logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nawigacja Becker Audio APS 30 (Problem z włączaniem)

MariuszB. 21 Maj 2007 18:19 8436 8
REKLAMA
  • #1 3907034
    MariuszB.
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam wszystkich.

Ze wzgledu na to że wyszukiwarka na razie nie działa nie mogę nawet sprawdzić czy ten lub podobny temat był poruszany,dlatego proszę o pomoc zaczynając nowy temat.

Mam dość nietypowy problem związany z nawigacją Mercedes Becker APS 30,radio działało,CD również,to samo nawigacja ale po włożeniu płyty z oprogramowaniem na Polskę (4 płyty,kopia) radio przestało działać,nie można również go włączyć,serwis Mercedesa stwierdził że podczas instalacji został wyczyszczony soft w radiu,lub inne oprogramowanie,nie jestem elektronikiem ale to samo oprogramowanie zostało zainstalowane na identycznej nawigacji i.....nic się nie działo,i jestem w kropce ponieważ teraz nie wiem co jest przyczyną uszkodzenia,czy zbieg okoliczności i radio padło akurat przy instalacji i usterka nie ma nic wspólnego z oprogramowaniem,czy faktycznie wina to oprogramowania,ale jeżeli tak to dlaczego bez problemu zainstalowało się na bliźniaczej nawigacji i działa?

Proszę o pomoc lub wskazanie co robić dalej,może ktoś zajmie się naprawą lub podpowie co zrobić dalej?
    Z góry Wielkie Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3913718
    MariuszB.
    Poziom 12  
    Witam.
    Może ktoś chociaz powie mi czy takie uszkodzenie radia jest mozliwe?
    mowa o złym oprogramowaniu.
  • #3 3923275
    MariuszB.
    Poziom 12  
    Za pomocą wyszukiwarki sprawdziłem czy przypadkiem taki problem z Becker Audio APS 30 nie pojawił się u innych użytkowników,niestety,nikt nie miał takiego problemu,więc proszę jeszcze raz o pomoc,moze ktoś pomoże rozwiązać ten problemz włączaniem się radia.
  • REKLAMA
  • #4 3923349
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Tak - jest to możliwe i nawet dość częstę i to nie tylko w Becker-ach. W Polsce raczej nikt nie naprawi a w niemczech ...... też a jeśli tak to zapłacisz więcej niż warta nawigacja. Może to Cie oduczy kraść.
    A swoją drogą to dziwne bo nawet serwisy kupują (przynajmniej odemnie) płyty dopiero jak coś się stanie :-( .
  • #5 3925321
    MariuszB.
    Poziom 12  
    Szanowny Panie Grzegorzu !!!!
    Aby użyć takich słów jak "może to oduczy cię kraść" trzeba znać całą sytuację,a nie oskarżać kogoś nie mając pojęcia o czy się pisze !!!!!

Nawigację mam legalną,została zakupiona razem z Mercedesem,posiadam do niej kompletną dokumentację wraz z oryginalnym kodem,także takie słowa proszę zatrzymać dla siebie.
    Może jedynym wykroczeniem jest tylko użycie kopii oprogramowania,a nie oryginału.

Także na przyszłość zanim napisze Pan podobne słowa to proponuję użyć szarych komórek.
  • #6 3925358
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    MariuszB. napisał:
    ..... ale po włożeniu płyty z oprogramowaniem na Polskę (4 płyty,kopia) radio przestało działać,nie można również go włączyć,serwis Mercedesa stwierdził że podczas instalacji został wyczyszczony soft w radiu ......

Używam szarych komórek i nawet umiem czytać po Polsku :D . Zgodnie z licencją oprogramowania (które by Pan przeczytał pewnie gdyby miał oryginał) dowiedział by się Pan że nie można robić i używać kopii.
  • REKLAMA
  • #7 3926600
    MariuszB.
    Poziom 12  
    Szkoda gadać.....wszystko wiedzący człeku....jeżeli nie potrafi Pan pomóc w problemie to zamykam ten temat.

A tak na marginesie.... wolno posiadać JEDNA kopię,pod warunkiem że posiadamy również oryginał....koniec cytatu z licencji
    Ja posiadam oryginały.
  • #8 3928035
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    MariuszB. napisał:
    A tak na marginesie.... wolno posiadać JEDNA kopię,pod warunkiem że posiadamy również oryginał....koniec cytatu

Tak się składa, że wśród swoich nawigacji posiadam również APS30 i co normalne komplet płyt v.9.0 (tylko ta zawiera mapę Polski).
    Nie wiem którą umowę Pan cytuje ale .... gdyby otworzył Pan umowę licencyjną (taka mała książeczka) na stronie 14-tej (tam jest po Polsku) i przeczytał punkt drugi to może by Pan wiedział co można a czego nie.
    Dla pewności przeczytałem również tą umowę po niemiecku (strona 2) oraz angielsku (strona 11) i brzmi dokładnie tak samo :D .
  • REKLAMA
  • #9 3941433
    MariuszB.
    Poziom 12  
    Cóż,liczyłem na pomoc,a dostałem same reprymendy i moralności,widać to już taka Polaków domena- nie pomogę ale swoje powiem.
    Serdecznie Dziękuję,a zwłaszcza Panu Grzegorzowi :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nawigacji Becker Audio APS 30 w samochodzie Mercedes, która po włożeniu kopii oprogramowania na Polskę przestała się włączać. Radio i CD działały poprawnie przed instalacją, jednak po aktualizacji oprogramowania radio przestało działać, a serwis Mercedesa stwierdził, że mogło dojść do wyczyszczenia lub uszkodzenia softu. Użytkownik zastanawia się, czy problem jest spowodowany nieprawidłowym oprogramowaniem, czy przypadkową awarią sprzętu. W dyskusji potwierdzono, że uszkodzenie radia przez niewłaściwe oprogramowanie jest możliwe i dość częste, jednak naprawa w Polsce jest trudna i kosztowna. Poruszono także kwestie legalności używania kopii oprogramowania, gdzie zgodnie z licencją dozwolona jest jedna kopia pod warunkiem posiadania oryginału. Wątpliwości dotyczą także różnic w działaniu oprogramowania na identycznych urządzeniach. Brak jednoznacznego rozwiązania problemu, a dyskusja zawierała również spory dotyczące legalności użycia kopii oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA