logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć Windows XP przed wirusami bez antywirusa?

kicha150 02 Cze 2007 22:43 2033 7
REKLAMA
  • #1 3947495
    kicha150
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Witam jest taki problem chodzi o to że mam Windowsa Xp i co jakiś czas muszę nagrywać Windowsa bo kompa tak zamula że nie da się nic ściągnąć co 2 miechy czy jest jakieś zabezpieczenie oprócz antywirusa bo mam avasta. A jeszcze jedno mam problem z drugą płytą Windowsa z serwice pack 2 nie mogę zainstalować Windowsa bo po ponownym uruchomieniu komputera pisze że antywirus jest nie aktualny a ściągałem najnowszą wersję antywirusa co może być nie tak czekam na odpowiedzi :D
  • REKLAMA
  • #2 3947537
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Najlepsze zabezpieczanie to myslacy uzytkownik inne nie sa skuteczne.
  • REKLAMA
  • #3 3947563
    kicha150
    Poziom 18  
    To ja sam wiem ale moja koleżanka ma ten problem, a gdy coś jej nie działa to przychodzi do mnie.
    Potrzebuje takie zabezpieczenie bo w swoim kompie robie codziennie porządkowanie dysku i czyszczę go programem easycleaner i już nie instalowałem Windowsa od pół roku :D
  • #4 3950568
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Sugeruję używać Opery lub Firefoxa zamiast IE, CZYTAĆ wszelkie komunikaty i myśleć. Nie instalować wszystkego co popadnie. Ja nie mam akurat żadnego antywirusa i jakimś cudem mi system działa od 2 lat.
  • REKLAMA
  • #5 3950980
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    niestety kolezanki tak maja ;)

proponuje ghosta zrobic i powiedziec ze nie da sie niczego z c odzyskac dlatego niech trzyma wazne mp3 i dokumenty na partycji d, pozniej ghost i problem z glowy (jakies 15 minut, wlacznie z czyms co sie tej osobie przypomni)

inne rady po za wymionionymi przez kolegow nie widze;)
    Jak zabezpieczyć Windows XP przed wirusami bez antywirusa?
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Skoro koledze ostrzeżenie jest za mało udzielam miesięczny urlop na forum Elektrody:!:

• REKLAMA
  • #6 3951842
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Temat rzeka, wiadomo co obywatel takie zdanie, osobiście robie tak - WWDC , AOL ACTIVE VIRUS SHIELD (konfiguruję na pełny automat i zakładam hasło) , auktualizacja krytycznych poprawek, Firefox 2.
    Jak w domu są dzieci instaluję jeszcze program Baniamin i bywa, że nie podaję haseł - mówi się trudno.
    W zasadzie to wystarcza nawet amatorom xxx ale jak wiadomo nic nie jest na 100% .
    Napisz jeszcze jakie ma łącze bo możliwe że będzie trzeba zastosować jakiś lepszy niż windowsowy firewall.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #7 3951860
    ksiezak2
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam .
    Dla Mnie jest najlepszy antyvir personal 7 zrobi wszystko za ciebie pozdrawiam Kriss transkomp:|
  • #8 3954904
    kicha150
    Poziom 18  
    Witam używa przeglądarki internetowej Mozilla firelox 2.0 a łącze ma 1mb livebox. A czy jest taki program żeby włączał dowolny program o ustawionej godzinie np: skanowanie pamięci antywirusem lub porządkowanie dysku :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada system Windows XP, który wymaga częstego reinstalowania z powodu spowolnienia i problemów z pobieraniem plików. Posiada Avast jako antywirusa, ale szuka dodatkowych zabezpieczeń bez użycia antywirusa. W dyskusji podkreślono, że najskuteczniejszą ochroną jest świadome i ostrożne korzystanie z systemu, unikanie instalowania nieznanych programów oraz czytanie komunikatów systemowych. Zalecane jest używanie alternatywnych przeglądarek internetowych, takich jak Opera lub Firefox, zamiast Internet Explorera. Proponowano tworzenie kopii systemu (ghost) dla szybkiego przywracania stanu systemu oraz przechowywanie ważnych danych na osobnej partycji. Wskazano na konieczność aktualizacji krytycznych poprawek systemu oraz stosowanie dodatkowych narzędzi zabezpieczających, takich jak AOL Active Virus Shield czy program Baniamin do kontroli rodzicielskiej. Użytkownik korzysta z łącza 1 Mb/s (Livebox) i przeglądarki Mozilla Firefox 2.0. Pojawiło się pytanie o programy umożliwiające automatyczne uruchamianie zadań, np. skanowania antywirusem lub czyszczenia dysku o określonej godzinie. Wspomniano także o antyvirusie Personal 7 jako skutecznym rozwiązaniu automatyzującym ochronę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA