logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Philips DVP 5900/12 - brak reakcji na włącznik mimo prawidłowych napięć

gufus 27 Maj 2007 16:11 6257 14
REKLAMA
  • #1 3926008
    gufus
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Posiadam dvd Philips model DVP 5900/12. Problem polega na tym, że sprzęt się w ogóle nie załącza. Posiadam schemat serwisowy i stwierdziłem, że napięcia wyjściowe z układu zasilania są w miarę prawidłowe, jednak sprzęt nie reaguje na włącznik.
    Co może być przyczyną?
    Proszę o wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 3981559
    Autsaider25
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Jeśli jesteś pewien napiec z zasilacza to proponuje poszukać wsad do flesha i ponownie go zapisać, może odpali. Skuteczność tej metody wynosi 50%.
  • #3 3983200
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Sprawdziłeś włącznik?
  • REKLAMA
  • #4 3983217
    gufus
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Włącznik na 100% sprawny,sądzę że może być to wina pamięci,tylko niezbyt wiem jak ją na nowo zapisać?
  • #5 3983258
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Bardzo rzadko bez ingerencji pada pamięć.
    Bardziej szczegółowo opisz uszkodzenie bo jeśli twierdzisz, że nie reaguje na włącznik to nie ma napięć na zasilaczu.
  • #6 4043070
    byniekr
    Poziom 11  
    witam
    Mam taki sam model DVD 5900 i ostatnio zaczął sam się wyłaczać. Nie mozna go wtedy załączyć przyciskiem tylko trzeba go wyłaczyc z sieci i wtedy na chwile sie załaczy. Jednak ostatnio wcale nie moge go juz zalaczyc.
  • #7 4137884
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Mam podobny problem. Czy ktoś już trafił na trop tego uszkodzenia?
  • REKLAMA
  • #8 4225180
    PexCycek
    Poziom 11  
    Dokladnie ten sam problem-nie uruchamia sie. Po otwarciu i podlaczeniu zasilania widac ze naped DVD rusza. Ktos ma jakies propozycje?
  • #9 4242856
    _PRZEMEK_
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    byniekr napisał:
    witam
    Mam taki sam model DVD 5900 i ostatnio zaczął sam się wyłaczać. Nie mozna go wtedy załączyć przyciskiem tylko trzeba go wyłaczyc z sieci i wtedy na chwile sie załaczy. Jednak ostatnio wcale nie moge go juz zalaczyc.

Dokladnie taki sam problem. Proszę o odpowiedz, naprawde bedziemy bardzo wdzieczni.
  • #10 4450047
    darek w
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam Panów kupiłem z odzysku i jestem zadowolony mogę doradzić czy wręcz uznać, iż padają /wysychają w zasilaczu kondensatory elektr. co do modelu jest to mały /wypas.
    Może ktoś poda zdjęcie pilota bo nr kat posiadam.
    Jedyna rada co do naprawy sprawdzić +5V i ustawić na djodzie w zasilaczu za trafem potencjometrm +5V (jedynym zreszą w nim poza napędem). Musi być z dokładnością 0.05V.
  • REKLAMA
  • #11 4875287
    knocon
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam!
    Również posiadam tematowy model 5900! Przypadłość wyłączania się pojawiła się w moim dvd! Co dziwne: nie działa wyświetlacz, laser świeci, napęd kręci płytą, obrazu na TV brak.
    Czy posiada ktoś działające rozwiązanie tego częstego problemu? Czy to faktycznie kondensatory zasilacza? Posiada ktoś schemat tego DVD?

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Wymieniłem kondesatory, niestety nie pomogło! powiedziałbym nawet, że szybciej się wyłącza. Z tym wyłączeniem też dziwna sprawa ponieważ podczas odtwarzania płyt po kilku minutach gaśnie wyświetlacz, natomiast jeżeli urządzenie uruchomimy, ale nie załączymy odtwarzania płyty to DVD się zawiesza (nie gasząc wyświetlacza).
    Podczas pomiarów napięcia zasilacza zauważyłem, że na ST-BY napięcia są poprawne, ale po załączeniu urządzenia napięcie -24V podskakuje do prawie -26V a napięcie -12VA do prawie -14V!
    Ktoś ma jakiś pomysł?
  • #12 4922699
    knocon
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Po zagłębieniu się w urządzenie zaobserwowałem, że dodatkowo DVD ma problem z wyświetlaniem obrazu przez złącze HDMI (bardzo długo trwa włączenie obrazu na monitorze - czasem kilkadziesiąt sekund), a na dodatek zamiast dźwięku słuchać nieprzyjemne trzaski/piski.
  • #13 4988466
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Ocena: 43
    Witam
    Chyba udało mi się rozwiazac problem. Pomogła wymiana d302 i d303 w zasilaczu. DVD właśnie się testuje więc zobaczę jak będzie się zachowywało po czasie
  • #14 5084380
    mar_70
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czy wymiana d302 i d303 pomogla ?
    pzdr
  • #15 5088236
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Ocena: 43
    Niestety nie pomogła ale problem rozwiązałem. Wymieniem dwa tranzystorki w okolicach sterownika silników (nazywały się podajże 8550). Po wymianie wyregulaowałem tylko napięcie w zasilaczu i sprzęt działa jak narazie bardzo dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza DVD Philips model DVP 5900/12, który nie reaguje na włącznik pomimo prawidłowych napięć zasilania. Użytkownicy sugerują sprawdzenie włącznika, jednak jest on potwierdzony jako sprawny. Podejrzewane są uszkodzenia pamięci flash, choć takie awarie są rzadkie bez ingerencji. Inne zgłaszane symptomy to samoczynne wyłączanie się urządzenia, brak reakcji na przycisk włączania, problemy z wyświetlaczem, laserem i odtwarzaniem obrazu przez HDMI, a także nieprzyjemne trzaski zamiast dźwięku. Wskazywano na możliwe uszkodzenia kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, które mogą wysychać i powodować niestabilność napięć, zwłaszcza napięcia +5V wymagającego precyzyjnej regulacji. Wymiana elementów D302 i D303 w zasilaczu nie przyniosła trwałego efektu, natomiast wymiana tranzystorów (prawdopodobnie typu 8550) w okolicach sterownika silników oraz ponowna regulacja napięcia zasilacza rozwiązała problem i przywróciła poprawne działanie urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA