logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai 20A-1110 - trudności z przestrajaniem fonii, brak dźwięku po modyfikacji

basti1984_2007 23 Maj 2007 20:13 1692 2
REKLAMA
  • #1 3914464
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Witam.
    Szanowni panowie serwisanci, mam problem z TV jak w temacie. Po założeniu fonii równoległej działającej i zestrojonej w innym TV nie dał znaku życia. Zamontowałem RYMI, odginanie cewek nic nie zmieniało, jak zacząłem kręcić rdzeniami to dzwięk się ukazywał, ale do bani. Dlaczego tego TV nie można "normalnie" przestroić...?:cry:
  • REKLAMA
  • #2 3914738
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    To powinno być chassis 11AK30 z STV2248. W takim przypadku fonia równoległa nie ma zastosowania (nie ma możliwości podłączenia OUT). Natomiast RYMI to jest jakieś rozwiązanie, pod warunkiem że jest prawidłowo podłączona i prawidłowo dobrana - czy TV pracuje w systemie BG czy I (ang). Trzeci warunek - oryginalna fonia musi być sprawna. Natomiast "normalny" sposób przestrajania tego i wielu innych nowszych chassis to zmiana systemu (a raczej dołożenie DK) w trybie serwisowym. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16809-60.html#1243064
  • #3 3914835
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    To dokładnie jest Chasis 11AK30 i ten układ p.cz. TV pracuje tylko w BG i z poziomu użytkownika niema możliwości zmiany. Oryginalna fonia powinna być ok, bo TV jest praktycznie nowy a za Odrą grał. Już zrobione doszedłem do budującego wniosku i się nim podzielę:

Jeśli jest w TV filtr z falą powierzchniową SAW to jedyną słuszną metodą podłączenia fonii RYMI jest ta z przyklejaniem kabelka do ścieżki!!! Nie należy iść na łatwiznę...

Temat zamknięty.

Moderowany przez mirex:

Jeżeli TV ma możliwość "przestrojenia" w trybie serwisowym, to należy to zrobić, a nie kombinować z dodatkowymi płytkami!

REKLAMA