logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOKIA 6310 i kość flasch. Czy ta kość będzie działać?

Robertinus 08 Cze 2007 23:33 1476 24
REKLAMA
  • #1 3966639
    Robertinus
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    W moim telefonie N 6310 stwierdzono uszkodzony flasch F640W18T, z serwisantem, który to stwierdził umówiłem się, że załatwię nową kostkę i podrzucę mu sprzęt do jej wymiany, zamówiłem w Poltroniku i dziś otrzymałem przesyłkę.
    Po otwarciu pudełka okazało się, że w środku jest woreczek z napisanym flamastrem symbolem F640W18T a kostka, która jest w tym woreczku nosi symbol N643HT7M1. :|
    Szukałem w necie i na forum i zdążyłem się zorientować, że test to flasch nie do N6310 a do N6310i.
    O co chodzi :?:, powiedzcie czy to będzie działać w moim telefonie :?:, czy da się go normalnie zaprogramować i czy z taką kością będzie działał, będzie miał takie same funkcje jak przed awarią :?:
    Czy może powinienem reklamować przesyłkę i zażądać przysłania właściwej kości :?:

Z góry dzięki za wyjaśnienia.:idea:
  • REKLAMA
  • #2 3966829
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Niestety, ale raczej kostka N643HT7M1 podejdzie tylko do 6310i. :|

Jakbyś miał F640W18T to owszem podejdzie. :)
  • REKLAMA
  • #3 3966886
    Robertinus
    Poziom 14  
    KanekS napisał:
    Niestety, ale raczej kostka N643HT7M1 podejdzie tylko do 6310i. :|

Czy jesteś tego absolutnie pewny, czy przypuszczasz tylko, że tak jest :?: :|
  • #4 3967001
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 237
    Cytat:
    z serwisantem, który to stwierdził umówiłem się, że załatwię nową kostkę i podrzucę mu sprzęt do jej wymiany

cieniutko na maxa sprawa wyglada.
    1. co to za serwisant ktory nie ma sprzetu.
    2. co to za serwisant ktory nie ma uszkodzonych telefonow jako dawcow organow
    3. flash bardzo rzadko sie psuje
    4. jesli nawet to flash co jest bardzo malo prawdopodobne to nie odsc ze kupiles nowego i za neigo zapalciles to jeszcze zaplacisz ok 40zl za przeliczenie rpl'a
    5. wg mnie jest szansa ze ta kosc podejdzie bo pojemnosc ma ta sama i w sumie to pochodzi od prawie identycznego telefonu.
  • #5 3967231
    Robertinus
    Poziom 14  
    slawko_k napisał:
    Cytat:
    z serwisantem, który to stwierdził umówiłem się, że załatwię nową kostkę i podrzucę mu sprzęt do jej wymiany

cieniutko na maxa sprawa wyglada.
    1. co to za serwisant ktory nie ma sprzetu.
    2. co to za serwisant ktory nie ma uszkodzonych telefonow jako dawcow organow
    3. flash bardzo rzadko sie psuje
    4. jesli nawet to flash co jest bardzo malo prawdopodobne to nie odsc ze kupiles nowego i za neigo zapalciles to jeszcze zaplacisz ok 40zl za przeliczenie rpl'a
    5. wg mnie jest szansa ze ta kosc podejdzie bo pojemnosc ma ta sama i w sumie to pochodzi od prawie identycznego telefonu.

Ad1. Serwisant prowadzi niewielki, jednoosobowy serwis, i posiada sprzęt do napraw i programowania.

Ad2. Szukał w zapasach, ale niestety tej kostki z odzysku nie znalazł a nowej akurat nie miał na stanie,
    Ja nie byłem pewny czy chcę tel. naprawiać więc się umówiliśmy, że jak będzie decyzja na tak to przyjdę już z kostką.

Ad3. Owszem, ale ten ja sam uszkodziłem ukruszając mu róg obudowy.

Ad4. Mam zapłacić 20zł za wymianę flascha, nie wiem co to jest "przeliczanie RPL-a" - mógł byś wyjaśnić :idea::?:

Ad5. Fajnie by było, może ktoś podkładał i jest pewny, że działa poprawnie i że tel. da się normalnie oprogramować :?:
  • REKLAMA
  • #6 3967242
    slawko_k
    Poziom 35  
    ad3. aha
    ad4. za wymiane moze i 20zl ale twoj serwisant zapomnial ci powiedziec lub nie wie ze jeszcze ok 40zl za przeliczenie rpl'a bo inaczej fon do uzywania nie bedzie sie nadawal
  • #7 3967247
    Robertinus
    Poziom 14  
    slawko_k napisał:
    ad3. aha
    ad4. za wymiane moze i 20zl ale twoj serwisant zapomnial ci powiedziec lub nie wie ze jeszcze ok 40zl za przeliczenie rpl'a bo inaczej fon do uzywania nie bedzie sie nadawal

Co to jest ten RPL :?: i czy przelicza go serwisant ?, o co chodzi :?:
  • #8 3967271
    TxT
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Robertinus napisał:
    slawko_k napisał:
    ad3. aha

Co to jest ten RPL :?: i czy przelicza go serwisant ?, o co chodzi :?:

na chlopski rozum to takie jakby przeliczenie sum kontrolnych :)

PS.
    kosc, ktora masz na 100% bedzie dzialac w tej nokijce :), taniego masz tego serwisanta, ja za 20zl to nawet do lutownicy nie podchodze, a co dopiero lutowanie i programowka oraz pier.... sie z rpl. :)
  • #9 3967279
    Robertinus
    Poziom 14  
    TxT napisał:

na chlopski rozum to takie jakby przeliczenie sum kontrolnych :)

PS.
    kosc, ktora masz na 100% bedzie dzialac w tej nokijce :), taniego masz tego serwisanta, ja za 20zl to nawet do lutownicy nie podchodze, a co dopiero lutowanie i programowka oraz pier.... sie z rpl. :)

Dzięki, jeśli piszesz, że na 100% będzie działać to już jestem spokojny.:D
    Serwisant jak serwisant, tyle powiedział, widocznie taka Jego polityka działalności.
  • REKLAMA
  • #10 3967306
    TxT
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    F640W18T
    N643DTH1AVI
    N643GT7MI
    M58NR064ET

te wszystkie kosci beda smigac w tej nokijce, ale to juz taki maly offtop :)
    generalnie to mozesz wyjac kazda kosc z N 3510, 3510i, 6310, 6310i, 6510,8310, 8910 oraz SE T68. dziwne jest w tym to ze "serwisant" nie mial zadnego z powyzszych tel na stanie na czesci :), cos mi sie zdaje, ze ten "serwisant" bedzie mial ciezki orzech do zgryzienia jak przyjdziesz do niego z ta koscia :)
  • #11 3967419
    slawko_k
    Poziom 35  
    Cytat:
    ze ten "serwisant" bedzie mial ciezki orzech do zgryzienia jak przyjdziesz do niego z ta koscia

a jeszcze ciezszy jak sie okaze ze 20zl to za malo zeby fon dzialal.

zmien serwisanta bo ten to na pewno nie podola problemowi skoro sam nie wie co dokladnie trzeba robic.

a tak z ciekawosci to co robiles z tym scalakiem ze pekl? Po co otwierasz fona skoro nie znasz se wogole na tym?
  • #12 3967682
    Robertinus
    Poziom 14  
    slawko_k napisał:
    Po co otwierasz fona skoro nie znasz se wogole na tym?

Diody wymieniałem, tylko ostrożności zabrakło przy wycinaniu ramki, wiele razy się udawało, ale jak to mówią "nosił wilk razy kilka..... ".:|
  • #14 3976006
    Robertinus
    Poziom 14  
    czajant napisał:
    A tu stronka dla rozwiania wszelkich niejasnosci:)
    http://diehard.borec.cz/?brand=nokia_dct4
    Opisane czarno na bialym jakie uklady sa zastosowane w telefonach.

No cóż, w/g tej stronki N6310 nie ma zamienników w kościach flascha.:cry:
    Z drugiej strony może to jest wykaz scalaków montowanych fabrycznie a nie ich odpowiedników.:idea:

Jeśli chodzi o tel byłem dziś z serwisie i po wymianie kości były problemy z flaschowaniem.
    Niektóre komórki nie chciały się zapisywać, w końcu serwisant znalazł jakiś
    program, który został w całości przyjęty.

Niestety mieliście rację co do RPL-a, człowiek, który siedział nad moim komem nie wiedział, że trzeba go przeliczać, twierdzi, że dowiedział się dopiero z netu.:cry:
    No cóż, wszyscy całe życie się uczymy, ja nie mam do Niego pretensji, nasiedział się i grosza nie wziął.
    Odradził mi dalszą naprawę telefonu, ale jak bym wiedział, że ktoś za te powiedzmy 50zł sobie z nim poradzi to bym się zdecydował go robić.
    Teraz to jest złom a po naprawie mógł by trochę posłużyć.
    Może polecicie mi kogoś w Lublinie, kto poradzi sobie z tym RPL-em i odpali mi koma.
    Z góry dzięki.:D
  • #15 3976466
    czajant
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Na stronce przeciez mozna znelesc zamienniki do 6310i, np. 6310, 3510, 8910 itp :)
    A co do telefonu to mam rozumiec ze sie teraz uruchamia tylko wyswietla pytajniki zamiast imei ?
  • #16 3976514
    Robertinus
    Poziom 14  
    czajant napisał:

A co do telefonu to mam rozumiec ze sie teraz uruchamia tylko wyswietla pytajniki zamiast imei ?

Nie, nie uruchamia się i nic nie wyświetla, nie włącza się również podświetlenie i nie reaguje na ładowarkę, czyli ogólnie z punktu widzenia użytkownika jest tak jak było przed oddaniem do naprawy.:|
  • #17 3976533
    czajant
    Poziom 17  
    No to w koncu przefleshowaliscie ten telefon czy nie? Wgranie rpl-a nie uruchomi telefonu tylko naprawi numer seryjny.
  • #18 3976568
    Robertinus
    Poziom 14  
    czajant napisał:
    No to w koncu przefleshowaliscie ten telefon czy nie? Wgranie rpl-a nie uruchomi telefonu tylko naprawi numer seryjny.

No to ręce mi opadły, już nie wiem co jest grane, oddałem do naprawy komuś, kto się takimi naprawami zajmuje zawodowo i przekazuje tu tylko tego kogoś opinie.
    Twierdził, że telefon jest przefleschowany najnowszym softem.
  • #19 3976615
    czajant
    Poziom 17  
    Jesli telefon by byl przefleshowany to prawdopodobnie by sie uruchomil, trudno powiedziec czemu nie dziala, moze kostka flasha walnieta, moze kiepsko siadl uklad przy lutowaniu. A moze nie dalo sie softu wgrac, a "serwisant" powiedzial ze sie wgral?!
  • #20 3976656
    Robertinus
    Poziom 14  
    czajant napisał:
    Jesli telefon by byl przefleshowany to prawdopodobnie by sie uruchomil, trudno powiedziec czemu nie dziala, moze kostka flasha walnieta, moze kiepsko siadl uklad przy lutowaniu. A moze nie dalo sie softu wgrac, a "serwisant" powiedzial ze sie wgral?!

No właśnie, teraz to i ja mam takie same obawy.:cry:
    Warto z tym komem iść gdzieś do serwisu by zobaczyli co mu jest :?:
    Inna sprawa, że już nie wiem do kogo z tym pójść, który serwis sobie poradzi nie działając po omacku.
  • #21 3976666
    lackyluck
    Poziom 21  
    tacy ludzie powinni sprzedawać w mięsnym, a nie naprawiać telefony, zero pojęcia, tylko koszty ponosi klient, nic w zamian nie otrzymując
  • #22 3976674
    czajant
    Poziom 17  
    Przyslij mi ten telefonik to ci go przegladne :)
  • #23 3976830
    Robertinus
    Poziom 14  
    czajant napisał:
    Przyslij mi ten telefonik to ci go przegladne :)

OK, dzięki, podaj adres i ew. telefon do siebie - może być na PW.
  • #24 3977254
    slawko_k
    Poziom 35  
    od poczatku ci radzilismy zebys zmienil serwisanta to cienki on to wierzyc nie chciales
  • #25 3977919
    Robertinus
    Poziom 14  
    slawko_k napisał:
    od poczatku ci radzilismy zebys zmienil serwisanta to cienki on to wierzyc nie chciales

Hmm, niby nic nie straciłem, (no - za kostkę musiałem zapłacić) a każdy się uczy i szansę dać należy.
    Kiedyś też prowadziłem serwis z kilkoma autoryzacjami, tylko to był RTV, wiem więc, że nie myli się ten, kto nic nie robi.:|

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Nokia 6310 uszkodzono kość flash oznaczoną F640W18T. Użytkownik zamówił nową kość w serwisie Poltronik, jednak otrzymał moduł o symbolu N643HT7M1, który według informacji z forum jest przeznaczony do modelu Nokia 6310i. Pojawiły się wątpliwości, czy ta kość będzie kompatybilna z modelem 6310 oraz czy telefon po wymianie będzie działał poprawnie i czy da się go zaprogramować. Użytkownicy forum potwierdzili, że kość N643HT7M1 jest dedykowana do 6310i, natomiast do 6310 pasują m.in. kości F640W18T, N643DTH1AVI, N643GT7MI, M58NR064ET. Wymiana kości flash wymaga również przeliczenia pliku RPL, co jest niezbędne do prawidłowego działania telefonu i przywrócenia numeru seryjnego IMEI. Serwisant, który wykonywał naprawę, nie był świadomy konieczności przeliczenia RPL, co spowodowało problemy z uruchomieniem telefonu po wymianie kości. Telefon po naprawie nie włącza się, nie reaguje na ładowarkę i nie wyświetla żadnych informacji. Użytkownicy forum zalecają zmianę serwisu na bardziej doświadczony, który poradzi sobie z programowaniem i przeliczeniem RPL. Wymiana diod i otwieranie obudowy bez odpowiedniej wiedzy może prowadzić do uszkodzeń. Dodatkowo podano link do strony z opisem układów flash stosowanych w telefonach Nokia DCT4.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA