logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena WiFi do 700 m przez drzewa, 25 m kabla – jak dobrać sprzęt?

Dzes1987 28 Maj 2007 00:36 2275 13
  • #1 3927683
    Dzes1987
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    problem polega na tym że dopoki na drzwach nie pojawily sie liscie to zasiegu bylo co prawda 23-30% ale był mimo iz czasami przerywał...teraz odkad mamy wiosne zasiegu jest 13%i net nie chodzi wcale....caly zasieg psuja mi dwie akacje...

moglbym je ominac montujac anetene na boku domu ale wtedy bede musial dac 25m kabla zeby podpiac sie do kompa..

1. jaka antene zamontować ile db powinna miec nadajnik jest jakies 700 metrow ode mnie?

2.co z tym kablem jak bedzie to chodzilo?

3 moze ktos zaproponuje mi cos innego?
  • #2 3928095
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam

Jeśli przedłużysz kabel to jakość sygnału też spadnie...

Jeśli byś miał jakąś sumkę to może też zakup Access pointa i antenę przenieś.

Ja miałem 17m kabla.. sygnał 10% nadajnik oddalony o 800-1000m
    Ale musiałem rozdzielić sygnał na 3 komputery wiec zamontowałem Access pointa skracając kabel od anteny do 4-5m a sygnał teraz mam około 25% z Access pointa ciągniesz już zwykłą skrętką wiec nawet 100m możesz ciągnąć...

Pozdrawiam
  • #3 3928892
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Jeżeli musisz przesunąć antenę dalej, to jedynym rozwiązaniem dla Ciebie które mi się w tej chwili nasuwa, to zakup Access Point'u ze złączem antenowym i możliwością pracy w trybie klient. Access Point montujesz na blisko anteny, od Access Point'u do komputera ciągniesz kabel skrętkę i podłączasz do Karty sieciowej(RJ45), zaletą jest to że możesz postawić Access Point nawet do 100 metrów od komputera, wadą to że trzeba ciągnąć zasilanie do Access Point'u lub skorzystać z zasilania po skrętce.
    Jest jeszcze jedna zaleta montowania Access Point'u tak blisko anteny, mianowicie chodzi o straty na kablu antenowym, im krótszy tym straty mniejsze, więc na pewno połączenie będzie lepsze niż masz teraz.
    Pozdrawiam.
  • #4 3930006
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    20m kabla, link w odleglosci 500m, anteny sie widza i mam sygnal na poiomie 70% przy antenie domowej roboty. Z kupna 18dBi nie powinno wiec u ciebie byc problemow wiekszych.
  • #5 3930356
    dch
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Najlepiej tak jak mówią koledzy.
    Kupić AP z trybem pracy jako klient. zamontować go przy antenie (np. w specjalnej puszcze). I resztę odległości pokonać już kablem ethernet'owym. Bo antena z takim długim kablem jest bez sensu - za duże tłumienie. Jeszcze biorąc pod uwagę odległość to nawet szkoda próbować.
  • #6 3930576
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Zalezy od anteny, mocy karty i jakosci kabla. Naprawde 25m kabelka to jest sporo ale jeszcze nie max.
  • #7 3932574
    t.kujawa
    Poziom 13  
    dir3ctor nie problem te 20 m kabla tylko te 2 akacje... cos niedokladnie przeczytales.

Anteny raczej nie pomoga potrzeba to preniesc jedynie polecam AP client.

Albo bardziej hardcore'owe rozwiazanie.

Pila motorowa, noc... dalej sie domyslisz ;)
  • #8 3935656
    karus04
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    ja zmieniłem kabel z 3 metrowego na 15 metrowy i nie ma róznicy... fakt mam do nadajnika z 50 metrów, ale wynika z tego ze przy małej odległosci pomiędzy nadajnikiem a anteną długość kabla nie ma aż tak duzego znaczenia
  • #9 3935777
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Oj ja wiem ze kabel to nie problem. Po prostu swoja sytuacje przedstawilem. Jeszcze miesiac czy poltora temu mialem podobny problem bo drzewo na drodze miedzy antenami sie 'obudzilo'. Jedyne wyjscie to podniesc antene (o ile to mozliwe).
  • #10 3945686
    jedwabistykarol
    Poziom 11  
    witam ma podobny problem jak kolega ktory zalozyl ten temat tylko niewiem czy nie lepiej byloby wymienic antene na paraboliczna moze bezdzie lebszy zasieg myslalem o takiej z allegro ktowa ma zysk 27dB

Dodano po 4 [sekundy]:

witam ma podobny problem jak kolega ktory zalozyl ten temat tylko niewiem czy nie lepiej byloby wymienic antene na paraboliczna moze bezdzie lebszy zasieg myslalem o takiej z allegro ktowa ma zysk 27dB
  • #11 3949484
    slawny7
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Dzes1987 napisał:
    dopoki na drzewach nie pojawily sie liscie...

1. jaka antene zamontować ile db powinna miec nadajnik jest jakies 700 metrow ode mnie?

2.co z tym kablem jak bedzie to chodzilo?

3 moze ktos zaproponuje mi cos innego?

Witaj w klubie. Jakiś czas temu miałem ''piec'' 1000 metrów od domu i net smigał na tej malutkiej antence... Z chwilą pojawienia się liści nie pomogła nawet yagi 19db... Liście skutecznie tłumią sygnał radiowy i nic na to nie da się poradzić. Tym sposobem udzieliłem odpowiedzi na pierwsze pytanie.
    Odległy nadajnik i kabel dłuższy niż 15 metrów, to koniec internetu...
    Skłaniam się ku wypowiedziom poprzedników - tylko AP rozwiąże ten problem.
  • #12 3950635
    jedwabistykarol
    Poziom 11  
    a moze lepiej byloby kupic antene paraboliczna o zysku 27dB
    a tak wogule to ja sie nie znam na radiowce i co to jest to AP?
  • #13 4063621
    polp
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    A mój wujek rozwiązał problem z lipą - randap(płyn na chwasty) lekkie uszkodzenie korzenia przy pniu, polanie co jakiś czas tym płynem skaleczenia i drzewo nadaje sie tylko na opał bo tak wysycha.javascript:emoticon(':D')
  • #14 4063735
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Wy tu się spieracie, a autor milczy. Każdy przedstawił swoje racje, temat chyba wyczerpany. Dajcie się autorowi tematu wypowiedzieć, bo dalsza dyskusja nie ma sensu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem jest znaczne pogorszenie zasięgu WiFi na odległość około 700 m przez drzewa, szczególnie po pojawieniu się liści na akacjach, które silnie tłumią sygnał radiowy. Użytkownik planuje przesunąć antenę na bok domu, co wymaga użycia kabla o długości około 25 m. Dyskusja wskazuje, że długi kabel antenowy powoduje znaczne straty sygnału, dlatego zalecane jest zastosowanie Access Pointa (AP) z trybem klienta montowanego blisko anteny, a do komputera prowadzenie kabla ethernetowego (skrętki), który może mieć długość nawet do 100 m bez większych strat. Anteny o zysku około 18 dBi powinny wystarczyć na taką odległość, jednak w warunkach dużego tłumienia przez liście drzew lepszym rozwiązaniem może być antena paraboliczna o zysku około 27 dBi. Podniesienie anteny ponad przeszkody jest również rekomendowane. Wymiana kabla z krótszego na dłuższy przy niewielkiej odległości między nadajnikiem a anteną nie zawsze wpływa na jakość sygnału. Ostatecznie, ze względu na tłumienie przez liście, najlepszym rozwiązaniem jest skrócenie kabla antenowego i zastosowanie AP klienta blisko anteny, co minimalizuje straty i poprawia stabilność połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA