logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecany multimetr do 300zł - niezawodność, dokładność, funkcje

PiatyElement 03 Cze 2007 18:55 2891 3
REKLAMA
  • #1 3949898
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam. Jaki polecacie multimetr do 300zł.
    Jest duży wybór i większość ma podobne parametry, więc chodzi mi o niezawodność, dokładność pomiarów i ilość funkcji.
    pzdr.
  • REKLAMA
  • #2 3951519
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1068
    Nie da się tak doradzić, żeby szukający pomocy był w pełni zadowolony! Zależy to od wielu czynników. Po pierwsze czy ma to być miernik serwisowy a jeśli tak to warsztatowy czy przenośny? Czy ma to być miernik "laboratoryjny" (pomiary doświadczalno - konstrukcyjne)? Wreszcie jaki rodzaj sprzętu najczęściej będzie tym miernikiem mierzony? Inny miernik powinien być do OTV, OR, elektronicznego sprzętu automatyki, AGD itp. Rodzaj wybieranego miernika też zależy od wykształcenia, doświadczenia, upodobań itp. elektronika. Jeśli będziesz używał go do sprzętu (także) lampowego to też trzeba się liczyć z możliwą specyfiką takiego przyrządu. Czy ma to być tylko jeden uniwersalny przyrząd czy tylko jeden z wielu? Trochę to przypomina poszukiwanie kandydatki na żonę. Każdy uważa pewne cechy za decydujące o wyborze ale te cechy w cale nie są identyczne a wprost przeciwnie - RÓŻNE!
  • REKLAMA
  • #3 3954808
    merelext
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Najlepiej postaraj sobie kupic cos okazyjnie taniego
    uzywanego w miare dobrej firmy.Zachowaj te 300 na pozniej.Zacznij dzialac, po czasie sam sie przekonasz czego oczekujesz .Nie pal sie moze w miedzyczasie doleci Ci jeszcze jakas stowka a jak bedziesz wiedzial co szukac to kupisz taki z ktorego bedziesz zadowolony.
  • #4 3957921
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    poszukiwanie kandydatki na żonę..... hahahhaaa dobre, bo w sumie jak go kupie to pewnie dlugooooo razem zabawimy. Miernik ma być przenośny serwisowy i głównie będzie używany przy rtv/monitorach/ups itp... + dodatkowo przy automatyce. W sumie wiem co mi potrzebne a co zbędne z funkcji i pomiarów i tak jak pisałem bardziej bym oczekiwał wskazówek typu: firma - niezawodność - dokładność a nie konkretnego modelu.
    Wiecie jak jest: każdy sklep, hurtownia ma mierniki NAJLEPSZE bo chce je sprzedać, a ja wolę oprzeć się na waszych doświadczeniach.
    pzdr.

Do merelex: Ja działam cały czas i to długo, uzywki nie kupię bo muszę mieć fakturę - miernik bede miał sponsorowany i z tej okazji czekać też nie mogę bo czas sponsoringu ograniczony.
REKLAMA