logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson W300 - brak zasięgu po simlocku i flashu, jak naprawić?

Brzymeq 04 Cze 2007 14:05 1884 20
REKLAMA
  • #1 3952134
    Brzymeq
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Problem jak w tytule.

Po simlocku criuser zazadal sobie reflasha, poscilem na wersji 36, restore robilem z zainstalowanymi najnowszymi plikami. telefon sie wlacza, tyle ze nie ma zasiegu i lubi sie wylaczyc czasami, jest mozliwe ze programowo sie tak uwalil ? setool to postawi ? ktos juz mial taki problem ?
  • REKLAMA
  • #2 3952215
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    człowieku jak w tak partacki sposób ubiłes w300 cruiserem to wnosze że nie masz bladego pojecia o tym co robisz i setoolem tez sobie nie poradzisz bo nic na ten temat nie wiesz a tak na przyszłość poczytaj moje posty jak ew. naprawić cruiserm to co spartaczyłes

regards fantomas
  • REKLAMA
  • #3 3952558
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    zmien mu kolor. wystarczy
  • #4 3952571
    fantomas
    Poziom 25  
    masz racje stary niech go najlepiej pomaluje farba ftalowa ogólego stosowania na dowolny kolor tak jak sugerujesz a będzie działał

regards fantomas
  • #6 3952806
    fantomas
    Poziom 25  
    przyjacielu ja nie pieprze i postów sobie nabijac nie musze cos ci sie chyba w mózgownicy poprzestawiało natomiast pieprzy tem ewidetnie do którego piłem a tak nawiasem ty do byków tez nie nalerzysz

regards fantomas
  • #7 3953487
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    @dickheadGSM fantomas odpowiedział co myśli o Twojej podpowiedzi.
    @Brzymeq napisał Ci fantomas w swoim pierwszym poście abyś poszukał solucji na postawienie tej słuchawki w jego postach więc zrób to i sam nie nabijaj postów. Wielokrotnie pomagał on ludziom co mieli problem z cruiserem i jest bardzo dobry w tym co robi. Sam piszesz, że brak zasięgu po simlocku, a więc napisał Ci też, że nie masz pojęcia co robisz i zgadzam się z nim bo cruiser to jedno z lepszych narzędzi do SE z tym, że sam on nie pracuje potrzebuje jeszcze do spółki kogoś myślącego :|
    Poczytaj posty fantomasa i jezeli nic z nich nie zrozumiesz to zanieś ten telefon do kogoś kto się zna na tym co robi.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #8 3955261
    Brzymeq
    Poziom 32  
    twierdzisz ze zmienilem kolor na brown ? robilem tych telefonow przynjamniej kilkanascie i z zadnymi nie bylo problemow. robie teraz wg. instrukcji fantomasa i wogole sie telefon teraz nie wlacza.
  • #9 3955311
    fantomas
    Poziom 25  
    szanowny kolego po pierwsze w tych telefonach nie zmienia sie koloru certyfikatu bo to nic nie da a wręcz szkodzi po drugie w tych telefonach zabezpieczenie rsa nie jest ustalane dla cid stad tez to co napisałem wyzej po trzecie jeżeli rzeczywiście ten telefon został ubity przez cruisera z powodu nieumiejetnej obsługi ( prosze sie znowu nie obrażać na to co mówie bo to chyba co niektórym juz na tym forum weszło nw krew co do mojej osoby) to nie ma byka żeby go nie postawić zaznaczam uwalony cruiserem=postawiony cruiserem ( warunek nikt nie grzebał w środku w bebechach telefonu)

regards fantomas
  • #10 3955582
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    fantomas napisał:
    masz racje stary niech go najlepiej pomaluje farba ftalowa ogólego stosowania na dowolny kolor tak jak sugerujesz a będzie działał

regards fantomas

prawde mowiac nie doczytalem tematu pomylilem z k300 sorki :)
  • #11 3955662
    Brzymeq
    Poziom 32  
    fantomas po zastosowaniu jednej z twoich instrukcji stawiania cruiserem telefon odmawia wogole posluszenstwa, a nie obrazam sie na to co piszesz bo to nie pierwszy w300 a tylko z tym jest problem, wczesniej wszystkie robily sie od reki czy to polak czy simlock. teraz ma juz problemy zeby sie polaczyc z cruiserem ten telefon.
  • #12 3955704
    fantomas
    Poziom 25  
    ja po prostu w to nie wierzę jeżeli nikt w nim nie grzebał to wyslij go do mnie ja go postawie tyle mogę na ta chwile powiedziec a co do moich solucji to one na pewno telefony wskrzeszaja niz usmiercaja

regards fantomas
  • #14 3960450
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Witam, ja gdy mam problemzasiegu po simlocku lub wogóle jaki kolwiek problem to robie tak:
    1. Attach
    2. Unlock RSA
    3. FLASH Main
    4. Wgrywam full GDFS (poprzez przycisk Flash MAIN, a nie zakładkę GDFS)
    5. Attach
    6. Direct Unlock
    7. Attach
    8. Unlock RSA
    9. FLASH FS
    10. Kunstominizacja

I tyle zazwyczaj pomaga i fon działa na 100%, ewentualnie jak sie nie bootuje na normal to po TP trzeba wgrać erom i potem to co napisałem

Dziś właśnie robiłem w300 bez zasięgu moim sposobemi śmiga.
  • #15 4161301
    i-punkt
    Poziom 25  
    Ocena: 9
    @MiSiEk## masz moze tp do w300?? mam jednego z uszkodzonym eromem ale nigdzie nie znalazlem tp do tego modelu. ew jak naprawic erom??
  • REKLAMA
  • #16 4161592
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    nie no.. ludzie.. jeszcze raz napisze.. PO PIERWSZE- nie zmieniać koloru w telefonach z zabezpieczeniem SIBLEY - uwali się EROM
    PO DRUGIE- nie ma możliwości postawienia telefonu z ubitym EROM'em ( SIBLEY)!!

p.s. jesli ktos nie wiem , który telefon to SIBLEY to:
    w300
    w810
    k310
    k510
    i chyba z520

jeśli po flashowaniu nie ma zasięgu trzeba dograć GDFS'a- jest w katalogu cruisera
  • #17 4161721
    Venom_84
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    @Brzymeq jak sie niechce laczyc cruiserem to zmniejsz predkosc na najmniejsza i mozesz pomoc sobie czyszcac gnazdo tak zeby leprza transmisja byla... czasem tez pomaga dac connekt i potem wlozyc kabel czyli pruboj myk z kablem albo z bateria naladowana a potem jak w instrukcji @fantomasa.
  • #18 4161848
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Jak czegoś się nie wie to lepiej zapytać a przede wszystkim PRZECZYTAĆ INSTRUKCJĘ bo w instrukcji Cruisera jest dokładnie napisane co i jak ! Stawiam, że uwaliłeś Erom.
  • #19 4163176
    contel
    Poziom 14  
    Ja mam również podobny przypadek-więc może ktoś napisze gdzie jest TP?
  • #20 4164135
    Brzymeq
    Poziom 32  
    dziwnie sie teraz zachowuje ten telefon, odstawilem go, ale jak wczoraj podlaczylem to wszystko dzialalo pod cruiserem, zaladowalem mu R4EA031 pierwszego flesha dojechal do 100% i wywalil blad finalizacji zapisu flasha, wyzsza wersja dochodzi do 63% i wywala blad zapisu na bloku..... juz nei mam sily do niego.
    kupilem mt-box se ale ten go wogole nie widzi, czasami zacznie zczytywac ale nie konczy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku zasięgu w telefonie Sony Ericsson W300 po zdjęciu simlocka i wykonaniu flashowania programem Cruiser. Użytkownik zgłasza, że telefon się włącza, ale nie ma zasięgu i czasem się wyłącza. W dyskusji podkreślono, że nieumiejętne użycie narzędzia Cruiser może uszkodzić telefon, zwłaszcza jeśli zmieniano kolor certyfikatu, co w modelach z zabezpieczeniem SIBLEY (m.in. W300) prowadzi do uszkodzenia EROM i niemożności przywrócenia telefonu. Zalecane jest stosowanie się do instrukcji dotyczących odblokowywania i flashowania, w tym kolejności operacji: Attach, Unlock RSA, Flash Main, wgranie pełnego GDFS, Direct Unlock, Flash FS oraz ewentualne wgranie EROM po TP. W przypadku problemów z łącznością Cruiserem sugerowano zmniejszenie prędkości transmisji i czyszczenie gniazda. Wskazano, że do naprawy uszkodzonego EROM konieczne jest posiadanie TP (testpoint), którego jednak trudno znaleźć dla W300. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się użycie innego narzędzia – MT-Box SE – do wgrania pełnego backupu i polaka, co przywróciło funkcjonalność telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA