logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przylutować kable we wtyczce klawiatury? Kolory przewodów

krzysieq14 19 Paź 2003 15:46 4490 6
REKLAMA
  • #1 366875
    krzysieq14
    Poziom 2  
    Witajcie! pilnie szukam pomocy !! :arrow: urwała mi sie wtyczka od klawiatury :( ... uciełem kabel tak aby móc przylutowac ja od nowa ... ale niezbyt wiem ktory kolor kabla do jakiej blaszki mam przylutowac :D ... :cry: jak ktoś chce to mam fotke tego całego "bajzlu" i moge podesłać na maila ... :twisted: prosze napiszcie mi jak to zrobic ... 8)

Przeniesiony z "Szukam schematu" <gorg>
  • REKLAMA
  • #2 366963
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Rozkrec klawiszei tam na tejpłytce bedzie napisane.
    A klawiatury nie sa drogie :)
    Mozesz miec przerwana którąś zyłe - "przedzwon je".
  • REKLAMA
  • #3 367052
    krzysieq14
    Poziom 2  
    ale ja mam w srodku wszystko ok tylko wtyczka (ps2) jest oderwana od reszty kabla :roll:
    Załączniki:
    • Jak przylutować kable we wtyczce klawiatury? Kolory przewodów klaw.jpg (645.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 367091
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    mniejszego to nie mogłeś walnąć zdjecia....chyba jasnowidz ci powie z tego zdjęcia jak to wszystko polutować......
  • REKLAMA
  • #5 367478
    gegu
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    rozkruj stara wtyczke i sprawdz miernikiem jakie kolory w ktorym pinie i po klopocie
  • REKLAMA
  • #6 367534
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    krzysieq14 napisał:
    ale ja mam w srodku wszystko ok tylko wtyczka (ps2) jest oderwana od reszty kabla :roll:

No to dobrze ze masz OK!
    Na płycie klawiatury sa oznaczenia kabli np zielony na p3.
  • #7 368559
    gegu
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    ups nie obejrzalem se tego zdjecia. sorki.

to zrob ja pisze CKsrv i sciagnij opis wyprowadzen w ps2

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji, jak przylutować kable do wtyczki klawiatury PS/2 po jej oderwaniu. Zalecane jest rozkręcenie starej wtyczki i sprawdzenie miernikiem, które kolory przewodów odpowiadają poszczególnym pinom. Na płycie klawiatury często znajdują się oznaczenia kabli, np. kolor zielony przypisany do konkretnego pinu (np. p3). Wskazano również, że schematy wyprowadzeń wtyczki PS/2 można znaleźć, np. wpisując w wyszukiwarkę "CKsrv" i pobierając opis wyprowadzeń. W przypadku problemów z przewodami sugerowano ich sprawdzenie ciągłości ("przedzwonienie"). Zdjęcie wtyczki nie jest wystarczające do jednoznacznej identyfikacji połączeń, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest pomiar i analiza starej wtyczki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA