4-No prosił bym o pomoc i ogolne informacje

grzesiekskc 21 May 2007 16:28 2715 16
    grzesiekskc
    Level 12  
    Posiadam dwa takie radiotelefony od chyba miesiaca siedze na waszym forum w poszukiwaniu tylko informacji o nich ale z różnym skutkiem o to mam dwa takie radiotelefoniki gdzie na tablicach znamionowych pisze wszystko prawie to samo no z wyjatkiem numeru serii i numeru fabrycznego (Roznica chyba dwóch cyfr) Oto zdjecie od frontu:
    http://img404.imageshack.us/my.php?image=odfrontuho5.jpg
    Wiec chodzi mi o to żeby dowiedzieć sie jakiego mikrofono-glosnika do tego użyc bo wiem juz które wtyki należy podpiąc tylko nie wiem jakiego sprzętu do tego urzyc. Dokładnie chciał bym wiedzieć ile to ma kanałów ale patrząc na przełącznik to chyba dwa tylko...mogę sie mylić poprawcie jak cos. Jesli bym chcial zeby te radyjka ze soba pracowaly czy musze je jakos specjalnie dostrajac skoro różnią sie trochę numerem fabrycznym? Jaki to może mieć zasięg bez anteny i z najprostrzą anteną i na jakiej częstotliwości to moze działać? (Przypuszczam że coś w granicach 145mhz ale nie jestem pewien) zasilanie to ma na 12v to juz wiem czekam tylko aż ktoś z Was zechce mi pomodz i uzupełnic moje informację ;)
    Posiadam też inne Radmorki :) takie jak:
    R-4431K/2-NO <Takie mam dwa z czego obydwa nie maja przednich paneli a jeden nawet tej płytki z tyłu razem z kwarcem.
    R-K4431-NO/II <tego nawet uruchomić nei mogę bo nei mam do niego żarówki z przodu ktoa powinna być...jeśli ktoś coś o tym radiotelefonie wie i jest łaskaw podzielić się tą informacją to dziękuje.

Pozdrawiam a poniżej zamieszczam inne zdjęcia tych pierwszych Radmorów.

http://img239.imageshack.us/my.php?image=odkwarcysw8.jpg
    http://img47.imageshack.us/my.php?image=caloscre7.jpg
    sp7mfu
    Level 20  
    To jest takie "mundurowe" oznaczenie radiotelefony FM315. Jego schemat jest tutaj:
    http://www.radioam.net/old/technika/radiotelefony/radmor/index.htm. Z tego co widzę radia nie mają kwarców - więc ich tak szybko nie uruchomisz. Dość łatwo przestrajają się na pasmo 2m, ale wymaga to trochę doświadczenia. Nadawanie bez licencji odradzam. Wprawdzie tylko 0,5 W - ale jak wdepniesz mundurowym na kanał to... strach się bać. Aha mikrofon: w nowszych wersjach MGD 4 prod Tonsil a podłączenie znajdziesz na schemacie.
    grzesiekskc
    Level 12  
    Dzieki za opis mikrofonu ale niestety link do tego schematu dziala lecz na tej stronie tego schematu nie ma wypisuje mi duzym czarnym drukiem "Not Found" no i to by bylo na tyle...co do pasma mundurowych wcale nei mam zamiary nikomu wchodzic na kanal ;) chcial bym jedynei je uruchomic zeby nie lezaly niesprawne w szafie.

Mowisz ze nie maja kwarcow ale po ktorych zdjeciach to stwierdziles? jesli po tych ostatnich to mozliwe bo tam juz sa wszystkie Radmorki nawet te rozwalone ;)

Pozdrawiam.
    sp7mfu
    Level 20  
    Po zdjęciu ze środkowego linku (odkwarcysw8). W środkowej części widoczne 6 kołeczków - po 2 na jeden kwarc (radio miało 3 kanały). Po ich zamontowaniu przykręcało się blaszkę zapobiegającą wypadaniu rezonatorów (2 wkręty na prawo od gniazdek). Spróbuj takiego linka:
    http://www.radioam.net/old/technika/radiotelefony/index.htm potem kliknij baner RADMOR i powinno działać (przynajmniej tak jest u mnie. Pozdrawiam
    grzesiekskc
    Level 12  
    Dzieki wielkie masz racje nie ma kwarcow na sczezscie mam jeszcze troche kwarcow w uszkodzonym radiu to moze uda mi sie zrobic z kilku chodz jedno dzialajace. Serdeczne dzieki jesli jeszcze macie jakies elementy do tego radyjka na oddanie/sprzedanie lub jakies informacje to bede wdzieczny ;)

Dziekuje i pozdrawiam.
    sp7mfu
    Level 20  
    Kiedyś spotkałem się z tematem syntezy na pasmo 2m do tego radia - i to chyba na elektrodzie. szukaj pod FM315
    grzesiekskc
    Level 12  
    Szukałem wiekszość ludzi pisze ze nie warto bo ma bardzo zbite bloki w środku i nie ma gdzie nawet szpilki wcisnąć :) osobiście to sie z nimi zgadzam jak narazie udało mi się uruchomić jedno ale tylko na krótką chwile wymieniłem jeden kwarc i udało mi się "złapać" radio taxi co już jest jakimś sukcesem niestety po rozłączeniu radia coś się stało i nawet tego radio taxi złapać nie chce... no coż jeśli ktoś ma jakieś pomysły jak przestroić to radio na 2m przy pomocy wymiany kwarcy lub czegoś innego to chętnie poczytam.

Pozdrawiam.
    sp7mfu
    Level 20  
    przestrajałem 315-kę od strażaków (ca 150 MHz). Wystarczyło tylko wymienić kwarce i dostroić rdzenie cewek. Zalecam Radmorowski stroik bo rdzenie łatwo pękają i ich wyciągnięcie staje się wyzwaniem.
    sq6ade
    Level 40  
    Jeśli to jest zbliżone do FM-315 to warto zaadoptować na pasmo amatorskie i po uzyskaniu uprawnień cieszyć się łącznością z innymi użytkownikami pasma amatorskiego. FM315 woziłem kilka lat na rowerze i świetnie się spisywało = ludzie się oglądali jak na d.ebila ale frajda była na 102. Te nowoczesne wszystkomające zabawki które się dziś łatwo kupuje nie cieszą tak jak ta cegła kiedyś :(
    grzesiekskc
    Level 12  
    Mógł byś mi sp7mfu dokładniej opisać na jakie kwarce mam wymienić te co mam i jakby to dostroić? bede bardzo wdzięczny.

Co do @Up to racja racja te dzisiejsze "zabaweczki" to nie to samo co stare dobre Radmorki ;) Może i są cegłowate ale ile frajdy z tego jest...
    AdamC
    Level 27  
    grzesiekskc wrote:
    Mógł byś mi sp7mfu dokładniej opisać na jakie kwarce mam wymienić te co mam i jakby to dostroić? bede bardzo wdzięczny.

4431k/4 wykonanie na pasmo146-161 MHz odstęp międzykanałowy 25kHz,od FM315K,R4431K różni się wyposażeniem.

Częstotliwość kwarcu określa się z wzoru:
    odbiornik
    fkw = (fs - 10,7) : 4 ; w MHz
    nadajnik
    fkw =fs : 18
    fkw - częstotliwość rezonatora kwarcowego
    fs - częstotliwość kanału

Generator kwarcowy moduł OP33 stroi się na 2 harmoniczną.
    Może zajść potrzeba strojenia drugiego powielacza.
    Podobnie z nadajnikiem,tyle że inna jest krotność powielania.

Powodzenia
    grzesiekskc
    Level 12  
    Dziękuje teraz to chyba tylko pozostało mi kupno kwarcy tylko nie wiem czy takie dostane na to pasmo 2m ;) Dziękuje wszystkim za pomoc jakbym miał jeszcze jakieś pytania to się odezwę

Pozdrawiam.
    grzesiekskc
    Level 12  
    Dzieki ;) Stronka świetna tylko nie spodziewałem sie ze koszta będą aż takie bo żeby uruchomić dwa takie radmorki to musiał bym wydać co najmniej 40zł ...no ale cóż jak mus to mus.Teraz tylko kupić zamontować zrobić licencję i jazda ;)

Mam pytanie ile może kosztować taki FM315 przerobiony na 2m jakby ktos sprzedawał? chce się zorientować czy wogóle opłaca sie robić tego skoro taniej może będzie kupić już zrobiony.Bo podobno niedawno te ceny kwarcy skoczyły więc może komuś udało się kupic wcześniej ;)

Dziękuje i pozdrawiam.
    sq6ade
    Level 40  
    Cena tych par kwarców jest bardzo przyzwoita. Jeśli chcesz rozpatrywać kwestie przestrojenia pod względem opłacalności to od razu zrezygnuj. Wtedy lepiej zatrudnij się jako układacz towaru w markecie albo do kopania rowów i za zarobioną kasę kupisz sobie jakieś radio VHF-HANDY używane z dolnej półki.
    Ekonomicznie będziesz do przodu . Satysfakcja = ZERO.
    grzesiekskc
    Level 12  
    Heh no dobra :) Czuje sie zmotywowany i biorę się do roboty.

Pozdrawiam.
    pan_deejay
    Level 23  
    Ja posiadam FM315 już przestrojoną i z obsadą kwarcową wszystkich kanałów-jeden w simpleksie a pozostałe z sziftem -600 kHz(na przemienniki ale nie w moim regionie)-nawet ma sprawny akumulator i dopasowaną antenę i oryginalny mikrofon z trzema tonami w tym 1750 Hz do otwierania przemienników.Interesuje Cię?