logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wąskie gardło w sieci NND z BitComet, Edimax AP i Pentagram ADSL

laqula 11 Cze 2007 20:16 1077 3
REKLAMA
  • #1 3974764
    laqula
    Poziom 12  
    Do routera na NND mam podłączonego z jednej strony Access Pointa a z drugiej modem ADSL. W sieci mam 3 hosty a problem jest następujący:

mam ograniczoną ilość połączeń dla hostów do 500

w programie P2P (BitComet) mam ograniczoną ilość połączeń do 80, brak połączeń UDP i wyłączone DHT,
    w statystykach serwera ilość ograniczeń się zgada (ok 100 przy samym BitComet'cie).

Jednak po odpaleniu BitComet'a internet działa koszmarnie i cały czas są timeout'y.

Według mnie nie powinna być to wina router'a, ale mam prośbę o pomoc w lokalizacji wąskiego gardła. Być może Access Point się nie wyrabia (Edimax), albo modem (Pentagram).
  • REKLAMA
  • #2 3976290
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Jakie ograniczenia odnośnie ściągania i wysyłania danych są ustawione w programie P2P ?
  • REKLAMA
  • #3 3976333
    laqula
    Poziom 12  
    Mam łącze 1024/256 kb/s.
    Na routerze limit jest ustawiony na 500 połączeń.
    W programie P2P limit jest ustawiony na 80 połączeń i prędkość ściągania wysyłania na 800/80 kb/s.

Ilość połączeń i prędkość jest przestrzegana (według logów routera). Także powinno jeszcz zostać sporo wolnych zasobów do obsługi internetu. A tymczasem na drugim włączonym kompie (działają tylko 2) po uruchomieniu tylko przeglądarki strony ładują się długo a często i wcale :(
  • #4 4036933
    laqula
    Poziom 12  
    Znalazłem. Wąskim gardłem okazał sie modem "Pentagram Cerberus ADSL Lite". Zainstalowałem nowy firmware (firmy Safecom) i znacznie się poprawiło.
REKLAMA