logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junost 402 B - czy wymiana głowicy umożliwi odbiór więcej kanałów?

killer 22 Paź 2003 12:07 1769 7
REKLAMA
  • #1 370247
    killer
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    W/w Tv posiada stara glowice, tzn, mozliwy jest odbior tylko TVP1 oraz lapie niektore stacje radiowe.
    Wiec pytam czy jest mozliwosc wymiany glowicy aby odbierac reszte programow?
    Jezli tak, to czy wystarczy zmienic tylko glowice (na jaka?) czy trzeba jeszcze cos przestrajac. TV teoretycznie jest mi nie potrzebny, wiec moglbym na nim pocwiczyc, bo jak cos rozstroje to nic sie nie stanie.
  • REKLAMA
  • #2 391132
    killer
    Poziom 19  
    CZy naprawde nikt w takie rzeczy sie nie bawil? Oczekuje tylko jakiejs konkretnej odpowiedzi dotyczacej zmiany zakresow odbieranych kanalow.
  • REKLAMA
  • #3 391168
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Nie do końca rozumiem w czym masz problem. W tych odbiornikach były montowane jugosławiańskie głowice (EI) które miały trzy podzakresy:
    - I - kanały 3-5 (OIRT)
    - III - kanały 6-12 (OIRT)
    - IV-V - kanały 21-60 czyli niepełny UHF
    Oznacza to że nie można odbierać na nich kanałów 61-69 i kablowych S.
  • #4 391197
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    no ale pryeciez masy mozliwosc odbierania takich programow jak polsat cy tvp2, ona pracuja na UHF
  • REKLAMA
  • #5 391210
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Z tego co pamiętam odb. Junost402B obsługiwał i pasmo VHF i UHF. Różnica pomiędzy dwoma typami tych odbiorników sprowadzała się do tego że jedne modele wyposażone były w dwa gniazda antenowe , osobne na każde pasmo a drugie w jedno gniazdo antenowe ale obsługujące obydwa pasma. Pozatym Junost402B posiadał czteropozycyjny przełącznik kanałów zespolony z trójpozycyjnym przełącznikiem pasm 1-5 6-12 i 21-60. Jeżeli chciałbyś rozszerzyć zakres odbioru to oprócz wymiany głowicy musiałbyś dodać jeszcze przełącznik pasm ale nie wiem czy na tym koniec .Nie zetknąłem się jeszcze z takim problemem . tak samo jak nie zetknąłem się jeszcze z Junostem402B z jednym pasmem tv. Może po prostu masz uszkodzoną głowicę. Z taką usterką parę razy spotkałem się nie tylko w tym otv, to znaczy z brakiem odbioru na jednym pasmie. Uszkodzona może być głowica lub przełącznik pasm(mechaniczny lub elektroniczny). Życzę powodzenia i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 391221
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    chyba chodzi ci o zamiane glowicy na pelne pasmo OLDBOY czesciowo odpowiedzial a reszta to czysta analiza dostepnych napiec pasm plus reszty sygnalow co masz rozstroic? IF sygnal? temat jest rozwojowy oczywiscie i raczej w ramach tematu dla poczatkujacych
  • #7 391266
    mielcarz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    sądze że kolega nie wie że tam trzeba pociągnąć gałkę na niewłączonym kanale i przełączyć pasmo,po drugie dość często w tych tv. zawieszał się ten przełącznik i nie można było przełączać pasm.
  • #8 391445
    killer
    Poziom 19  
    mielcarz napisał:
    sądze że kolega nie wie że tam trzeba pociągnąć gałkę na niewłączonym kanale i przełączyć pasmo,

qurde ten telewizor byl naszym pierwszym TV i nikt przez tyle lat nie odkryl ze galke sie wyciaga.

Sam sie z siebie smieje :lol:
    Az mi wstyd

Dzieki i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Junost 402 B wyposażony jest w stare głowice jugosłowiańskie (EI) obsługujące trzy podzakresy kanałów: I (3-5 OIRT), III (6-12 OIRT) oraz IV-V (21-60 UHF, niepełne pasmo UHF). Odbiór kanałów powyżej 60 oraz kablowych jest niemożliwy bez modyfikacji. Model ten obsługuje pasma VHF i UHF, a różnice między wersjami dotyczą liczby gniazd antenowych i sposobu przełączania pasm. Telewizor posiada czteropozycyjny przełącznik kanałów zespolony z trójpozycyjnym przełącznikiem pasm (1-5, 6-12, 21-60). Aby rozszerzyć zakres odbioru, konieczna byłaby wymiana głowicy oraz dodanie lub naprawa przełącznika pasm. Częstym problemem jest uszkodzenie głowicy lub zawieszanie się przełącznika pasm, co może powodować odbiór tylko wybranych kanałów. W praktyce, aby przełączyć pasmo, należy pociągnąć gałkę na wyłączonym kanale, co często jest nieznane użytkownikom i może być mylnie interpretowane jako uszkodzenie. Wymiana samej głowicy bez uwzględnienia przełącznika pasm i innych elementów strojenia może nie rozwiązać problemu odbioru większej liczby kanałów.
REKLAMA