logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson T630 nie uruchamia się, wyświetla tylko ładowanie i czerwoną diodę

dr.master 09 Cze 2007 12:04 1086 7
REKLAMA
  • #1 3967516
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 927
    Witam, trafił mi się bardzo dziwny przypadek.
    Model tak jak w temacie T630.
    po podpięciu do ładowarki podświetla się wyświetlacz a na nim "ładowanie"
    i ile bym go nie trzymał w prądzie tyle będzie się "ładował".
    Za każdym razem gdy podłacze ładowarke pali sie czerwona dioda.
    Zmieniałem baterie ale jest tosamo.
    Nie reaguje wogóle na włacznik.
    Na kabel serwisowy również.
    Będe sprawdzał ale to dopiero w piątek na MT boxie SE czy reaguje, ale już teraz prosze o jakieś wskazówki, może ktoś spotkał się z czymś takim :?:
  • REKLAMA
  • #2 3968660
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    A jakie napięcie wychodzi na baterię pod ładowarką? Co telefon przeżył, upadek czy zamoczenie? Jaki prąd pobiera telefon przy próbie uruchomienia? Odpowiedzi na te pytania pozwolą zdiagnozować usterkę z większym prawdopodobieństwem.
  • REKLAMA
  • #3 3968925
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    uszkodzony włącznik lub linia od włącznika do tranzystora... no, ale po to są schematy ;)
  • REKLAMA
  • #4 3969268
    dr.master
    Poziom 39  
    telefon po zalaniu.
    A jaki pobór prądu to sprawdze jak będe u znajomego w serwisie bo tam go zostawiłem ale niestety kolera rozłożył bezradnie ręce mówiąc że z tego już nic nie będzie :cry:
  • #5 3969656
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    dr.master napisał:
    telefon po zalaniu.
    A jaki pobór prądu to sprawdze jak będe u znajomego w serwisie bo tam go zostawiłem ale niestety kolera rozłożył bezradnie ręce mówiąc że z tego już nic nie będzie :cry:

Czyli wykąpany i wygrzany ?
  • REKLAMA
  • #6 3969694
    dr.master
    Poziom 39  
    w sumie to nie wiem, ale chyba raczej tak. Jeśli nie to napewno jak tylko u niego bede to wykąpe i wygrzeje
  • #7 3970966
    jacekmarus
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    sluchaj sprobuj wyjac kamere i wlaczyc go bez kamery, u mnie ostanio to zadzialalo..powaznie:)
  • #8 3971154
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    dr.master napisał:
    telefon po zalaniu.

Hmmm... Jeśli telefon reaguje na ładowarkę i podświetla wyświetlacz z info o ładowaniu to fonik jest do uratowania (gorsze topielce się reanimowało) o ile nie popaliło ścieżek na PCB. Kwestia opłacalności naprawy to już inny rozdział.
    Posprawdzaj to co pisałem wcześniej oraz napięcia wychodzące z układu zasilania i czy fonik komunikuje się z box-em. Arti123 wspominał też o włączniku i jego linii do sprawdzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Sony Ericsson T630 po podłączeniu do ładowarki wyświetla komunikat "ładowanie" i świeci czerwona dioda, jednak nie uruchamia się i nie reaguje na włącznik ani kabel serwisowy. Wymiana baterii nie przyniosła efektu. Telefon był zalany, co może powodować uszkodzenie włącznika lub linii sygnałowej do tranzystora. Zalecane jest sprawdzenie napięcia na baterii podczas ładowania, pomiar poboru prądu przy próbie uruchomienia oraz kontrola ścieżek na PCB. Można także spróbować wyjąć kamerę i uruchomić telefon bez niej. Wskazane jest użycie serwisowego boxa (np. MT box SE) do diagnozy komunikacji i reakcji telefonu. W przypadku zalania i uszkodzenia elektroniki naprawa może być nieopłacalna, ale jeśli układ zasilania działa i nie ma uszkodzeń PCB, istnieje szansa na reanimację urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA