logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z zgubionym obszarem na dysku WD Caviar 80GB

Prosiaczek2250 07 Cze 2007 20:04 1506 12
REKLAMA
  • #1 3963125
    Prosiaczek2250
    Poziom 2  
    Mam dysk WD Caviar 80 GB i po próbie podłączenia u kumpla coś mu odbiło i pokazuje pojemność 2,5 GB.
    Nie mam pojęcia co z nim zrobić, próbowałem odzyskać utracony obszar programami: WDClear, Partition magic, Get Data Back i nic się nie dzieje.
    Dysk jest w pełni sprawny, system go rozpoznaje jako WD800BB (tak jak powinien).
  • REKLAMA
  • #2 3963485
    kolczan
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Czołem!

Spróbuj jakimś edytorem dyskowym (na przykład Norton Disk Edit - jakaś stara wersja pod DOS) wyczyścić pierwszy kilobajt na HDD - znaczy wypełnij go samymi zerami - to powinno pomóc.

Pozdrawiam - Mirek
  • #3 3963552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3964353
    kolczan
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Prosiaczek2250 napisał:
    Dysk jest w pełni sprawny, system go rozpoznaje jako WD800BB (tak jak powinien). POMOCY!!!!!!!!

Sądząc po tym, to BIOS nie ma z nim problemu - nadal stawiam na uszkodzoną tablicę partycji.

Pozdrawiam - Mirek
  • #5 3964408
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Kolego kolczan, na Twoim miejscu nie zakładałbym się o to...
    Wykonane specjalnie na potrzeby tego tematu:
    Problem z zgubionym obszarem na dysku WD Caviar 80GB

Jak wspomniał Nirvanowiec MHDD i NHPA...
  • #6 3981543
    Prosiaczek2250
    Poziom 2  
    Bios widzi dysk jako 2,5 GB. Zczytałem MBR, wypełniłem zerami i jest dalej tak jak było. Na moje oko to bios przepisał obszar CHS, tak że jest rozpoznawany jako 2,5GB. Trochę pobawiłem się MBRtool i tego typu programami, pozmieniałem ustawienia CHS, ale po zapisaniu na dysk wszystko wracało do stanu poprzedniego. Spróbuje programem MHDD i zobaczymy. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
  • #7 3981591
    Dydzio
    Poziom 30  
    MBR nie ma nic wspólnego z rozmiarem dysku...
    Zrób to NHPA a się nie baw, bo zepsujesz do reszty...
  • #8 3995574
    d-t-x
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    A moze lepiej sformatowac go niskopoziomowo?
  • REKLAMA
  • #9 3997800
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego d-t-x, przy wspóczesnych dyskach twardych nie ma czegoś takiego jak formatowanie niskopoziomowe. To co najprawdopodobniej kolega ma na myśli to jest ZEROWANIE sektorów dysku nazywane czasami formatowaniem pseudoniskopoziomowym (pseudo low-level formatting).
  • REKLAMA
  • #10 3997897
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    A może przy próbie podłączania dysku u kolegi poprzestawialiście zworki...
    Sam mam dysk, gdzie zworkami można wymusić ograniczenie pojemności do 32 GB albo do 2 GB.

Co prawda 2 GB to nie 2,5GB ale może...
  • Pomocny post
    #11 3997990
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3998597
    Dydzio
    Poziom 30  
    A może Prosiaczek2250 przypomniałby sobie o tym temacie i napisał, czy próbował coś w końcu z tym dyskiem zrobić?
    Dalsze porady mijają sie z celem, jeśli autor ich nie czyta...
  • #13 4000915
    Prosiaczek2250
    Poziom 2  
    Czyta, czyta, Dzyzio, tylko użytkownik Prosiaczek2250 niema stałego dostępu do netu, niestety :(. Ściągnąłem programik MHDD i komenda NHPA pomogła, dysk działa prawidłowo, tzn: trrrrrrr-cyk-cyk-trr :D i 80 GB powróciło. Dziękuje za zainteresowanie moim problemem i za podpowiedzi/udostępnienia.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD Caviar 80 GB po podłączeniu u innego użytkownika był wykrywany jako 2,5 GB, mimo że system rozpoznawał go jako model WD800BB. Próby odzyskania pełnej pojemności za pomocą programów takich jak WDClear, Partition Magic czy Get Data Back nie przyniosły efektu. Sugerowano, że problem może wynikać z uszkodzonej tablicy partycji lub ustawień HPA (Host Protected Area) w BIOS-ie, które ograniczają widoczną pojemność dysku. Zalecano użycie narzędzia MHDD z komendą NHPA, które usuwa ograniczenia HPA i przywraca fabryczne ustawienia LBA. Po zastosowaniu tej metody dysk został poprawnie wykryty z pełną pojemnością 80 GB. Dyskusja poruszała także kwestie zerowania pierwszych sektorów dysku (pseudo formatowanie niskopoziomowe) oraz możliwe błędne ustawienia zworki ograniczającej pojemność, choć w tym przypadku zworki nie były przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA