logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana sieci z 100Mb na 1Gb, czy kabel też trzeba wymienić?

bartekpl 28 Maj 2007 23:00 44254 16
REKLAMA
  • #1 3930886
    bartekpl
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam!

Chciałbym przyśpieszyć działanie sieci i przejśc z (Fast Ethernet ) 100Mb na 1000Mb (Gigabit Ethernet)...
    Czy poza zmianą kart sieciowych musze wymieniać kabel sieciowy?
  • REKLAMA
  • #2 3930899
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Zalezy jaki masz aktualnie kabel zastosowany. Do sieci gigabitowych uzywa sie kabli CAT 5 lub 6.
  • #4 3930914
    bartekpl
    Poziom 15  
    A jak moge sprawdzić? Żył mam 8 tak jak chyba kazdy... hmmm?
  • REKLAMA
  • #5 3930923
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    bartekpl napisał:
    A jak moge sprawdzić? Żył mam 8 tak jak chyba kazdy... hmmm?

powinno być nadrukowane na kablu, inaczej tego nie sprawdzisz
    w sieciach 100Mb mogą być też używane kable 4żyłowe (2 pary) ale to tak na marginesie,
    poza kablem i kartami trzeba pamiętać o reszcie sprzętu czyli switche itp itd wszystko co jest po drodze ...
  • #6 3930929
    bartekpl
    Poziom 15  
    Swish mam kupiony... SMC ale co na tym kablu powinno być napisane? Dokładnie bo tam dużo jest tych znaków? Na jaki symbol mam zwrocic uwage?

szymon188 napisał:
    Zalezy jaki masz aktualnie kabel zastosowany. Do sieci gigabitowych uzywa sie kabli CAT 5 lub 6.

Czyli niema znaczenia czy bedzie cat 5 czy cat 6?
  • #7 3930945
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    bartekpl napisał:
    Swish mam kupiony... SMC ale co na tym kablu powinno być napisane? Dokładnie bo tam dużo jest tych znaków? Na jaki symbol mam zwrocic uwage?

najlepiej cat6 albo coś w tym stylu
    ja mam np na kablu "certified for gigabit ethernet" kabel firmy YFC
  • #8 3930951
    bartekpl
    Poziom 15  
    Co prawda sieć jest w firmie i jest tam wiele kompów, ale jak sprawdzałem ile wyciągnie to nie przekracza chyba 40% (jescze jutro sprawdze)... A komputery są mocne... 3Ghz procesory, SATA itd...

Jest jakiś program do diagnozowania połączenia, testowanie połaczenia...
    Czy w ogole jest możliwość aby między komputerami połączonymi taką siecią podczas kopiowania z dysku na dysk wykozystac całkowicie 1Gb sieć? Bo cięzko mi jakoś w to uwierzyc :) niewiem czemu... ?
  • #9 3930962
    szymon188
    Poziom 22  
    :arrow: bartekpl

Tak jak napisal kolega badboy84 gigabit ethernet bedzie dzialal zarowno na kablu cat 5 jak i cat 6. Z tego co pamietam kable cat 6 maja oddzielnie ekranowana kazda pare folia aluminiowa oraz ekran wokol calej wiazki,ale tego nie jestem pewny.Npewno wygooglujesz cos na temat kontrukcji kabli kazdej kategorii. Pozatym napewno bedzie nadruk na izolacji przewodu jakiej kategorii jest to kabel albo w jakiej technologii zostal wykonany.
  • REKLAMA
  • #10 3930977
    bartekpl
    Poziom 15  
    Przywołam swoje wcześniejsze pytania aby nie odszedły w zapomnienie :)

Cytat:
    Co prawda sieć jest w firmie i jest tam wiele kompów, ale jak sprawdzałem ile wyciągnie to nie przekracza chyba 40% (jescze jutro sprawdze)... A komputery są mocne... 3Ghz procesory, SATA itd...

Jest jakiś program do diagnozowania połączenia, testowanie połaczenia...
    Czy w ogole jest możliwość aby między komputerami połączonymi taką siecią podczas kopiowania z dysku na dysk wykozystac całkowicie 1Gb sieć? Bo cięzko mi jakoś w to uwierzyc niewiem czemu... ?

U siebie na kablu w domu mam napisane coś takiego:

4PR Cat. 5e IEC
  • #11 3930982
    szymon188
    Poziom 22  
    1Gb/s to predkosc teoretyczna tego polaczenia wiec i tylko teoretycznie mozliwa do osiagniecia.
  • REKLAMA
  • #12 3930984
    bartekpl
    Poziom 15  
    szymon188 napisał:
    1Gb/s to predkosc teoretyczna tego polaczenia wiec i tylko teoretycznie mozliwa do osiagniecia.

No tak ale 80% uzyskam?
  • #13 3930991
    szymon188
    Poziom 22  
    Zalezy od wielu czynnikow. Dlugosc przewodow,wydajnosc sprzetu,jakosc polaczen, etc.
  • #14 3931001
    bartekpl
    Poziom 15  
    szymon188, jeśli mozesz to wejdz na gg, napisalem do Ciebie ze swojego nr. to bylbym wdzieczny jakbysmy chwilke pomowili na temat sieci bo wymieniam siec w firmie i musze się dokształcić :)
  • #15 3931483
    kaczmi
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    ja mam takie pytanie: otóż mam giga Ethernet na płycie głównej (karta potrafi wykrywać długości kabli oraz je szybko testować). Chciałbym zrobić połączenie miedzy 2 komputerami w jednej sieci, czy kabel krosowany różni się od tego na 100Mb??
  • #16 3931500
    bartekpl
    Poziom 15  
    kaczmi napisał:
    karta potrafi wykrywać długości kabli oraz je szybko testować).

a jakim programem to robi?
  • #17 3932212
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    to nie kwestia programu tylko elektroniki karty i jest to najprawdopodobniej karta marvella (gdyby jeszcze tylko miala TCP-Offloading - to bylby ideal karta)
    a kabelk krosowany pomiedzy zwyklym rozni sie tylko tym ze zwykly ma w obu wtyczkach taka sama kolejnosc a krosowany w jednej ma zamieniona

Podsumowanie tematu

✨ Przy przejściu z sieci 100Mb (Fast Ethernet) na 1Gb (Gigabit Ethernet) konieczne jest użycie odpowiedniego kabla sieciowego. Do sieci gigabitowych zaleca się kable kategorii CAT5e lub CAT6, które są oznaczone nadrukiem na izolacji przewodu, np. "4PR Cat. 5e IEC" lub "certified for gigabit ethernet". Kable CAT6 mają dodatkowe ekranowanie par przewodów, co poprawia jakość sygnału, jednak Gigabit Ethernet działa zarówno na kablach CAT5e, jak i CAT6. W sieciach 100Mb mogą być stosowane kable 4-żyłowe (2 pary), natomiast do 1Gb wymagane jest pełne 8 żył (4 pary). Oprócz wymiany kart sieciowych i kabli, ważne jest, aby pozostały sprzęt sieciowy, jak switche, obsługiwał prędkość 1Gb. Prędkość 1Gb/s jest wartością teoretyczną i w praktyce osiągane transfery mogą być niższe, zależnie od długości kabli, jakości połączeń i wydajności sprzętu. Kabel krosowany różni się od prostego kolejnością przewodów we wtyczkach, ale oba typy mogą obsługiwać Gigabit Ethernet, jeśli spełniają wymagania kategorii kabla. Niektóre karty sieciowe, np. oparte na chipsecie Marvell, potrafią testować długość i jakość kabla oraz wspierają funkcje takie jak TCP-Offloading, co wpływa na wydajność sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA