logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP TV 70DS03S - jak wejść w tryb serwisowy, gdy standardowe metody zawodzą?

janex 25 Maj 2007 10:08 3666 10
REKLAMA
  • #1 3919319
    janex
    Poziom 11  
    Witam !
    tv sharp model 70ds03s - jak uruchomić /wejść w nastawy serwisowe?
    w/g oryginalnej serwisówki wejście następuje przez przytrzymanie vol down i channel up przedni panel oraz włączenie głównym wł. sieciowym problem w tym ,że to nie działa!
    Różne inne kombinacje tych przycisków też nie dały rezultatu - po prostu nie można wejść w service mode!
    DODATKOWA UWAGA !
    w tym modelu przycisk channel up (przedni panel ) uruchamia wyświetlenie na ekranie listy kanałów a kolejne przeciśnięcia lub podtrzymanie powodują że znacznik przy liście kanałów przesuwa się w dół listy zaznaczają inższy kanał tak więc jest to raczej kanał w dół przycisk !!ale na front panel zaznaczony jako channel up !! hmm.....dziwne to
    moze ktoś podpowie jak to działa w tym modelu jak skutecznie uruchomić service mode?
    czyżby w serwisówce był błąd?
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 3919444
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Cytat:
    To access the service mode
    1. Turn the mains supply off.
    2. Press the volume down and channel up button simultaneously.
    3. Turn the mains supply on while still holding down the two buttons.
    4. Keep the two buttons pressed until the picture appears.
    5. Release the two buttons and the receiver is now in the service mode.

Cytat z serwisówki
    Przytrzymaj dłużej oba przyciski, aż pojawi się service mode.
  • REKLAMA
  • #3 3919480
    janex
    Poziom 11  
    Potwierdzam dokładnie tak jest napisane w serwisówce którą mam i NIC !
    tv uruchamia się działa ale nie wchodzi w tryb serwisowy !
    przyciski działają normalnie - siła głosu up/down kanały up/down i tyle
    moze jest jeszcze coś co należy zrobić a o czym nie wiem....

Dodano po 8 [minuty]:

PS : czy po uruchomieniu się tv podtrzymywać przyciski tak długo aż pojawi się service mode?
    (hmm próbowałem i nic!) ale moze jeszcze dłużej trzeba podtrzymywać może do skutku - jak długo? czy tak to działa?
  • #4 3919912
    bodek1966
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam! Wyłączyć odb wył.sieciowym.Na klawiaturze lokalnej nacisnąć głos- (minus) i P+ .Następnie włączyć odbiornik klawiszem sieciowym.
  • #5 3922008
    janex
    Poziom 11  
    NIE DZIAŁA! ani dłuższe podtrzymanie wskazanych przycisków na przednim panelu ani inne kombinacje - wszelkie próby na nic! w żaden sposób nie można wejść w menu serwisowe! może komuś pomoce będą dane o układzie sterujacym w tym tv - procesor to SAB-C161K-L16Q , pamięc ROM wer. programu SB-24 i mała pamieć eeprom ( jedna sztuka ) Może teraz ktoś podpowie jak wejść w menu serw:) Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 3927702
    piotr.k
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    podstaw pamiec,ta blizej proca.Elko w 5 v na procesor.Osobiscie mam zle wspomnienia z nr 24 w Sharpie:|
  • #7 3928151
    janex
    Poziom 11  
    jaka tam jest pamięć 24c ile? 32 czy 64 ? gdzie znajde wsady ? na schemacie mam IX 16 (albo 18) 03 i dwie sztuki ! a w tv nie moge odczytać symbolu i jest tylko jedna pamięć!
    PS: poza faktem ,ze w żaden sposób nie mogę wejść do service mode wsztstko działa OK (zapamiętywanie i inne zapisane w pamięci nastawy są )
  • #8 3929179
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Czyli działa to, co z pilota. Wejście w tryb będzie możliwe, gdy przycisk P+ na TV będzie działać prawidłowo.
  • #9 3931617
    janex
    Poziom 11  
    TAK przyciski na przednim panelu działają OK dzwięk góra/dół , kanały góra/dół - inaczej szukałbym w tym przyczyny a tak zupełnie nie wiem co jest grane !
  • #10 3931681
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    janex napisał:
    w tym modelu przycisk channel up (przedni panel ) uruchamia wyświetlenie na ekranie listy kanałów a kolejne przeciśnięcia lub podtrzymanie powodują że znacznik przy liście kanałów przesuwa się w dół listy zaznaczają inższy kanał tak więc jest to raczej kanał w dół przycisk !!ale na front panel zaznaczony jako channel up !!
    Dość dawno (co dziwne) nie miałem do czynienia ze Sharpami, ale nie pamiętam takiego działania przycisków na TV. W ten sposób niektóre modele działają na P+ i P- z pilota. Oczywiście mogę się mylić.
  • REKLAMA
  • #11 6253061
    gandalfg25
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Ja mam problem, wszedłem w tryb serwisowy tego telewizora i ustawiłem autoinstallation na "on".
    Po wyjściu z menu i ponownym uruchomieniu tv wyświetla się non stop okno "sharp autoinstallation" i pod spodem jest do wyboru 11 jezyków. Zaznaczony jest niemiecki i nic nie mogę z tym zrobić ani zlikwidować tego ekranu. Nie mam do tego sprzętu pilota i nie mogę ani zatwierdzić ustawień ani wyjść z tego. Może ktoś wie jak to zrobić ręcznie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z wejściem w tryb serwisowy w telewizorze Sharp model 70DS03S. Standardowa procedura według serwisówki polega na przytrzymaniu jednocześnie przycisków volume down i channel up na przednim panelu oraz włączeniu zasilania głównego, jednak w tym modelu metoda ta nie działa. Użytkownik zauważa, że przycisk oznaczony jako channel up na panelu przednim działa odwrotnie – przesuwa listę kanałów w dół, co może wskazywać na błąd w dokumentacji serwisowej. Próby różnych kombinacji przycisków oraz dłuższego ich przytrzymania nie przyniosły efektu. Wskazano, że wejście w tryb serwisowy wymaga prawidłowego działania przycisku P+ na panelu lokalnym, który w tym modelu jest kluczowy. W dyskusji pojawiły się także informacje o układzie sterującym (procesor SAB-C161K-L16Q) oraz pamięci EEPROM (wersja SB-24), co może mieć wpływ na funkcjonowanie trybu serwisowego. Jeden z uczestników zasugerował sprawdzenie pamięci i kondensatora elektrolitycznego 5V przy procesorze. Dodatkowo, inny użytkownik zgłosił problem z trybem autoinstalacji w tym samym modelu, gdzie po włączeniu autoinstalacji na "on" telewizor nie pozwala na wyjście z menu wyboru języka bez pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA