Nie da sie tu podłaczyc eeproma tak bezposrednio chyba ze napisze sie nowy program obslugujacy magistrale i2c.Mozna to zrobic bez problemu poniewaz sa wolne porty mikrokontrolera.
Pozdrawiam
Witam
Z listingu wynika, że dane są zapisywane do wewnętrznego eepromu procesora.
Jest taka możliwość, tylko trzeba przerobić program.
Należy dodać obsługę I2C i przepisać podprogramy do zapisu, odczytu i kasowania pamięci.
Pozdrawiam
Witam
A masz już złożony sprzęt??
Będzie łatwiej testować program.
Postaram się coś wymyślić.
Chodzi mi po głowie wykonanie takiej maszynki tylko z wyświetlaczem od nokii.
Pozdrawiam
Witam
Też jestem zainteresowany taką konstrukcją..... ale niestety.... żadnego języka programistycznego nie umiem.... ale mam zamiar się
zacząć uczyć....
Jeśli mogę to poprosiłbym o udostępnienie gotowego schematu...
Pozdrawiam
✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia pamięci EEPROM 24C16 do mikrokontrolera ATMEGA8 oraz modyfikacji istniejącego programu napisanego w Bascom AVR. Wskazano, że bezpośrednie podłączenie 24C16 wymaga implementacji obsługi magistrali I2C w oprogramowaniu, gdyż oryginalny program korzysta z wewnętrznego EEPROM mikrokontrolera. Konieczne jest napisanie lub zmodyfikowanie podprogramów do zapisu, odczytu i kasowania danych w zewnętrznej pamięci EEPROM. Uczestnicy dyskusji rozważają również kwestie sprzętowe, takie jak wykorzystanie wolnych portów mikrokontrolera do podłączenia EEPROM oraz ewentualną zmianę wyświetlacza na graficzny LCD 122x32. Autor planuje zakup części i testowanie sprzętu, a także rozważa programowanie EEPROM przez komputer, co może wyeliminować potrzebę obsługi klawiatury w programie. Wątpliwości dotyczą również języka programowania i możliwości przeróbek kodu w Bascom AVR. Pojawiły się prośby o udostępnienie schematu i przykładowego programu oraz sugestie dotyczące dalszych modyfikacji projektu. Wygenerowane przez model językowy.