logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór amplitunera do kina domowego do 700 zł - Harman Kardon AVR 41?

korki89 13 Cze 2007 17:59 2484 8
REKLAMA
  • #1 3980975
    korki89
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam
    Chciałbym sobie kupić amlituner kina domowego w granicacj cenowych do 700zł Myślałem o Harman kardon AVR 41 ale nie wiem czy to jest dobry wybór gdyż nie widzę w nim odzielnych wejść do podłączenia sygnałow center, rear i front są tylko wejścia na oddzielne przedwzmacniacze lecz tego typu wejść chyba brak.
    Więc proszę was o pomoc bo sam już nie wiem
  • REKLAMA
  • #2 3982609
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    On nie ma dekoderów dźwięku przestrzennego: ani DD ani DTS. Jedynie wirtualny surround (pro logic).Ale za tę kwotę trudno spodziewać się czegoś innego.
  • REKLAMA
  • #3 3983799
    korki89
    Poziom 12  
    a comyślicie o PIONEER VSX-416 czy to dobry sprzęt
    a co byscie mi poradzili naprzyklad z osprzętu denon
  • REKLAMA
  • #4 3985271
    Pablo1964
    Moderator
    Do kina będzie nie najgorzej. Do muzyki - zapomnij. Ale to problem wszystkich budżetowych amplitunerów KD.
  • #6 4003765
    korki89
    Poziom 12  
    Właśnie potreba mi sprzęt tylko do kina domowego sereo już mam.
    Jak jako ala kino domowe służą mi głśniki 5.1 creative może do jakiś gierek to jest w miarę dobre ale do filmów to nie.
    Wydeje mi się że ten pionieer jest ciekawy jak za takie piniądze taniej to ja nic dobrego nie widzę.
  • #7 4004120
    Pablo1964
    Moderator
    Musisz wiedzieć, że wielokanałowy amplituner gda podobnie do 3-krotnie tańszego wzmacniacza stereo. Wynika to z konstrukcji - większa ilość końcówek mocy, wbudowany tuner, funkcje dodatkowe - to wszystko kosztuje. Dlatego budżetowe amplitunery są fatalne do odsłuchu muzyki w stereo. Skoro masz dobre stereo, dobrym rozwiązaniem będzie zakup amplitunera z wyjściem pre-out i podłączenie do tego wyjścia wzmacniacza stereo. Wtedy nie tracisz jakości dźwięku stereo a zyskujesz efekty dźwięku wielokanałowego.
  • #8 4004715
    korki89
    Poziom 12  
    No niby tak ale mam głośniki 5.1 już kupione pod zestaw kina stereo to nie dzwięk przestrzenny tanie amplitunery kończą się na dolby pro logic a mi zależy na dolby pro logic 2 i DTS i żedby każdy kanał miał oddzielne wejście. A nie mam kasy na sprzę za 2000 jak nie więcej.
  • REKLAMA
  • #9 4005149
    Pablo1964
    Moderator
    To radzę poczekać z zakupem. Taki sprzęt z pewnością nie da Ci satysfakcji. Ale to tylko moje zdanie, decyzja należy do Ciebie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru amplitunera kina domowego do 700 zł, z uwzględnieniem modelu Harman Kardon AVR 41. Model ten nie posiada dekoderów dźwięku przestrzennego Dolby Digital ani DTS, oferując jedynie wirtualny surround (Pro Logic). Brak jest też oddzielnych wejść dla kanałów center, rear i front, co ogranicza możliwości podłączenia. W budżecie do 700 zł trudno znaleźć amplituner z pełnym wsparciem wielokanałowego dźwięku przestrzennego. Propozycją alternatywną jest Pioneer VSX-416, który jest ciekawą opcją w tej cenie, choć również budżetową. Zwrócono uwagę, że amplitunery wielokanałowe w tej klasie cenowej mają gorszą jakość dźwięku stereo niż wzmacniacze stereo, dlatego rekomendowane jest użycie amplitunera z wyjściem pre-out i podłączenie do niego wzmacniacza stereo dla lepszej jakości muzyki. Użytkownik posiada już głośniki 5.1 i oczekuje wsparcia dla Dolby Pro Logic II oraz DTS z oddzielnymi wejściami dla każdego kanału, co jest trudne do uzyskania w tym przedziale cenowym. Ostatecznie zasugerowano odłożenie zakupu do momentu znalezienia lepszego sprzętu, gdyż tanie amplitunery mogą nie spełnić oczekiwań w zakresie dźwięku przestrzennego i jakości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA