logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do skanowania negatywów z Mustek 1200CU Plus?

tino2003 24 Maj 2007 22:06 14244 17
REKLAMA
  • #1 3918221
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    Scaner to Mustek 1200CU plus mam też do niego taką lampę która służy do skanowania negatywów, brak mi tylko jakiegoś programu. Ściągałem już z sieci wiele i nie chcą działać np. Vuescan nie widzi scanera.
    Potrzebuję zeskanować tylko jedną klatkę z filmu :(
    Jeżeli ktoś ma jakiś działający program to bardzo proszę o zamieszczenie lub link do niego.
    Mam nadzieję, że we właściwym dziale napisałem temat ;)
    pozdr
  • REKLAMA
  • #2 3918349
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    a w jakim programie obrabiasz skany? na pewno jest tam funkcja pobierz z... i wybierasz sterownik skanera a potem rodzaj skanu, chuba ze nie masz sterownika do skanera to wtedy idz na strone producenta skanera i sciagnij, z tego co pamietam jest tam tez program do edycji skanowanych materialow (www.mustek.com)
  • #3 3918471
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Scaner działa dobrze w kilku programach które mam, tylko żaden z nich nie ma opcji skanowania negatywów i takiego programu właśnie szukam.
    pozdr
  • #4 3918564
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    skanuj normalnie a potem w chocby paincie zrob negatyw z tego negatywu chociaz jakosc skanow negatywow przy nie robieniu tego sprzetem specjalizowanym do tego (wazna jest wysoka rozdzielczosc i dobre oswietlenie) jest dosyc niska
  • #5 3918576
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Podaj DOKŁADNĄ nazwę (oznaczenie) tego skanera oraz tej "lampy".
  • REKLAMA
  • #6 3918597
    tino2003
    Admin grupy GSM
    "Mustek 1200CU plus" to jest pełna nazwa skanera a lampa to " Transparency Adapter IV model LB6080

@jacekowski Nie da się skanować normalnie bo skanuje tylko biel i nic więcej :(
    pozdr
  • #7 3918667
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Adapter ten jest sprzedawany ze skanerem 1200ED+. Czy pracował on kiedykolwiek z posiadanym przez kolegę skanerem? Producent skanera twierdzi że:
    Q: CZY DO MUSTEK 1200 CU PLUS MOŻNA DOKUPIĆ PRZYSTAWKĘ DO SKANOWANIA SLAJDÓW . JEŚLI TAK TO GGZIE W ŁODZI
    --------------------------------------------------------------------------------
    A: Skanery wyposazone w optykę typu CIS - tak jak ten skaner - nie wspolpracują z przystawkami do slajdów.
  • REKLAMA
  • #8 3919116
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ten adapter z moim skanerem nigdy nie pracował, pożyczyłem go z zamiarem zeskanowania jednej klatki filmu, ale widzę, że to jest trudniejsze niż myślałem bo nikt nie ma żadnego programu z opcją skanowania negatywów, bo tak naprawdę to potrzebuję tylko ten program i dopiero wtedy będę mógł sprawdzić czy to działa czy też nie.
  • #9 3919958
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    TINO2003, najwyraźniej kolega NIE PRZECZYTAŁ mojego poprzedniego postu. Skaner, który kolega posiada NIE JEST przystosowany do pracy z przystawką do skanowania slajdów. Zatem pożyczenie jakiejkolwiek przystawki nic nie zmieni. W funkcjach sterowników tego skanera kolega NIE BĘDZIE miał możliwości skanowania negatywów. Proszę wykonać skanowanie negatywu na tym skanerze, od którego przystawkę kolega pożyczył.
  • #10 3919999
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Przeczytałem dokładnie :)
    Nie chcę pożyczać innych przystawek itp. potrzebuję tylko program w którym jest opcja skanowania negatywów nic więcej. A czy to będzie działało czy też nie to zupełnie inna bajka ;)
  • #11 3920097
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Wytłumaczę koledze raz jeszcze:
    1. Nie ma programów do skanowania. Skaner obsługują specyficzne dla niego sterowniki współpracujące z każdym programem do obróbki plików bitmapowych.
    2. Jeżeli skaner nie był przystosowany do skanowania materiałów przezroczystych, to sterownik nie ma wbudowanej tej funkcji.
    3. Przy skanowaniu materiałów przezroczystych skaner zapala lampę w przystawce znajdującej się nad slajdem, a nie lampę umieszczoną na wózku. Takie polecenie wydaje skanerowi sterownik, na podstawie wyboru opcji skanowania.
    4. Teoretycznie możliwe jest wymuszenie zapalenia lampy w przystawce i odłącznie kabla od świetlówki znajdującej się w wózku skanera. Niemniej materiał przezroczysty zeskanowany w taki sposób nie da poprawnego obrazu bez dodatkowej obróbki programowej. Skaner kolegi potrafi skanować w świetle odbitym (materiały nieprzezroczyste), a nie w świetle przechodząym (materiały przezroczyste). Stąd wynika konieczność korekty barwy. Osobiście nie robilem takiego eksperymentu, więc nie zagwarantuję koledze, że końcowy efekt będzie zadawalający.
  • #12 3920440
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ja wiem doskonale, że skaner powinien mieć taką opcję aby coś można zrobić. Moja lampa wcale nie jest podłączona do skanera tylko normalnie jest włączona pod 230V zapalona i przykrywa negatyw który leży na skanerze. Ale są programy w których mamy do wyboru opcję skanowania negatywów.
    Posiadam kilka programów i na nieszczęście w żadnym z nich nie ma tej opcji.
    Widzę, że trudno nam się porozumieć, niech to działa lub nie działa ale, proszę o program z tą opcją nic więcej nie potrzebuję.
    Lampę zapalę sam i tą drugą odłączę :)
  • #13 3923325
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Nie robiłem czegoś takiego, bo nie mam skanera, i może to co zaproponuję będzie głupie, ale tak mi przyszło do głowy, czy Irfan View nie da radę czegoś takiego zrobić. Jest w nim opcja przechwytywania obrazu ze skanera i późniejszego przekształcenia go w negatyw. Moja wersja IV 4.0
    Plik/Przechwyć (skanuj)
    Obraz/Przekształć w Negatyw
    Coś podobnego zaproponował kolega jacekowski, tylko tu jest to jednym programem i może jest większa szansa, że to zadziała.
  • REKLAMA
  • #14 3923479
    tino2003
    Admin grupy GSM
    To nie o to chodzi, bo obraz zeskanować i z niego zrobić negatyw to nie ma problemu, ale problem jest aby zeskanować negatyw i z niego zrobić normalny obraz :)
    pozdr
  • Pomocny post
    #15 3924664
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Witam.
    Ja chciałem kiedyś skanować przeźrocza (slajdy) i pożyczyłem skaner z przystawką Mustek BearPaw 2400. Wyniki były nędzne i zacząłem robić reprodukcje slajdów za pomocą aparatu cyfrowego (w trybie makro). Wyszło o niebo lepiej, dobre jakościowo slajdy po szybkiej obróbce wyglądają jak zdjęcia. Można też w ten sposób robić negatywy, ale największy kłopot jest z usunięciem maski. O tym przeczytaj tu:
    http://www.npm.pl/artykul.php?art=205
    http://www.signs.pl/ftopview.php?topic=132&forum=15
    Ponieważ zainteresował mnie ten temat, to poszukałem trochę i znalazłem to:
    http://forum.olympusclub.pl/topics7/sposob-wykonania-reprodukcji-zdjec-filmowych-negat-i-dia-vt7470.htm
    W warunkach amatorskich nie ma sensu skanowanie filmów, najlepsze wyniki (łącznie z usunięciem maski negatywu) osiąga się przy pomocy aparatu.
  • #16 3924721
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    tino2003 - ty chyba jestes niepelnosprytny, bo po tylu postach jakie naprodukowal jankolo, nadal nie rozumiesz, ze sie nie da. Nie ma "programu do skanowania negatywu". Jest sterownik twain lub WIA - i sa opcje negatywów lub nie ma.

Zreszta nawet jak masz taka opcje, to skany sa bardzo slabe - lepiej zrobisz wybierajac sie do zakladu foto i tam oddajac negatyw do skanowania.
  • #17 3927440
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    po prostu gdyby ten skaner miał taką możliwość - to po normalnym przeskanowaniu byś nie miał biało tylko negatyw i wtedy by wystarczył choćby Paint.

Twój skaner nie ma takiej możliwości i tyle. Gdyby miał to na pewno by została taka funkcja zaimplementowana do starowników i już nawet Painta byś nie musiał otwierać.
  • #18 3927983
    tino2003
    Admin grupy GSM
    To się doczekałem "niepełnosprytny" Zrobić to w zkładzie foto to każdy potrafi, ja chcę t o zrobić w celach edukacyjnych i nie jest ważna jakość itd.
    Doskonale rozumiem co pisał jankolo i wiem, że skanuje skaner a nie program.
    Widzę, że szkoda dalej pisać więc zamykam temat.
    Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc ;)
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz skanera Mustek 1200CU Plus wraz z lampą Transparency Adapter IV model LB6080 poszukiwał programu umożliwiającego skanowanie negatywów. Standardowe sterowniki i popularne programy, takie jak VueScan, nie wykrywały skanera lub nie oferowały funkcji skanowania materiałów przezroczystych. Dyskusja wykazała, że skaner Mustek 1200CU Plus wyposażony w optykę CIS nie jest przystosowany do współpracy z przystawkami do skanowania slajdów i negatywów, a sterowniki nie zawierają opcji skanowania negatywów. Próby skanowania negatywów bez dedykowanego sprzętu i funkcji sterownika skutkują białym obrazem lub niską jakością. Skanowanie negatywów wymaga skanera z funkcją skanowania materiałów przezroczystych i odpowiednim sterownikiem. Alternatywnie proponowano wykonanie reprodukcji negatywów aparatem cyfrowym w trybie makro. Programy do obróbki graficznej, takie jak IrfanView, mogą przekształcić zeskanowany obraz w negatyw, ale nie zastąpią funkcji skanowania negatywów. Podsumowując, brak jest dedykowanego programu do skanowania negatywów dla Mustek 1200CU Plus, a funkcjonalność ta zależy od sprzętu i sterowników, nie od samego oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA