logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BOSCH WFA 2070 - pralka gotuje pranie przy niskiej temperaturze, termostat?

knmp 28 Maj 2007 20:41 3741 7
REKLAMA
  • #1 3930199
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Pojawił się problem z pralką WFA 2070, pralka nie zawsze ale b. często zagotowuje pranie pomimo ustawienia dowolnej niskiej temp np. 30stC... podejżewam tu termostat ale specjalistą od tej mechaniki kwantowej nie jestem... dziwne jest to, że czasami pierze normalnie, a czasami robi gotowanie... gdzie szukać ustarki ? Czy to wina termostatu, czy programatora, jak to zdiagnozować ??? Ew gdzie w tym modelu jest termostat lub inny element mierzący temp ? Jak w tym modelu rozwiązano sposób kontroli temperatury ?

Dzięki za pomoc

pozdr KN
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3930985
    krzysiekl
    Poziom 22  
    Ocena: 141
    Jest uszkodzony termostat. Jest to ten element, który znajduje się pod pokrętłem temperatury i połączony jest kapilarą do czujnika. Trzeba wyjąć szufladkę, odkręcić wkręta i po bokach są zaczepy i zdejmujemy plastik. Trzeba odkręcić przód - dwa wkręty od dołu, blokadę i po zdjęciu przodu widać końcówkę termostatu. Można sprawdzić wizualnie, czy nie jest urwana kapilara.
  • REKLAMA
  • #3 3937136
    knmp
    Poziom 26  
    Dziękuję za podpowiedz, termostat zamyka obwód zaraz po przekreceniu w okolice 30stC... rozebrałem go a w srodku kapilara przymocowana do krążka, rozumiem że tego się nie naprawia tylko wymienia na nowy...?

Druga sprawa, kapilara trafia gdzies w dól za bęben, czy ona jest mocowana do obudowy bębna czy gdzieś pod spodem trafia do środka ?

pozdr KN
  • REKLAMA
  • #4 3938372
    leszkju
    Poziom 17  
    Ocena: 113
    Kapilara jest mocowana obok grzałki do zbiornika musi sprawdzać temperaturę wody.
  • REKLAMA
  • #5 3944373
    knmp
    Poziom 26  
    Jaka jest średnica czujnika montowanego w bębnie ? Przeszukałem sklepy z częściami AGD i sprzedawcy proponują różne termostaty z roznymi średnicami czujnika... zanim wyciągnę ten zepsuty z pralki chciałbym mieć właściwy pod ręką...

pozdr KN
  • #6 3944993
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Na termostacie masz napisany typ i takiego szukaj.
  • Pomocny post
    #7 3945388
    krzysiekl
    Poziom 22  
    Ocena: 141
    Taki ma być, jest to zamiennik:

BOSCH WFA 2070 - pralka gotuje pranie przy niskiej temperaturze, termostat?
  • #8 3966594
    knmp
    Poziom 26  
    nabyłem taki termostat, dzięki za pomoc

pozdr KN

Podsumowanie tematu

✨ Pralka BOSCH WFA 2070 ma problem z przegrzewaniem prania mimo ustawienia niskiej temperatury (np. 30°C). Przyczyną jest uszkodzony termostat, który znajduje się pod pokrętłem temperatury i jest połączony kapilarą z czujnikiem temperatury umieszczonym obok grzałki w zbiorniku wody. Termostat zamyka obwód przy osiągnięciu ustawionej temperatury, a uszkodzona kapilara może powodować nieprawidłowe działanie. Element ten nie jest naprawialny i wymaga wymiany na nowy, najlepiej o takim samym typie i średnicy czujnika, co oryginał. Czujnik temperatury jest mocowany obok grzałki, a kapilara prowadzi do zbiornika wody pod bębnem. W celu wymiany należy zdjąć przednią obudowę pralki i zlokalizować termostat. Zaleca się zakup zamiennika zgodnego z oznaczeniem na uszkodzonym termostacie.
REKLAMA