logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S6A, Athlon 1700XP – restart po BIOS, brak bootowania Windows, możliwa awaria płyty

Magic14 23 Maj 2007 14:19 1182 7
REKLAMA
  • #1 3913224
    Magic14
    Poziom 10  
    Witam, Moja siostra ma kompa na konfiguracji Atrhlon 1700xp, 256 ddr, GeForce mx400. No więc problem ujawnił się po 5 latach bezawaryjnej pracy tego komputera, mianowicie pewnego dnia jak próbowałem właczyć kompa to windows mi sie wieszał niebieski ekran i restart, no więc pomyślałem że to znowu windows :roll: i odpaliłem nowego. Instalacja przebiegła bez żadnych problemów, Windows jednak dziwnie się zainstalował (styl klasyczny, żadnych programów typu MP lub WMM). Po instalacji paru sterowników zrobiłem restart i zonk... W biosie pokazuje sie ten napis o karcie w lewym górnym rogu i restart... Nawet nie wchodzi do wyszukiwania urządzeń,,, Dodam że sprawdzałem na 2 zasilaczach bez jakich kolwiek dodatków (dyski, cd czy karty PCI) i znów to samo... Czyżby płyta padła? Pozdrawiam:D :please:
  • REKLAMA
  • #2 3913266
    basman123
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Sprawdz pamiec (jak masz mozliwosc podmien na inna)
  • REKLAMA
  • #3 3913294
    Magic14
    Poziom 10  
    Powiem tak mam 2 kości, i próbowałem i na jednej i na drugiej... Ale spróbuje. A od czego mogła się uszkodzić pamięć? Od wstrząsu jakiegoś?
  • REKLAMA
  • #4 3913545
    basman123
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    A inna karta graficzna? Probowales podmienic ?
  • REKLAMA
  • #5 3913612
    Magic14
    Poziom 10  
    tak. Jakąś starą cirrus logic pod PCI. To samo z tym że co innego sie wyświetlało. Komunikaty były checksum error i wyszukiwał Dysku A: i zaraz system halt. i reset. Później sprawdze dokładnie to przepisze słowo w słowo
  • #6 3913712
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    A kondensatory nie spuchły? w końcu to ECS
  • #7 3913748
    Magic14
    Poziom 10  
    Niby nie bynajmniej nie widze
  • #8 3926459
    forgotten
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Tak to już jest z tymi ecs-ami sam miałem taką płytę, spróbuj jeszcze zrobić reset biosu

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą ECS K7S6A i procesorem Athlon 1700XP po pięciu latach bezawaryjnej pracy zaczął mieć problemy z uruchomieniem systemu Windows – pojawiał się niebieski ekran i restart. Po reinstalacji Windows system dziwnie się instalował, a po restarcie komputer zawieszał się już na ekranie BIOS, wyświetlając komunikat o karcie graficznej i restartując się bez dalszego ładowania urządzeń. Testowano zasilacze bez dodatkowych komponentów oraz różne kości pamięci RAM, jednak problem pozostał. Próba podmiany karty graficznej na starszą Cirrus Logic PCI skutkowała innym komunikatem o błędzie checksum i poszukiwaniu dyskietki A:, po czym następował halt i reset systemu. Sprawdzono kondensatory na płycie, które nie wykazywały widocznych uszkodzeń. Sugerowano wykonanie resetu BIOS-u jako możliwe rozwiązanie problemu, co jest typowe dla płyt ECS w przypadku podobnych usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA