logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

diody led Niebieski mrugające w rytm muzyki na napięciu 12V

Elzero 27 Maj 2007 14:26 4698 10
REKLAMA
  • #1 3925761
    Elzero
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam mam mały problem bo potrzebuje schemat układu ktury będie pracowac na 12v i będom zamieszczona na nim diody 4 stuki 5mm na 3v jest mi potrzebny bo potrzebuję zrobić podświetlenie głośników w rytm muzyki :D w samochodzie prosił bym o jak najmniej skomplikowany układ ?? :D gdysz jestem początkującym w tej dziedzinie moją wiedzę ocanił bym w skali 1-10 na 3 proszę o pomoc

Moderowany przez _PREDATOR_:

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3926076
    Elzero
    Poziom 11  
    patrzyłem już ale tam jest schemat na 24V i nie wiem czy nie zmienić tam rezystora R1 na 0,5k ale myślę, że spale diody i nie wiem czy nie wymienić rezystor R3 na 50k skora jak chce go podłączyć na 12v i będzie tam zamontowanych zamiast jednej diody led 4 będzie to jednak obciążenie chyba do układu ?? a jak wymienię R3 to chyba zwiększę dopływ sygnału ??nie proszę pomurz mi ??:?: :D

I interpunkcja!
    [_P_]
    Załączniki:
    • diody led Niebieski mrugające w rytm muzyki na napięciu 12V najil24v.gif (3.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3926113
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Nie łącz 4 diod po 3V każda szeregowo na 12V bo nie będą świecić. W aucie w instalacji nie ma 12V tylko jest więcej ok. 13.8V-14.4V. Połącz po dwie diody szeregowo do tego rezystor 560Ω. Dwa takie łańcuchy łączysz równolegle tam gdzie na schemacie jest dioda i rezystor R1. reszty elementów raczej nie musisz zmieniać. W zależności od efektu można spróbować dobrać je doświadczalnie.
  • #5 3926162
    Elzero
    Poziom 11  
    dobra a w gniazdku zapalniczki ile jest też więcej nisz 12v ?? szłoby to sprostować chyba jakimś potencjometrem ?? i dopiero podłączyć co czy by sie wypalał bo by było za durze obciążenie ?? czy jak bo ja ich niechcę łączyć szeregowo tylko równolegle !!:?: da rade ten układ jakoś przerobić czy pójdzie to na takim napięciu 12V ??

Zdanie rozpoczynamy wielką literą!
    Po co tylt?
    Pracujesz na ostrzeżenie, popraw pisownię!
    [_P_]
    Załączniki:
    • diody led Niebieski mrugające w rytm muzyki na napięciu 12V schemwt312V.GIF (4.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3926200
    ryborz
    Poziom 23  
    Czemu się uparłeś na połączenie równoległe?? Tracisz tylko niepotrzebnie więcej mocy na rezystorze. Potencjometr powinien "dać radę" ale się tego tak nie robi. W gnieździe zapalniczki jest tyle ile w instalacji samochodu. Po włączeniu zapłonu napięcie wzrasta. Sam sobie policz rezystor!
    R=U/I
    U=Uinst - Ud - Ucesat, Uinst - nap. w instalacji ok 13,8V , Ucesat - napięcie nasycenia tranzystora ok. 0,2V, Ud spadek napięcia na diodzie (dane katalogowe), dla niebieskiej ok. 3,5V
    I to prąd płynący przez diodę * ilość diod równolegle. Np. 15mA * 4 diody I=60mA :-)
  • #7 3926236
    Elzero
    Poziom 11  
    oki postaram się przemierzyć mapecie w moim ałtku i dobiorę rezystor, potem stworze układ tak jak wcześniej napisałeś 2x po łańcuszku z rezystorem 560Ω tylko jeszcze jedno mam wywalić z tego układu R1 czy podpinać do niego ??:|:?:

Interpunkcja się kłania!
    Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #8 3926257
    ryborz
    Poziom 23  
    Wywal diodę i R1. Wsadź 2 x (2 diody i rezystor). Rezystor możesz policzyć z powyższego wzoru z jedną zmianą:
    R=U/I
    U=Uinst - 2xUd - Ucesat
    I - oczywiście będzie równe prądowi płynącemu przez diody w szeregu czyli np. 15mA

----|>|---|>|---|__R__|-----
    +12V                                    tranzystor
         ----|>|---|>|---|__R__|-----
  • #10 3926398
    ryborz
    Poziom 23  
    Naciśnij "Obliczana jest wartość dla kilku diod LED połączonych szeregowo."
    Pod spodem jest pole "Ile diod jest łączonych szeregowo/równolegle.", w którym podaje się ilość :-)
    330Ω może być tylko jak napięcie skoczy w instalacji do 14V wtedy przez diody zamiast 15mA popłynie już 21mA! Poza tym spadek napięcia na diodach może być mniejszy od tych 3,5V. Dlatego lepiej dać większy rezystor np. 430Ω
  • #11 3926976
    Elzero
    Poziom 11  
    dzięki za wszystko i za tako cierpliwość dla mnie pozdrowienia :D:!::D:!::D

:evil:
    [_P_]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła prostego schematu układu do podświetlenia głośników w samochodzie diodami LED niebieskimi mrugającymi w rytm muzyki, zasilanego napięciem 12V. Zalecano unikanie łączenia czterech diod 3V szeregowo na 12V, gdyż nie będą świecić prawidłowo. Proponowano połączenie diod parami szeregowo z rezystorem 560 Ω, a dwa takie łańcuchy łączyć równolegle. Obliczenia rezystora wykonano według wzoru R = (Uinst - 2×Ud - Ucesat) / I, gdzie Uinst to napięcie instalacji samochodowej (około 13,8V), Ud spadek napięcia na diodzie (około 3,5V dla niebieskiej LED), Ucesat napięcie nasycenia tranzystora (około 0,2V), a I prąd diody (np. 15mA). Zwrócono uwagę, że w instalacji samochodowej napięcie może wzrosnąć do 14,4V, co wymaga zastosowania rezystora o większej wartości (np. 430 Ω zamiast 330 Ω) dla ochrony diod przed nadmiernym prądem. Potencjometr nie jest zalecany do regulacji prądu w tym układzie. Wskazano również na konieczność usunięcia oryginalnej diody i rezystora R1 z pierwotnego schematu i zastąpienia ich dwoma łańcuchami po dwie diody z rezystorem. Całość ma być prosta i dostosowana do początkującego użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA