logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przełączać sygnał prostokątny między wejściami CD40110?

asfalt000 10 Cze 2007 16:02 2815 12
REKLAMA
  • #1 3971101
    asfalt000
    Poziom 11  
    Witam
    Układ licznika impulsów na kostce CD40110 który na tym forum działa poprawnie, a problem polega na tym ze ma dwa wejscia sygnału (jedno w górę drugie w dół) a ja mam jedno zródło sugnału A, B natomiast ma zmieniac kierunek.
    Potrzebuje jakis prosty układ który bedzie podawał sygnał na jedno wejscie(zegar w górę) a po zmianie stanu na wyprowadzeniu B automatycznie przeżuci sygnał na drugie wejscie(zegar w dół).
    Załużmy że moje zródło sygnału na wyprowadzeniu A podawane jeste na wejscje układu zegar w górę ,gdy zmieni sie stan na wyprowadzeniu B zegar ma zliczac w dół.
    Jak przełączać sygnał prostokątny między wejściami CD40110?
    Mnie to przerasta niewiem jak zrobic taki uklad...
    Prosze o propozycje układów z góry dziekuje za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!

Po co tyle "!" ?
    Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    [_P_]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3971124
    Pan Garret
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Pomoże Ci prosty układ kombinacyjny i mogę go zaprojektować. Przy wykonaniu trzeba jeszcze uwzględnić częstotliwość przebiegu.

Dodano po 30 [minuty]:

To ten układ. Bramki dobierz w/g upodobań, byle by nie były zbyt wolne.

Dodano po 2 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/64_1181486206.jpg

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam, że ręczny szkic, ale jakoś nie chce mi się bawić w grafikę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3971240
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Układ zlicza zbocza narastające. Możesz poprzedzić go takim układem bramek.

Pzdr.
    Załączniki:
    • Jak przełączać sygnał prostokątny między wejściami CD40110? zmiana.PNG (7.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3971748
    asfalt000
    Poziom 11  
    Podziękowania dla obu panów!!
    Miałem elementy do schematu pana Mariusza Ch. i układzik działa poprawnie....:D

Dodano po 21 [minuty]:

Jednak bez problemów sie nieobejdzie układ niezlicza pierwszego impulsu ,zaczyna od drugiego niewim czemy.....:cry:

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

dokładnie wygląda to tak....gdy komputer podaje jeden impuls w góre i jeden w dół to licznik stoi w miejscu ....
  • REKLAMA
  • #5 3972168
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Może za szybko to robisz i układ nie wyrabia? Zmień stan na wejściu sterującym
    góra / dół, odczekaj chwilę i dopiero podaj impuls do zliczania.
  • REKLAMA
  • #6 3973011
    Mariusz Ch.
    Witam.

W tym układzie celowo zastosowano bramki AND aby zminimalizować hazard. Licznik zlicza narastające zbocza i przełączenie wejścia nawet w przypadku trwania impulsu zegarowego spowoduje jego zaliczenie. Zbocze wygeneruje zmiana stanu na linii sterowania.

Efekt, o którym piszesz może być spowodowany bezwładnością oka. Jeśli na wyświetlaczu raz jest 0 a następnie 1, to zawsze są aktywne segmenty b i c. W efekcie szybkich zmian odczytamy 0.

Pzdr.

Jest jeszcze jedna specyficzna sytuacja. Jeśli w czasie trwania jednego impulsu zegarowego będziesz sterował zmianą wejść. Taki impuls zegarowy " wypadnie" gdyż dodanie i odjęcie tej samej wielkości nie zmienia wyniku.

Wyeliminowanie tego zjawiska można osiągnąć tylko z dodatkowym przerzutnikiem. Te układy z załącznika pierwszego zmieniają kierunek po skończeniu impulsu zegarowego.
    Załączniki:
    • Jak przełączać sygnał prostokątny między wejściami CD40110? Kierunek liczenia.PNG (11.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przełączać sygnał prostokątny między wejściami CD40110? impuls.PNG (6.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3974197
    asfalt000
    Poziom 11  
    Tak wogule to chciałem ten licznik połączyc z takim sterownikiem silnika krokowego by kazdy impuls z komputera sterował krokiem silnika i zegarem ..http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/sterowniki/sskb01/sskb01_montazowa.pdf
    Komputer podaje co sekunde impuls sterujacy w góre a nastepnie w dó i tak w kułko i silnik robi krok do przodu i wraca krok do tyłu....natomiast licznik stoi w miejscu...pierwszy impuls przy zmianie kierunku pomija nastepne juz liczy bezbłednie z ogromnom szybkosciom...
    Dziekuje z konkretny schemat :) bede prubował...
    ---
    na kostce 4013 to wogule niedziała chyba ze cos niezrozumiałem i zle połączyłem :(

Scalono, przycisk "zmień"
    Znów ortografia!
    Nie wykonujesz poleceń moderatora, będzie ostrzeżenie!
    [_P_]
  • #8 3977935
    Mariusz Ch.
    Witam.

Nie sprawdzałem tego układu, ale powinno działać.
    Całość ma wyglądać tak jak w załączniku.

Pzdr.

Załączniki nie wchodzą. Powinieneś połączyć oba układy (bramki i przerzutnik). Sygnał zegarowy podawany jest na oba wejścia ( do bramek i przerzutnika), natomiast sterujący tylko na 4013. Sterowanie bramkami przejmuje wyjście Q przerzutnika. Można też z pierwszego układu (bramki ) usunąć inwerter i sterować z wyjść Q i Q neg. 4013.
  • #9 3978270
    asfalt000
    Poziom 11  
    Przykro mi ale nie działa :(

Dodano po 50 [minuty]:

Dokładnie sie przyjzałem o co tu chodzi...
    Pierwszy pana układ działa swietnie tylko ze... puszczam licznik do przodu i wraz z pierwszym impulsem zmienia sie stan na kierunku i licznik pokazuje zero drugi impuls wbija jedynke ... ale to jest drugi wiec powinna byc dwujka.
    a w tym czasie silnik krokowy zrobił dwa kroki tak jak nalezy..
    Kolejne pana układny niedziałają albo dlamnie jest cos niejasne i namieszałem ..................... moze jakis jasniejszy schemacik..
    Pozdrawiam i. dziekuje:D
  • #10 3978537
    Mariusz Ch.
    Witam.

Sprawdziłem praktycznie i układ działa według założeń. Zmiana otwartej bramki następuje wraz z opadającym zboczem impulsu zegarowego. Bramkami sterowałem z wyjść Q i Q neg.

Pzdr.

Może jutro załączniki będą dodawane. Dzisiaj tylko komunikat "error......:cry: .
  • #11 3979299
    asfalt000
    Poziom 11  
    Dziekuje za poswiecenie :D
    Jak tylko wruce z pracy to zabiore sie za to od nowa ....i zamieszcze dokładny schemacik i fitke jak to zrobiłem ....
  • Pomocny post
    #12 3980004
    Mariusz Ch.
    Witam.

Masz rację, układ jest zły. Zmęczenie i upał nie służą pracy twórczej.

Wadą jest oczekiwanie na zbocze opadające. Jeśli zmiana kierunku nastąpi w stanie niskim impulsu zegarowego, to przełączenie nastąpi dopiero po następnym impulsie. Dzieje się tak z powodu wyzwalania zboczem.

Z tego mamy następujący wniosek : do sterowania kierunkiem liczenia nie można bezpośrednio korzystać ze zboczy impulsów zliczanych, tylko stan.

Nowy układ jest w załączniku. Bramki z CD 4093 ustawiają stan początkowy w momencie włączenia napięcia zasilania.

Pzdr.
    Załączniki:
    • Jak przełączać sygnał prostokątny między wejściami CD40110? zmiana kierunku.PNG (51.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3985211
    asfalt000
    Poziom 11  
    Widze ze jestem mniej niz początkujący elektronik:D
    Do konca niepojmuje tego układu, jak dlamnie bardzo skomplikowany nigdy w zyciu bym tego niewymyslił..
    Układ działa swietnie jesli chodzi o kierunek zliczania i szybkosc :D dokładnie oto mi chodziło :D
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/11943e54dec578cf.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e4e813c97e5d691c.html
    Sterownik silnika krokowego
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f58774a9ea9b7f7.html
    Dziekuje bardzo
    Pozdrawiam..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu przełączania sygnału prostokątnego między dwoma wejściami licznika impulsów CD40110, który posiada osobne wejścia dla zliczania w górę i w dół. Autor posiada jedno źródło sygnału z wyprowadzeniami A i B, gdzie A ma sterować zliczaniem w górę, a zmiana stanu na B ma automatycznie przełączać licznik na zliczanie w dół. Proponowano zastosowanie prostego układu kombinacyjnego z bramkami logicznymi (np. CD4093) oraz przerzutnikiem typu CD4013 do sterowania kierunkiem zliczania. Wskazano, że licznik zlicza zbocza narastające, a zmiana kierunku powinna być sterowana stanem, a nie zboczem impulsu, aby uniknąć pomijania pierwszego impulsu przy zmianie kierunku. Zastosowanie bramek AND minimalizuje hazard, a dodatkowy przerzutnik pozwala na stabilne przełączanie kierunku po zakończeniu impulsu zegarowego. Autor potwierdził działanie układu po zastosowaniu poprawionego schematu, który zapewnia prawidłowe przełączanie kierunku i zliczanie impulsów, co umożliwia sterowanie silnikiem krokowym zgodnie z wymaganiami. W dyskusji pojawiły się również uwagi dotyczące opóźnień i konieczności synchronizacji sygnałów, aby uniknąć błędów zliczania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA