logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C35 - dajcie ktoś link na solucję nie działającego głośnika.

cyferblat 23 Paź 2003 20:38 1686 12
REKLAMA
  • #1 372038
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    telefon ok , tylko ja nikogo nie słyszę - wiem że ten temat był , ale nie umię go odszukać - pod hasłem C35 - nie ma .... please !
  • REKLAMA
  • #2 372047
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    www.gsmtronic.home.pl
  • REKLAMA
  • #3 372106
    cyferblat
    Poziom 23  
    Dzięki , dziur !
    Możesz mi jeszcze powiedzić jak poprowadzić te przewody , by nie zewrzeć ekranem i czym to przylutować ? ( mam transformatorówkę 80W i grzałkową 40 wat za 5zł ( dowinąć jakiś cinki grot ? )
    Najcienszy przewód jaki mam to z tandetnych słuchawek za 2 zł - może być ?
  • #4 372267
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    ja uzywam do tego celu przewodow DNEj :-) ze starych cewek z radioodbiornikow ! (dla niewtajemniczonych DNEj oznacza przewod w emalii i oplocie bawelnianym :) no i jest cool!
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #5 372556
    dziur
    Poziom 32  
    moze tez byc z słuchawek. lutuj ta grzałką 40W ;) zeby ci sie nie zwarło na ekranie musisz go miejetnie zakładac, pomiedzy "zabkami" pusc przewod.
  • #6 372815
    Falka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Albo wytnij ze 2-3 "ząbki" ekranu i też będzie dobrze.
  • REKLAMA
  • #7 373129
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    Ja to prowadzę tak: pod wyświetlaczem, pozniej przeciagam przez dziurke w plycie glownej na druga strone, przyklejam tasma klejaca do srodkowego ekranu, wycinam róg dolnego ekranu lutuje druciki i naklejam na wyciety fragment z przeciagnietymi drucikami kawalek tasmy klejacej.
    Stosuje tylko druciki DNE - bardzo cienkie od np przekaznika 12 V.
    Kiedys mialem reklamacje na te uslugi - problem polegal na tym ze nie przyklejalem drucikow tasma klejaca do ekranow i do plyty glownej - druciki pod wplywem "ruchow" telefonu przecieraly sie (schodzila emalia) i robily zwarcie do masy - ale odkad zaczalem stosowac ta technike nie ma problemu - robie tego okolo 5 sztuk tygodniowo i reklamacji ZERO !!.
    Polecam lutowanie stacja lutownicza i jak nacienszym grotem - transformatorowka jest do tego rodzaju napraw bez sensu.....
  • REKLAMA
  • #8 376564
    cyferblat
    Poziom 23  
    Solucję głośnika zrobiłem - moja lutownica grzałkowa była już spalona , jak poszedłem zerknąć na schemat solucji . W końcu przylutowałem transformatorówką .
    Na wyświetlaczu ukazał się napis - Telefon zablokowany . Mam kabelek od nokii z wyprowadzeniami : tx , rx , masa (mbus,fbus). Nie mam wtyczki do simensa ani nie wiem jakim programem to usunąć....
    dziur - help me !
  • #9 376772
    dziur
    Poziom 32  
    niestety ale bez kabla sie nie da. Mozna na odległosc ale musiałbys mi podac ID telefonu i imei. To drugie jestes w stanie odczytaj z reki natomiast ID niestety nie.
  • #10 376920
    cyferblat
    Poziom 23  
    Mam kabel (uniwersalny-już ściągałem simlock w jakimś simensie - podłączę bez wtyczki prosto do styków w gniazdku - dolutuję się) - znajdę wyprowadzenia tylko pytam się jakim to zrobić programem - bo nie jest to pole moich częstych zainteresowań - dlatego pytam specjalistę gsm !
    Poszukałbym na płytkach , ale nie lubię experymentów - sprawdzony program - please i ew. krótkie wyjaśnienie - myślę ,że jest to gdzieś w eepromie albo we flashu ale dostęp przez port szeregowy jest , co ?
    Umię programować mikrokontrolery i pamięci - mam kilka programatorów . dziur ?
  • #11 377155
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    co do wyprowadzeń to (od lewej )1-GND, 5-TX, 6-RX, a program ?? np.KSIE lub FREIA, poszukaj na elektrodzie ( powinny być )
  • #12 377178
    Cobra
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Ja naprawiam głsnik w inny sposob. Pierwsza rzacz to sprawdzam czy jest uwalona jedna sciezka czy obie.A sprawdzic to mozna przez podłaczenis zwykłej słuchaki od walkmena do jednego z punktow i do masy. Jezeli w jednym podczas dzwoinienia bedzi dzwiek to znaczy ze jest sprawny i trzeba sie zajac tym ktory jest głuchy. A w tym momecie wystarczy z tego uszkodzonego wylutowac rezystorek 10Ohm ktory jest wstawiony w szerg z głosnikiem i wolny juz punkt głosnika podłaczyc do masy wstawiając w szereg z masą kondensatorek elektrolityczny (elek minusem do masy). Kondensatarek z jakiegos sterego telefoniku np 4,7 uF. W ten sposob nie trzeba prowadzic kabli i to ma swoj estetyczny wygląd. Jezeli sa uwalone obie sciezki to robimy to co wyzej i prowadzimy tylko jeden kabelek. Acha oczywiscie w tej sytacji usuwamy drugi rezystorek 10Ohm .Robiłem to juz kilkanscie razy i to działa 100%

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z niedziałającym głośnikiem w telefonie Siemens C35. Rozwiązaniem jest przylutowanie przewodów do głośnika, przy czym zaleca się użycie cienkich przewodów emaliowanych (DNEj) lub z tanich słuchawek, lutowanych najlepiej lutownicą transformatorową z cienkim grotem. Przewody należy prowadzić ostrożnie, unikając zwarć przez odpowiednie ułożenie i zabezpieczenie taśmą klejącą. Alternatywnie można usunąć rezystor 10Ω szeregowo z głośnikiem i wstawić kondensator elektrolityczny (np. 4,7 µF) w celu poprawy działania bez konieczności prowadzenia kabli. Po naprawie głośnika pojawił się problem z blokadą telefonu (simlock), do którego zdjęcia potrzebny jest kabel serwisowy z wyprowadzeniami TX, RX i masą. Do odblokowania zalecane są programy KSIE lub FREIA, dostępne na forach elektronicznych. Podano również linki do zasobów z oprogramowaniem i schematami dla telefonów Siemens.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA