Dzięki , dziur !
Możesz mi jeszcze powiedzić jak poprowadzić te przewody , by nie zewrzeć ekranem i czym to przylutować ? ( mam transformatorówkę 80W i grzałkową 40 wat za 5zł ( dowinąć jakiś cinki grot ? )
Najcienszy przewód jaki mam to z tandetnych słuchawek za 2 zł - może być ?
ja uzywam do tego celu przewodow DNEj ze starych cewek z radioodbiornikow ! (dla niewtajemniczonych DNEj oznacza przewod w emalii i oplocie bawelnianym no i jest cool!
Ja to prowadzę tak: pod wyświetlaczem, pozniej przeciagam przez dziurke w plycie glownej na druga strone, przyklejam tasma klejaca do srodkowego ekranu, wycinam róg dolnego ekranu lutuje druciki i naklejam na wyciety fragment z przeciagnietymi drucikami kawalek tasmy klejacej.
Stosuje tylko druciki DNE - bardzo cienkie od np przekaznika 12 V.
Kiedys mialem reklamacje na te uslugi - problem polegal na tym ze nie przyklejalem drucikow tasma klejaca do ekranow i do plyty glownej - druciki pod wplywem "ruchow" telefonu przecieraly sie (schodzila emalia) i robily zwarcie do masy - ale odkad zaczalem stosowac ta technike nie ma problemu - robie tego okolo 5 sztuk tygodniowo i reklamacji ZERO !!.
Polecam lutowanie stacja lutownicza i jak nacienszym grotem - transformatorowka jest do tego rodzaju napraw bez sensu.....
Solucję głośnika zrobiłem - moja lutownica grzałkowa była już spalona , jak poszedłem zerknąć na schemat solucji . W końcu przylutowałem transformatorówką .
Na wyświetlaczu ukazał się napis - Telefon zablokowany . Mam kabelek od nokii z wyprowadzeniami : tx , rx , masa (mbus,fbus). Nie mam wtyczki do simensa ani nie wiem jakim programem to usunąć....
dziur - help me !
niestety ale bez kabla sie nie da. Mozna na odległosc ale musiałbys mi podac ID telefonu i imei. To drugie jestes w stanie odczytaj z reki natomiast ID niestety nie.
Mam kabel (uniwersalny-już ściągałem simlock w jakimś simensie - podłączę bez wtyczki prosto do styków w gniazdku - dolutuję się) - znajdę wyprowadzenia tylko pytam się jakim to zrobić programem - bo nie jest to pole moich częstych zainteresowań - dlatego pytam specjalistę gsm !
Poszukałbym na płytkach , ale nie lubię experymentów - sprawdzony program - please i ew. krótkie wyjaśnienie - myślę ,że jest to gdzieś w eepromie albo we flashu ale dostęp przez port szeregowy jest , co ?
Umię programować mikrokontrolery i pamięci - mam kilka programatorów . dziur ?
Ja naprawiam głsnik w inny sposob. Pierwsza rzacz to sprawdzam czy jest uwalona jedna sciezka czy obie.A sprawdzic to mozna przez podłaczenis zwykłej słuchaki od walkmena do jednego z punktow i do masy. Jezeli w jednym podczas dzwoinienia bedzi dzwiek to znaczy ze jest sprawny i trzeba sie zajac tym ktory jest głuchy. A w tym momecie wystarczy z tego uszkodzonego wylutowac rezystorek 10Ohm ktory jest wstawiony w szerg z głosnikiem i wolny juz punkt głosnika podłaczyc do masy wstawiając w szereg z masą kondensatorek elektrolityczny (elek minusem do masy). Kondensatarek z jakiegos sterego telefoniku np 4,7 uF. W ten sposob nie trzeba prowadzic kabli i to ma swoj estetyczny wygląd. Jezeli sa uwalone obie sciezki to robimy to co wyzej i prowadzimy tylko jeden kabelek. Acha oczywiscie w tej sytacji usuwamy drugi rezystorek 10Ohm .Robiłem to juz kilkanscie razy i to działa 100%
✨ Dyskusja dotyczy problemu z niedziałającym głośnikiem w telefonie Siemens C35. Rozwiązaniem jest przylutowanie przewodów do głośnika, przy czym zaleca się użycie cienkich przewodów emaliowanych (DNEj) lub z tanich słuchawek, lutowanych najlepiej lutownicą transformatorową z cienkim grotem. Przewody należy prowadzić ostrożnie, unikając zwarć przez odpowiednie ułożenie i zabezpieczenie taśmą klejącą. Alternatywnie można usunąć rezystor 10Ω szeregowo z głośnikiem i wstawić kondensator elektrolityczny (np. 4,7 µF) w celu poprawy działania bez konieczności prowadzenia kabli. Po naprawie głośnika pojawił się problem z blokadą telefonu (simlock), do którego zdjęcia potrzebny jest kabel serwisowy z wyprowadzeniami TX, RX i masą. Do odblokowania zalecane są programy KSIE lub FREIA, dostępne na forach elektronicznych. Podano również linki do zasobów z oprogramowaniem i schematami dla telefonów Siemens. Wygenerowane przez model językowy.