logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsza dystrybucja Linux do instalacji karty WiFi Edimax 7318?

31 Maj 2007 12:44 3066 6
REKLAMA
  • #1 3939014
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3939053
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, taka mała podpowiedź: Nie szukaj po nazwie karty, bo jest nie ważna. Ważny jest chipset. Ta karta jest na chipsecie Ralinka, są sterowniki od producenta, na stronie jest też link do projektu innego sterownika do tej karty. Jeśli poszukasz zamiast "Edimax 7318" "Ralink" znajdziesz więcej.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 3939075
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3944445
    adek22
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witaj ja na mandrivie 2007. też miałem problem. Po długim czasie udało się go rozwiązać. pozwolę sobie przytoczyć parę cytatów.

Cytat:
    to zrób tak bo ja też miałem problemy z wersją która automatycznie była instalowana wraz z systemem
    odinstaluj ndiswrappera (jest w konfiguracja komputera/ zarządzanie oprogramowaniem/ usuń i tam wklep ndiswrapper)
    zainstaluj jeszcze kernel-source i make
    po odinstalowaniu ściągnij go stąd
    Kod:
    http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=93482&package_id=99148

ndiswrapper-1.41.tar.gz to ten plik po ściągnięciu rozpakuj go odpal konsolę wklep su podaj hasło wklep mc i wejdź do katalogu z ndiswrapperem i wydaj mu te 3 komendy
    ./configure
    make
    make install

dodatkowo możesz sobie urpmi ustawić jeśli nie masz, wystarczy że wklejisz to wszystko co poniżej do konsoli zalogowany jako root (su itd) dzięki urpmi będziesz mógł zainstalować programy itd wydając polecenie np urpmi make

Cytat:
    Witaj. make był zainstalowany . zainstalowałem kernel bo go nie było. odinstalowałem ndiswrappera. zrobiłem restart. Sciągnołem co mi dałes wypakowałem (wypakiuj tutaj pózniej działania - otwórz terminal tytaj) dałem ./configure i nic command not found oczywiscie jako root nastepnie dałem make i make install

Cytat:

Próbując ponownie dałem tylko make i make install. póżniej restart i wszystko działa.
  • REKLAMA
  • #5 3944555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3944606
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, ale po co używać ndiswrappera skoro są Linuksowe sterowniki ? ndiswrapper służy do używania tych z windows pod Linuksem.

Tu jest opis instalacji modułu rt73, bardzo krótki: http://newbie.linux.pl/?id=forum&show=post&post=109200

Jeśli koniecznie chcesz użyć ndiswrappera, to poszukaj "ndiswrapper ubuntu"

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #7 3945094
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z instalacją karty USB WiFi Edimax 7318 na systemie Linux, zwłaszcza na Ubuntu 6.12. Kluczową informacją jest to, że ważny jest nie model karty, lecz użyty chipset – w tym przypadku Ralink. Dostępne są natywne sterowniki Linuksowe dla chipsetu Ralink, co eliminuje konieczność używania ndiswrappera, który służy do uruchamiania sterowników Windows pod Linuksem. Użytkownicy zgłaszali, że system wykrywa kartę, ale brak jest połączenia, co wskazuje na problemy ze sterownikami lub konfiguracją. Przykładowo, na Mandrivie 2007 udało się rozwiązać problem po odpowiedniej instalacji sterowników. Zalecane jest poszukiwanie sterowników pod nazwą chipsetu „Ralink” oraz instalacja modułu rt73, dla którego dostępne są instrukcje instalacji. W przypadku konieczności użycia ndiswrappera, warto szukać informacji specyficznych dla dystrybucji, np. „ndiswrapper ubuntu”. Autor planuje przetestować podane wskazówki, choć jeszcze tego nie zrobił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA