logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uaktualnić Windows 98 do wersji 98SE? Problem z instalacją Firefoxa

Banan87 01 Cze 2007 12:34 1832 5
REKLAMA
  • #1 3942317
    Banan87
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    W firmie dostałem komputer z Windowsem 98 niestety nie jest to 98Se
    Szukałem uaktualnień do windowsa bo nie potrafię nawet zainstalować firefoxa. Na internet Explorerze 4 nie da się pracowac. Ściągałem również nieoficjalne uaktualnienie jednak nie chce sie uruchomić na tej wersji windows. Jak można uaktualnić 98 do wersji Se. To naprawdę by mi bardzo pomogło.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3942347
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Problem z uaktualnieniem dotyczy wersji przeglądarki. Poszukaj w internecie lub na starych płytkach CD dołączanych do prasy komputerowej Internet Explorer w wersji 5 lub 5,5, a wtedy aktualizacja będzie możliwa.
    -------------------------------------------------------------------------
    Spróbuj tu:
    http://i.download.idg.pl/fannef/b34b11ad285b5...65ff906/vol2/w95/browsers/ie550/pl/ie55pl.rar
  • REKLAMA
  • #3 3942451
    Banan87
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Z przeglądarką internetową sobie poradziłem.
    Bo z tego co rozumiem instalacji uaktualnienia do SE nie da się przeprowadzić? Zależało by mi na tym.
  • REKLAMA
  • #4 3942483
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Teoretycznie jest to możliwe. Tak jak jest możliwe uaktualnienie Windows 95 do windows 98 SE.

Wymaga to jednak posiadania nośnika instalacyjnego Windows 98 SE, oraz przeprowadzenia instalacji Windows ("naprawiającej"/ przykrywającej poprzednią wersję).

Istnieje jednak ryzyko, że procedura nie powiedzie się, i będzie potrzebna "czysta" instalacja. Wiele zależy od zainstalowanych programów i sterowników.
  • REKLAMA
  • #5 3944511
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    forsoft napisał:
    Teoretycznie jest to możliwe. Tak jak jest możliwe uaktualnienie Windows 95 do windows 98 SE.
    (...)

No wiele rzeczy jest mozliwych, ale koledze Banan87 nie chodzi o teorie ani o rzeczy możliwe, a o konkretny legalny system.

W związku z tym odpowiadam:
    Nie ma możliwości darmowego uaktualnienia Win98 na Win98se.
    Jedyną możliwością posiadania W98se jest jego zakup.
    Z tym, że IMHO nie ma się w ogóle czym przejmować, gdyż 98 i 98se nie różnią się zbytnio.
  • #6 3944908
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Idąc dalej tą ścieżką:

Windows 98SE akceptuje te same kody licencyjne co Windows 98. Tak więc powinien wystarczyć legalny nośnik instalacyjny. Certyfikat autentyczności będzie "pasował" do wersji SE.

Nie wiem tylko, czy Microsoft sprzedaje jeszcze nośniki instalacyjne Windows 98.

Cały dowcip polega bowiem na tym, że jeżeli producent nie dostarcza już nośników instalacyjnych, to można posiadając legalną licencję legalnie zrobić kopię nośnika istalacyjnego lub skorzystać z cudzego nośnika instalacyjnego. Ma to w założeniu pozwolić na użytkowanie oprogramowania w przypadku utraty, lub uszkodzenia oryginalnego nośnika. (Jest to oczywiście interpretacja. Ale uwzględnia ona nasze krajowe prawo, wraz z polityką licencyjną Microsoftu)
REKLAMA