logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SW-252F - ograniczona prędkość nagrywania i błędy w Nero

bobeke 22 Maj 2007 18:03 2412 15
REKLAMA
  • #1 3910483
    bobeke
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Czesc!
    Zaczne może od tego, szukałem w wyszukiwarce elektrody ale ona nie działa od paru dni( nie wiem czy tylko mi), szukałem w google ale nic nie znalazłem. Mam nagrywarke taką jak w temacie. Problem polega na tym że mimo maxymalnej prędkości nagrywania x52 ja w nero mogę nagrywać płyty tylko prędkością x4 i x8. Na dodatek nieraz po niby prawidłowym nagraniu płyty okazało się, że płyta jest czysta, lub wogóle nie można nagrać płyty (wyskakują błędy). Wymieniałem biosy ale nie przyniosło to żadnego skutku. Jeśli ktoś wie co może być przyczyną to bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3911249
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Masz zainstalowane sterowniki Aspi ? Co to za wersja nero ? Napisz cos wiecej bo tak to kazdy moze zgadywac...
  • #3 3912442
    bobeke
    Poziom 15  
    A więc tak.... Nero mam:
    Nero-6.6.1.15a wraz ze spolszczeniem
    Nero-6.6.1.15_plk.
    Patrzyłem i miałem zainstalowane ASPI tylko w Nero, a w systemie już nie.
    Zainstalowałem ten ASPI w systemie i dalej nic.
    Samsung SW-252F - ograniczona prędkość nagrywania i błędy w NeroSamsung SW-252F - ograniczona prędkość nagrywania i błędy w NeroSamsung SW-252F - ograniczona prędkość nagrywania i błędy w Nero
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #4 3912446
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Jaką masz płytę w napędzie w trakcie robienia pierwszego zdjęcia?
    Wsadź czystą CD-R i zobacz czy to coś dało.
  • #5 3912567
    bobeke
    Poziom 15  
    Miałem wtedy czystą płyte. Wsadziłęm inną czystą i to samo,
  • REKLAMA
  • #6 3912578
    Dydzio
    Poziom 30  
    Menu Start/Programy/Nero/Nero Toolkit/Nero Info Tool

Zobacz, co ten program pisze o napędzie

PS. U mnie nie ma z tym problemów:
  • #7 3912618
    bobeke
    Poziom 15  
    Chodzi Ci o te informacje czy o to okno co ty wkleiłeś?
    (Jeśli o te twoje to te zdjęcie mam juz zrobione wcześniej).
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.[/mod]
  • #8 3912651
    Dydzio
    Poziom 30  
    Nie, chodziło mi o zakładkę Dysk/Drive, ale już mi śmierdzi Supported Speeds...
  • #10 3912886
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    bobeke napisał:
    (...)nieraz po niby prawidłowym nagraniu płyty okazało się, że płyta jest czysta, lub wogóle nie można nagrać płyty (wyskakują błędy). (...)

Co prawda z SW-252B, ale już paru osobom pomogło, w tym jednej na forum...https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic372442.html
    Może tobie też...
  • #11 3913282
    bobeke
    Poziom 15  
    Przeczyściłem, nasmarowałem i dalej nic. Jak było tal jest dalej
  • #12 3913495
    Dydzio
    Poziom 30  
    Czy zwróciłeś uwagę na to, co masz stricte zaznaczone na screenie o który prosiłem?Jeśli nie ma możliwości zmiany prędkości na większe to polecam:
    http://www.samsung.com/pl/support/productsupport/download/Model_Select.aspx?type=CD-RW+%2f+COMBO&typecode=14&subtype=CD-RW+(Half-Height)&cmssubtypecode=1401&model=SW-252F&filetype=FM&language=

EDIT: Skopiuj CAŁY link i wklej w przeglądarkę, bo forum części nie zaakceptowało...
  • #13 3918083
    bobeke
    Poziom 15  
    Dydzio ja juz pisalem, że wymieniałem biosy. Dokładnie próbowałem te co ty mi podałeś..... Niestety nic,,,,....
  • REKLAMA
  • #14 3918269
    Dydzio
    Poziom 30  
    No chyba nie do końca, skoro na screenie widać wyraźnie, że masz najstarszą dostępną wersję firmware`u...

Zapytam jeszcze raz: czy jest możliwość zmiany na wyższą prędkość w boxie Prędkość zapisu z Nero InfoTool?
  • #15 3920454
    bobeke
    Poziom 15  
    Wiem, że jest najstarsza ponieważ wgrywałem idąc w górę (nic nie dawało) a na koncu został jeszcze do wgrania najstarszy - wgrałem i tak juz został. -*-----Nie nie da się ustawić na większą. Obawiam się że moja nagrywarka swoje juz wypaliła..............:(
  • #16 3921395
    Dydzio
    Poziom 30  
    To nie wykluczone, ale Nero nie jest idealne :)
    Spróbuj jeszcze zainstalować inny program nagrywający, a najlepiej ściągnij jakiegoś Knoppixa, uruchom a z poziomu systemu uruchom program K3B (mam nadzieję, że tam jest, jak nie to zainstaluj)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki Samsung SW-252F, która mimo deklarowanej maksymalnej prędkości nagrywania x52 w programie Nero umożliwia zapis tylko z prędkościami x4 lub x8. Po próbach nagrywania pojawiają się błędy, a czasem płyty pozostają puste mimo pozornie prawidłowego procesu. Wymiana firmware (BIOS) na różne wersje, w tym najnowsze i starsze, nie przyniosła poprawy. Zainstalowano sterowniki ASPI w systemie, jednak problem pozostał. Testowano różne płyty CD-R, czyszczenie i smarowanie mechanizmu napędu nie pomogły. Nero Info Tool wskazuje ograniczone prędkości zapisu, brak możliwości ich zmiany na wyższe. Sugerowano użycie alternatywnego oprogramowania do nagrywania, np. K3B pod systemem Linux (Knoppix), aby wykluczyć problem z Nero. Istnieje podejrzenie, że nagrywarka jest zużyta i nie jest w stanie osiągnąć wyższych prędkości zapisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA