logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Nokia 5553 - po włączeniu zasilania po chwili wszystko gaśnie

ciesla 11 Cze 2007 20:23 1217 6
REKLAMA
  • #1 3974793
    ciesla
    Poziom 24  
    Ocena: 127
    Witam.

Posiadam taki tv.Problem polega na tym że po włożeniu wtyczki do prądu i włączeniu włącznikiem zapala się dioda sygnalizująca pracę zasilacza i nachwilę wchodzi wysokie po czym gaśnie wszystko nawet dioda.Zauważyłem,że na stand-by układ przetwornicy TEA2164G zasilany jest nap. ok. 10v po rozruchu,czyli obudzenia go z stanu stand-by napięcie spada do ok.6,5v.Podpowiem,że wzdłuż lini zasilania tego układu jest rezystor term. R701 nieznam jego wartości może to jego wina.Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam ciesla.
  • REKLAMA
  • #2 3974819
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    W stanie ON scalak jest zasilany z trafo. Elektroliciki wymienione?
  • REKLAMA
  • #3 3975818
    ciesla
    Poziom 24  
    kondensatory powymieniane na pierwotnej i wtórnej stronie zasilacza oraz w okolicy Hot-a.Odpiołem colector tranzystora lini i podpiołem żarówkę przetwornica niskiego działa, na wysokim kluczowanie jest.Co może być jeszcze przyczyną?Czyżby trafo?
  • #4 3975848
    Mirek Z.
    Trafa w Nokiach często padały. Sprawdź jego otoczenie (wyjścia z trafo).
  • REKLAMA
  • #5 3978600
    ciesla
    Poziom 24  
    Witam.
    Trafo wymieniłem na nowe ścisły zamiennik z D081/3740-0 4515 0346 1 na D050/3703-8 4515 0338 i nie pomogło,dalej tak samo.Nawracając do elementów dookoła trafa raczej ok.

Co może być jeszcze powodem niedziałania tv?
  • REKLAMA
  • #6 3978713
    Mirek Z.
    Takim ścisłym zamiennikiem to jednak nie jest. Impulsy wychodzące są trochę inne, co nie jest może istotne. Mam nadzieję, że +B się zgadza - D50 jest na +145V. Zresztą nie musisz go montować, jeśli to nie trafo. Tranzystor WN podstawiałeś? Na miernik dobry potrafi przebijać pod napięciem. Wygląda na przeciążenie zasilacza przy starcie WN. Mogłeś po kolei odłączać wszystkie odejścia z trafo, kondensatory impulsowe w odchylaniu może też nie wszystkie podmieniałeś. Elko w +B?
  • #7 3980150
    ciesla
    Poziom 24  
    Napięcie na +B wynosi u mnie 135V.Wylutowywałem po kolei piny na trafo lecz bez skutku.Elek na +B ok.Na sztucznym opciążeniu słychać w głośnikach dziwne trzaski pomimo iż tv się nie wyłącza.Sprubuję jeszcze podstawić nową pamięć może to jej wina SDA3526-2

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Nokia 5553, który po włączeniu zasilania zapala diodę zasilacza, następnie po chwili gaśnie całkowicie. W stanie stand-by układ przetwornicy TEA2164G jest zasilany napięciem około 10 V, które po rozruchu spada do około 6,5 V. Podejrzewany jest rezystor termiczny R701 na linii zasilania układu. Wymieniono kondensatory elektrolityczne na pierwotnej i wtórnej stronie zasilacza oraz w okolicy układu Hot, jednak problem pozostał. Próba podłączenia żarówki zamiast kolektora tranzystora linii wykazała działanie przetwornicy niskiego napięcia i kluczowanie wysokiego napięcia. Wymieniono transformator na zamiennik D050/3703-8, lecz bez efektu. Sprawdzono napięcie +B wynoszące około 135 V oraz kondensatory elektrolityczne na tej linii, które są sprawne. Odłączano kolejno piny transformatora bez poprawy. W głośnikach słychać trzaski przy sztucznym obciążeniu mimo braku wyłączania się telewizora. Rozważana jest wymiana pamięci SDA3526-2 jako potencjalnej przyczyny problemu. Sugerowano również sprawdzenie tranzystora wysokiego napięcia, kondensatorów impulsowych w odchylaniu oraz dokładne sprawdzenie obwodów wokół transformatora i napięcia +B.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA