logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips 29PT8521 - jak poprawić kontrast bez otwierania obudowy?

KoNsul+ 22 Maj 2007 19:15 1828 5
REKLAMA
  • #1 3910723
    KoNsul+
    Poziom 2  
    Mam taki oto problem.
    W zeszłym roku zakupiłem telewizor 29PT8521, którego kineskop posiada wadę w postaci plam. Po pewnym czasie telewizor pojechał
    do serwisu.
    Po powrocie plam już nie ma to prawda, ale kontrast jest beznadziejny (prawdopodobnie w ten sposób usunięto zgłoszony problem).
    Jako, że gwarancja na telewizor dobiegła końca, stąd moje pytanie kieruje
    do specjalistów czy istnieje możliwość przywrócenia ustawień kontrastu sposobem programowym (w domowym zaciszu) bez ingerencji w wnętrzności elektroniczne telewizora? Poproszę o podpowiedzi i wskazówki.

Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3911619
    markom
    Poziom 19  
    Ocena: 88
    Jak ściągniesz obudowę to będziesz widział trafopowielacz (czarny lub szary element dość duży z czerwonym grubym przewodem wychodzącym od niego). Na jednej z jego powierzchni są 2 potencjometry: jeden do ustawiania jasności a drugi do ostrości. Jak załączysz telewizor i zaczniesz delikatnie nimi kręcić to sam ustawisz lepszą ostrość lub jaskrawość :). Powodzenia
    Moderowany przez obcy7:

Ostrzeżenie za niefachową i szkodliwą poradę. Zakreśliłem na czerwono. Regulamin p.12. Jest to potencjometr do regulacji napięcia siatki 2 kineskopu, a nie jaskrawości ! Poza tym autor tematu pisze o małym kontraście.

• REKLAMA
  • #4 3913307
    KoNsul+
    Poziom 2  
    Rozumiem zatem, że dokumentacja ES1E AA umożliwi mi regulację w trybie serwisowym za pomocą pilota...
    Wolałbym uniknąć ingerencji wewnątrz telewizora ponieważ nie znam się na elementach elektronicznych :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3913741
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Opis na stronach 10-12. Ustawienie większego zakresu regulacji kontrastu w trybie serwisowym nie zwalnia oczywiście od kompromisu w ustawieniu kontrastu w menu obsługi. Przy zbyt dużym - szybciej będą widoczne plamy na jasnym obrazie. Taki urok kineskopu.
  • #6 3914020
    KoNsul+
    Poziom 2  
    Dobra.
    Już wszystko wiem. Dziękuję Wszystkim za cenne uwagi i wskazówki
REKLAMA