logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Provision L-2121T PAL BG/DK SILVER - Jest fonia, brak wizji

karolsiny 08 Cze 2007 12:23 3684 24
  • #1 3964629
    karolsiny
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich. Problem jest taki jak w temacie tzn.jest fonia,ale niestety nie ma wizji. Aby nieco pomoc powiem,że już poprawiłem wszystkie luty w okolicy trafopowielacza, zasilacza i płytki kineskopu. Do wymiany są elektrolity C360 22uF/160V, C607 100uF/400V, C307 10uF/250V (maja rozlany elektrolit i wybrzuszenia), tranzystor T302 ST1803 (przejście E-B). Tranzystor T613 jest sprawny. Cokol kineskopu nie święci. Co jeszcze mógłbym sprawdzić,aby po kupnie w.w. elementów z powrotem one nie siadły? Nie jestem zbyt dobry w tym,więc proszę o dokładne informacje. Nie mam pojecia,czy kineskop nie siadl a sprawdzic tego nie umiem, dlatego nie wiem,czy wydane pieniadze na elementy nie pojda w bloto. P.S. Przydalby sie jakis schemacik. Pozdrawiam.
  • #2 3964657
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Kondensatory powymieniaj. Niekoniecznie są rozlane, to może być klej mocujący je.
    Na trafie WN podkręć lekko w prawo potencjometr SCREEN (dolny). Jeżeli pojawi się pozioma linia to masz uszkodzenie w układzie odchylania pionowego.
    Posprawdzaj dokładnie napięcia przychodzące na płytkę kineskopu.
  • #3 3964715
    karolsiny
    Poziom 11  
    Wymienić tylko elektrolity? Jeśli tak,to z jakich bloków TV? Jeśli po podkreceniu potencjometru niczego nie będzie,tzn.,że poszedł kineskop? Nie wiem jak sprawdzić te napięcia na płytce kineskopu (jakie tam są napięcia? Stale czy zmienne? Które punkty pomierzyc? Itp.). Niestety nie mam teraz nowych elektrolitow-czy bez nich nie mogę pokrecic tym potencjometrem w trafopowielaczu? Gdzie znajduje się odchylanie pionowe-jak to można poznać? Dlaczego uszkodził się T302 ST1803DHI? C-E jest zwarcie,ale miernik pokazuje ok.0.43.
  • #4 3965507
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    Elektrolitami na razie się nie przejmuj (np. C607 z reguły tak wygląda). Schemat chassis TV2K znajdziesz tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21281-120.html#1994323 Najpierw sprawdź napięcia z zasilacza przy obciążeniu żarówką 40-60W w miejsce C-E Q302. Przy właściwym napięciu zasilania (110V) możliwe przyczyny uszkodzenia Q302 to np. przerwy (luty lub pęknięcia ścieżek) przy C314, C311 lub w obwodzie cewek H (od kolektora Q302 przez gniazdo, L301 i C311 do masy). Również niesprawne kondensatory C314, C311 - warto je wymienić. Sprawdź elementy na wyjściach zasilających z trafopowielacza na pion IC301 i płytkę kineskopu (C307) i ewentualne przeciążenia w tych obwodach. Przelutuj elementy w sterowaniu bazy Q302. Oczywiście nie można wykluczyć trafopowielacza - jeśli opisane tu czynności nie dadzą efektu. Sprawdź R309 - jego spalenie świadczy o uszkodzeniu trafo. W każdym razie po sprawdzeniu - co wyżej, po wymianie C314, C311 i Q302 można włączyć i jednocześnie sprawdzać, czy Q302 nie grzeje się nadmiernie.
  • #5 3965964
    karolsiny
    Poziom 11  
    Jeśli Q302 jest uszkodzony to mam go wylutowac i w miejsce tego tranzystora podłączyc żarówkę? - jeśli będzie świeciła,to jaki będzie z tego wniosek? Co do rezystora R309 - czy jego wartość to 10k? Jeśli tak,to z nim wszystko jest w porzadku. Jako jedyny rezystor,który jest nadpalony to rezystor R306 (nie wiem jaka jest jego wartość) - może to o niego chodzilo? Co tzn. "przelutuj elementy w sterowaniu bazy Q302 - chodzi o poprawe zimnych lutow?
  • #6 3966048
    Mirek Z.
    Kiedy wreszcie ściągniesz ładny schemat? :) R306 68Ω wymień koniecznie, może być większej mocy, np. 1W. Wzrost jego rezystancji (np. po nagrzaniu) też może być przyczyną uszkodzenia Q302. Uszkodzony Q302 i tak należy wylutować - czyżbyś miał zamiar go zostawić? Pomiar napięcia na żarówce jest potrzebny do stwierdzenia, czy to napięcie jest właściwe i jednocześnie (przy okazji) - czy zasilacz jest "wydolny", czyli startuje pod obciążeniem. Nie lubię modnego na forum określenia "zimne luty" (czyli niby cyna jest, ale brak kontaktu ze ścieżką lub końcówką elementu). Chodzi o eliminację wszelkich kiepskich lutów, czyli również tych przegrzanych, popękanych itp. Co do R309 10kΩ - jego upalenie jednoznacznie źle świadczy o trafo, ale odwrotnej zależności nie ma. Bądź jednak dobrej myśli.
  • #7 3966106
    karolsiny
    Poziom 11  
    Ale chodziło mi o to,czy ta zarowke podłączyc do uszkodzonego tranzystora Q302 czy do nowego tranzystora Q302? Ten tranzystor kosztuje ok.15zł. Skąd mam pewność,że jak wstawie go i włącze ten TV,to mi Q302 nie siadzie?Ta żarówkę mam podłączyć po wymianie kondensatorow na nowe czy przed wymiana kondensatorow? Wydaje mi się,że to robi wielką różnice.
  • #8 3966238
    Mirek Z.
    Żarówkę podłączasz dla sprawdzenia zasilacza, czyli jako obciążenie zastępcze - bez tranzystora. Kiedy przelutujesz płytę, sprawdzisz co pisałem i wymienisz kondensatory - obojętne, byle przed próbą uruchomienia na nowym tranzystorze. Na ile sumiennie zrobisz opisane czynności, na tyle możesz mieć pewność - i tak nigdy na 100%. I tak przecież na trafopowielacz pewności nie ma (czy nie uszkodzony). Jeżeli masz na uwadze kasę - i słusznie, tym dokładniej sprawdź wszystko, co możliwe.
  • #9 3966426
    karolsiny
    Poziom 11  
    Jesli dobrze zrozumialem:
    1. wylutowac uszkodzony Q302
    2. na miejsce Q302 tzn. C-E podlaczyc 40W - 60W zarowke
    3. jesli zarowka bedzie sie swiecila tzn.,ze z zasilaczem wszystko jest wporzadku,ale uszkodzony mogl zostac R302 (jesli tak,to go wymienic)
    4. poprawic luty (w zasilaczu, okolice trafopowielacza i plytki kineskopu), pekniecia sciezek i przerwy przy C311,C314 lub w obwodzie cewek H
    5. po wykonaniu pkt.4 wymienic kondensatory C307, C311, C313, C314 i rezystor R306 (nadpalony na 68om/1W)
    6. nastepnie wstawic nowy Q302
    Jednego czego nie rozumiem to: "sprawdzic elementy na wyjsciach zasilajacych z trafopowielacza na pion IC301 i ewentualne przeciazenia w tych obwodach" - przydalyby sie dokladniejsze info dotyczace tego punktu.
  • #10 3966664
    Mirek Z.
    Do p.3 - zmierzyć na niej napięcie! To jest istotne, powinno być ok. 110V zgodnie ze schematem. Z R302 nie wiem, o co chodzi, nieważne. R309 pisałeś, że dobry. P.5 - kond. C307 możesz wymienić, jeśli wizualnie coś z nim nie tak. Typowy powód wymiany - zwarcie lub podczas pracy zaniżenie napięcia zasilającego wzmacniacze wizyjne RGB na płytce kineskopu (chyba ok. 180V), co daje rozjaśnienie obrazu i zakłócenia. C313 - nie wiem, patrząc pobieżnie na schemat jakoś go nie widzę. Wyjścia zasilające z trafopowielacza - chodzi o +25V na pion IC301 i +180V (chyba tyle). Rezystor R316 i diody D304, D305 muszą być sprawne, za nimi nie może być zwarć.
  • #11 3967699
    karolsiny
    Poziom 11  
    Wszystkie diody i tranzystory w zasilaczu oraz kolo trafopowielacza sa sprawne (procz Q302)(zauwazylem,ze jak mierze diode D634 i tranzystor Q609 to chwilowo jest zwarcie,ale potem miernik wskazuje,ze sa dobre). Na plytce kineskopu zostaly sprawdzone wszystkie diody,tranzystory i rezystory (wszystko sprawne) - nie sprawdzalem kondensatorow i elementow oznaczonych IC... (nie mam do mierzenia kondensatorow sprzetu dlatego zadnych kondensatorow i elementow IC... nie bede sprawdzal bo nie wiem jak - ewentualnie moge je wymienic lub prosze o info jak to zrobic).
    Jesli chodzi o C313,to u mnie nigdy tego kondensatora nie bylo - sa czyste luty w tym miejscu. Nadpalony R306 ma 68om - czy mimo to go wymienic? Reszte zrobie po zbadaniu wszystkich rezystorow w zasilaczu i kolo trafopowielacza (zarowka itp.).
    P.S. Luty w zasilaczu,kolo trafopowielacza i na plytce kineskopu zostaly poprawione na samym poczatku naprawy tego odbiornika - brak pekniec i przerw w sciezkach.
  • #12 3968368
    Mirek Z.
    Mirek Z. napisał:
    R306 68Ω wymień koniecznie, może być większej mocy, np. 1W. Wzrost jego rezystancji (np. po nagrzaniu) też może być przyczyną uszkodzenia Q302.
    O wymianie C313 sam napisałeś wcześniej, jak widać - niepotrzebnie. Układów scalonych (IC) się nie mierzy - można tylko na nóżkach (od zasilania, wyjściowych np. na cewki pionu itp.) sprawdzić, czy nie ma zwarcia do masy lub podejrzanie małej rezystancji. W sumie - poza sprawdzeniem napięcia na żarówce - zrobiłeś już chyba wszystko, co możliwe.
  • #13 3968446
    karolsiny
    Poziom 11  
    Wszystkie diody, tranzystory i rezystory w zasilaczu, kolo trafopowielacza i na plytce kineskopu zostaly sprawdzone - luty sa poprawione. Jak juz mowilem wszystkie tranzystory sa dobre procz tego Q302 (no i na Q609 jest chwilowe zwarcie,ale zaraz miernik wskazuje,ze Q609 jest dobry - czy to dobrze,ze jest takie chwilowe zwarcie-moze jakis kondensator trzeba wymienic np.C633?), wszystkie diody tez sa dobre (podobnie jak na tranzystorze Q609,tak i na diodzie D634 robi sie chwilowe zwarcie,ale zaraz miernik pokazuje,ze ten element jest dobry) i rezystory - jesli chodzi o nie,to mam kilka pytan a mianowicie:
    *jaka rezystancje i moc maja miec R624 i R625 (u mnie maja 68om a na schemacie R624 wynosi 39om a R625 wynosi 6.8om lub 68om - nie wyraznie napisane
    *jaka rezystancje i moc ma miec R330, bo na schemacie nie ma wartosci?
    *jaka rezystancje i moc ma miec R316 - na schemacie jest 2.7k a moj R316 ma ponizej 1om mimo to,ze po kodzie kreskowym powinien miec chyba wiecej (zolty, fioletowy, srebrny, zloty, zielony - co to za wartosc to nie wiem).
    *jaka ma byc moc i rezystancja R399, bo takiego rezystora na schemacie nie widze.
    Jesli chodzi o elementy IC...,to na schemacie sa zupelnie inne niz w moim TV np. u mnie IC301 to TDA8174A a na schemacie STV9302A.
  • #14 3968543
    Mirek Z.
    Mirek Z. napisał:
    W podanym linku są trzy tabelki, ale przecież każda jest opisana! Schemat TV2K jest w dolnej. Kod paskowy rezystora jest jasny: 0,47Ω. Ogólna uwaga - jeśli wartość elementu odbiega od schematowej, a widać, że jest oryginalny - to tak musi być. W trakcie produkcji bywają wprowadzane zmiany, których schemat nie musi uwzględniać - z reguły odzwierciedla on etap projektu. Poza tym, niestety, zdarzają się na schematach błędy. Pomiar z chwilowym zwarciem - to po prostu ładowanie się (napięciem z przyrządu) kondensatora elektrolitycznego - w tym przypadku C633. Całego TV nie trzeba mierzyć, chyba że dla zbierania doświadczeń. W telewizorze podłączonym do sieci należy pamiętać, że część zasilacza (tzw. strona pierwotna) jest połączona z siecią zasilającą.
  • #15 3968599
    karolsiny
    Poziom 11  
    Calego TV nie sprawdzalem tylko zasilacz,blok z trafopowielaczem i plytke kineskopu (to chyba najwazniejsze bloki, na ktore trzeba zwrocic uwage dotyczace tego uszkodzenia i szczerze zadna madrosc mi nie przybyla poprzez sprawdzanie elementu po elemencie:-). Jaka moc i rezystancje maja miec rezystory R624 i R625 (u mnie maja 68om a na schemacie jest R624 wynosi 39om a R625 wynosi 6.8om lub 68om - wiec teraz nie wiem jakie?
    Oraz jaka moc i rezystancje maja miec R330 i R399?
    Z tymi rezystorami mam problem i nie wiem,czy je rowniez dokupic.
    P.S. Schemat sciagnelem z powyzszej stronki.
  • #16 3968662
    Mirek Z.
    Zamiast co chwilę pisać to samo lepiej jeszcze raz przeczytaj mój wcześniejszy post. Ściągnąłeś NIEWŁAŚCIWY schemat! TV2K a TV4K to jest różnica.
  • #17 3968860
    karolsiny
    Poziom 11  
    Sciagnelem TV2K i tam nie widze spisu elementow,jest tylko schemat i jakies nie jasne tabelki. Ale skoro mam nie wymieniac oryginalnie wlutowanych rezystorow (R316,R624 i R625),to ich nie bede zamienial na takie,jakie sa na schemacie. Czyli wychodzi na to,ze tylko uszkodzony jest Q302 i nadpalony R306. Czy jeszcze jakies kondensatorki wymienic procz C307, C311, C314 i C360? Moze jeszcze C326 no i ten C360 mnie martwi?
  • #18 3969084
    Mirek Z.
    Zastanów się, co piszesz. Po to dałem link do schematu, żeby był pomocny przy naprawie. Wartości elementów są na nim podane. Wystarczy odszukać. Ponadto - są identyczne z tymi, które wcześniej podałeś. Chciałem też zapytać - po co mierzysz wartości elementów w zasilaczu, jeżeli do tej pory nie podłączyłeś żarówki (jaki w tym problem?) i nawet nie wiesz, czy jest sprawny, czy też nie? Co do kondensatorów - sugerowałem (co podtrzymuję) wymianę C311 i C314. Czy uważasz za stosowne profilaktyczną wymianę innych - Twoja sprawa, ja tego sprzętu na moim stole nie mam. I jeszcze jedno - to jest już 18 post w tym temacie. I co? Zasilacz na żarówce nie sprawdzony, wspomniane dużo wcześniej elementy nie wymienione. Za dużo chyba pisania :)
  • #19 3969962
    karolsiny
    Poziom 11  
    Nie podłączyłem tej żarówki bo jeszcze nie wymieniłem kondensatorow-w poniedziałek powinienem już je wymienić. A ją przynajmniej jestem pewien,że już nic więcej nie siadło (prócz kondensatorow). A poza tym w jednym poście było napisane: "Jeśli masz na uwadze kasie -...tym dokładniej sprawdź wszystko co możliwe" - więc sprawdziłem wszystko co było możliwe. Mimo to dzięki za pomoc-jeszcze się odezwę w związku z ta nieszczesna żarówka:-). Pozdrawiam
  • #20 3971541
    Mirek Z.
    Sprawdzenie zasilacza na żarówce można (należało) było zrobić już po wylutowaniu Q302, przelutowaniu i wstępnych pomiarach. Wtedy szczegółowe sprawdzanie elementów zasilacza mogło być zbędne. No i nie spisałeś się ze schematem :) Pozdrawiam.
  • #22 4240918
    000jimmy
    Poziom 2  
    Witam !

Muszę przyznać, że Pan spec od TV wykazał się niesamowitą cierpliwością w pewnych momentach. Wielu użytkownikom jej brakuje.
    Dziękuję jednak twórcy tematu za ten wątek, bo jest wyczerpujący i pomocny dla zwykłego użytkownika odbiorników marki Hipermarket.
    Wykształcenie średnie w "renomowanym" TE nie wystarcza by od razu zdiagnozować usterkę.

Pozdrawiam

(Mój też ożył :)
  • #23 4549270
    Wiesław13
    Poziom 10  
    Witam.
    Mój niestety nie.Problem jak w temacie.
    Wysokie napięcie jest,czyli na trafie około 106V oraz 26,4V ,
    na C307 178V ,za R399 1,8V napięca przemiennego.
    Szyjka kineskopu ciemna tzn brak żarzenia.Narazie posprawdzałem omomierzem na płytce kineskopu wszystkie tranzystory i diody - wygladaja na sprawne.
    Niewiem zabardzo co dalej.Moze jakies rezystory padły?
    Może ktoś coś doradzi..
  • #24 4549461
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Wiesław13 napisał:
    Witam.
    Mój niestety nie.Problem jak w temacie.
    Wysokie napięcie jest,czyli na trafie około 106V oraz 26,4V ,
    na C307 178V ,za R399 1,8V napięca przemiennego.
    Szyjka kineskopu ciemna tzn brak żarzenia.Narazie posprawdzałem omomierzem na płytce kineskopu wszystkie tranzystory i diody - wygladaja na sprawne.
    Niewiem zabardzo co dalej.Moze jakies rezystory padły?
    Może ktoś coś doradzi..

Witaj!
    Na początek popraw lutowania na płytce kineskopu , następnie na płycie głównej (chassis)
    okolice trafopowielacza jak i jego samego.
  • #25 4562622
    Wiesław13
    Poziom 10  
    Witam.
    Początek stał sie zarazem końcem .Telewizor ożył.Szkoda tylko ,że nie wiem w którym miejscu było uszkodzenie.
    Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.

Temat wreszcie zamykam. [Mirek Z.]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telewizora Provision L-2121T PAL BG/DK SILVER, w którym występowała fonia, ale brakowało wizji. Po wstępnej diagnozie i poprawie lutów w okolicach trafopowielacza, zasilacza i płytki kineskopu, wskazano na konieczność wymiany elektrolitów (C360 22uF/160V, C607 100uF/400V, C307 10uF/250V) oraz tranzystora T302 (ST1803) z uszkodzonym przejściem E-B. Zalecano także wymianę rezystora R306 (68Ω/1W) i kondensatorów C311, C314, a także sprawdzenie napięć zasilających na płytce kineskopu i trafopowielaczu. Do testów zasilacza sugerowano podłączenie żarówki 40-60W zamiast tranzystora Q302, aby ocenić poprawność napięcia (około 110V) i wydolność zasilacza pod obciążeniem. Wskazano na konieczność eliminacji zimnych lutów i sprawdzenia obwodów cewek pionu oraz elementów na wyjściach zasilających trafopowielacz i pion IC301. Schemat chassis TV2K był pomocny, jednak autor miał trudności z interpretacją wartości rezystorów, które mogły różnić się od schematowych z powodu zmian produkcyjnych. Po wymianie wskazanych elementów telewizor został naprawiony i zaczął działać poprawnie. W dyskusji podkreślono znaczenie dokładnej diagnostyki, wymiany uszkodzonych elementów oraz testów zasilacza przed montażem nowych części, aby uniknąć ponownych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA