logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy bateria może działać jako zasilacz stabilizowany?

sobudek 04 Cze 2007 10:57 1032 6
REKLAMA
  • #1 3951636
    sobudek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    na laborkach dostałem taki temat do opracowania i jak ktoś cos wie na ten temat to niech pisze wszystko mi sie przyda z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 3951708
    curylop
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    bateria pod wpływem uzytkowania zmienia swoją wartoś napiecia w zasialczy stabilizowanym jest w miare stałe napiecie
  • REKLAMA
  • #3 3951807
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Witam.
    Wg mnie w pewnych warunkach bateria może być traktowana jako zasilacz stabilozowany, wszystko zalaży od tego jaka to jest bateria, jakie ma obciążenie, jak długo jest obciążona...
    Jeśli bateria jest dobrej klasy i jest nowa to niewielkie obcążenie ( w porównaniu z jej pojemnością) powoduję nieduży spadek jej napięcia i jeśli będzie on mieścił się w granicach tolerancji to można by przyjąć za prawdziwe założenie że jest zasilaczem stabilizowanym.
    Jeśli bateria jest już urzywana i niedaj boże kiepskiej klasy a obciążenie jest duże ( w porównaniu z jej pojemnością oczywiście) to nie jest zasilaczem stabilizowanym, bo jej napięcie wyjściowe będzie się obniżać.

W tym momęcie chcę zaznaczyć iż to co napisałem powyżej wynika z moich własnych obserwacji więc nie traktuj tego jak "sztywnej" regóły książkowej.

POZDRO
  • REKLAMA
  • #4 3952145
    sobudek
    Poziom 10  
    dzieki a wiecie na jakiej zasazie to dziala
  • #6 3952257
    sobudek
    Poziom 10  
    że zakładając że bateria jest wystarczająco mocna i zachowuje sie jak zasilacz stabilizowany ale czy to jest zalezne tylko od tego ze daje stale napiecie czy od czegoś jeszcze
  • REKLAMA
  • #7 3952346
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Bateria nie może być traktowana jako zasilacz stabilizowany. Przeanalizuj
    wykres zmian napięcia w funkcji pobieranego prądu E=f(I).
    Gdyby bateria była idealnym źródłem to tak. Niestety rezystancja
    wewnętrzna zmienia się, i ze stabilizacji nici.

Podsumowanie tematu

✨ Bateria nie może być traktowana jako zasilacz stabilizowany ze względu na zmienność napięcia pod wpływem obciążenia i zużycia. Napięcie baterii zmienia się w funkcji pobieranego prądu, co wynika z jej wewnętrznej rezystancji, która nie jest stała. W przypadku nowej, dobrej jakości baterii i niewielkiego obciążenia spadek napięcia może być minimalny i mieścić się w granicach tolerancji, co pozwala na przyjęcie, że bateria działa podobnie do zasilacza stabilizowanego. Jednak przy większym obciążeniu lub zużytej baterii napięcie wyjściowe ulega znacznemu obniżeniu, co wyklucza stabilizację. Zatem działanie baterii jako zasilacza stabilizowanego zależy od jej stanu, jakości, pojemności oraz charakterystyki obciążenia.
REKLAMA