logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja w języku polskim do automatu tokarskiego INDEX GE 42 i Sinumerik 3

dzina155 14 Cze 2007 19:05 7131 25
REKLAMA
  • #1 3984437
    dzina155
    Poziom 11  
    nabyłem automat tokarski INDEX GE 42. posiadam instr. w języku niemieckim do maszyny i sterowania -sterowanie to sinumerik system 3.w związku z tym mam pytanie może ktoś posiada opis tej maszyny jak i sterowania w języku polskim .
    może ktoś posiada taką maszynę byłbym bardzo wdzięczny za informacjie
  • REKLAMA
  • #2 4194102
    olo_3
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    jak to jeszcze aktualne,
    to ma taki automat, niestety instrukcji w j.pl nie mam - ale właściwie do czego koledze potrzebna ?

zobacz tez cnc.info.pl
  • #3 4197938
    dzina155
    Poziom 11  
    nic nie wiem na temat tego automatu a jestem ciekawy jaka jest jego wydajność i inne ciekawe żeczy
  • #4 4202466
    olo_3
    Poziom 15  
    witam,
    szczerze pisząc Kolega wprawił mnie w zakłopotanie pytaniem o wydajność.
    to jest obrabiarka CNC (OSN - jak kto woli), jej wydajność jest równa wydajności programisty oraz operatora. Proszę sprecyzować pytanie.
    pozd.
    olo
  • #5 4212482
    dzina155
    Poziom 11  
    witam szanownego kolegę .jak pisałem jestem w posiadaniu tego automatu,jednak nic nie mogę powiedzieć na jego temat,Pytanie moje jest następujące -czy kolego posiada jakieś dok.od tego automatu jak się to cudo uruchamia ,na co zwracać uwagę podczas eksploatacji.Automat ten posiada sterowanie sinumerik system 3.Ja dotychczas pracowałem tylko na heidenhainie więc simumerik to dla mnie coś nowego.Na temat sinumerika nic nie mogę znaleźć tzn chodzi mi o sinumerik system 3.Może kolego coś posiada na wymienione tematy
  • #6 4216188
    olo_3
    Poziom 15  
    mam kompletna dokumentacje ale w języku niemieckim.
    choć do obsługi maszyny wystarczy jeden 20 stronicowy skoroszyty (chyba nawet do ge200- ale z wyjątkiem monitora różnicy nie ma) w którym opisano: cykle, M, L i G funkcje( pozycjonowanie wrzeciona, obsługa napędzanych narządzi, jakieś dziwne podprogramy do liczenia części i automatycznego lądowania) , ponadto mam spore wyposażenie, łącznie z dodatkowym rewolwer- jak to działa to nie wiem w życiu nie montowałem.

po za tym kolega musi uważać na kila szczegółów takich jak kropki zamiast przecinków, zero, jedna M-funkcja w lini itd.

z uruchomieniem nie ma żadnego problemu (wszystkie rysunki nad guzikami są wg ISO), wl kolega zasilanie (pokazują sie krzaki) później Ncstart (pod zielonym wyświetlaczem, i już mamy normalne litery) później reset (jeden gazik niżej) później hydraulikę (jeden guzik niżej) czekamy aż pompa napompuje ciśnienie (widać na manometrze obok pedałów, czasami jeszcze raz reset (ten z taka połamaną kreska po lewej) na końcu reset na klawiaturze - prawy górny róg, później punkt ref i maszyna gotowa do pracy - a jeszcze jedna spawa jak kolega wjedzie na 2 krancowke to zostaje tylko wykręcenie kapy na silniku i wyjechanie ręczne z niej - dotycz obu osi, każdorazowo maszyna wyświetli BLAD, po którym wiemy co ja boli.
    (opis z pamięci ale myślę ze prawidłowy, wazie co dokładnie sprawdzę)

jakie masz wyświetlacz ? 3x zielony plus pozycja osie na czerwono czy monitor ?
    a najlepiej niech kolega zrobi fotki,

mam kartę z końcówki mocy - chcenie wymieni na inna
  • REKLAMA
  • #7 4216766
    dzina155
    Poziom 11  
    witam kolegę. mam 3xzielone paski .wyśle koledze foto jak tylko zrobię
    Mam pytanie czy kolega posiada może uchwyt do tej maszyny i oprawki do narzędzi?Proszę o podanie wyposażenia jakie kolego posiada i czy jest to do sprzedania był bym tym zainteresowany.opis uruchomienia bardzo mi pomógł robiłem kilka zasadniczych błędów podczas rozruchu .Bardzo koledze dziękuje .
  • #8 4218770
    olo_3
    Poziom 15  
    takie wyposażenie jak podajnik pręta (3m- pręta) konik, odbiornik materiału, są w standardzie,

z ekstarasow jest odbiorniku wiru, podtrzymka (straszny wynalazek) dodatkowy magazyn narządzi (łącznie 28 szt),

ma na wyposażeniu każdy rozmiar (5-42) wkładek do pręta, tulejek prowadzących, wkładek do wrzeciona, uchwyty tokarskie, szczeki do nich, tulejki zaciskowe, oprawki do noży, rozwiertaków, gwintowników, na morsa, oprawki kątowe, oprawki proste, oprawki napędzane kątowe, proste, nastawiane - właściwie przygotowany jestem na każda ewentualność.

wracając do tematu, widzę ze kolega kompletnie nie ma pojęcia o maszynie dlatego myślę ze najlepszym rozwiązaniem będzie jak przyjedziesz do mnie i w kilka godzin zobaczysz wszystko, (jak rano będziesz to do wieczora umiesz wpelni korzystać z maszyny)

oprawki to VID30 tyle o ile do noży wystarcza byle jakie vid30 to już npedzane musza być odpowiednie (do indexa), do ich montażu potrzebujesz specjalny klucz celem wyjęcia zaslepki która zabezpiecza przed woda.

nie rozumem co masz na myśli “uchwyt do tej maszyny “

domniemam ze chodzi o uchwyt tokarski, niestety nie mam zbędnego, (zresztą w przypadku maszyn nigdy nie ma zbędnych rzeczy) ale dopasujesz byle jaki cały sekret polega na takim bolcu który wciąga się hydraulicznie co powoduje zacisk szczek, jeśli chcesz pasujący to pozostaje nowy lub aukcje internatowe szczególnie na ebay,de można kupić tanio i oryginalny pasujący od razu.

jeszcze jest kila sekretów związanych z ustawieniem tych diud na dole, poruszania się podajnika pręta,konika,

w formie ciekawostki wiesz dlaczego zamontowano tam sinumrika3 kiedy w tamtych latach były 8 a w nawet 8xx ?
    z prostej przyczyny 8 była o 70k marek droższa a różnice znikome w przypadku tej maszyny nie zauważalne (oczywiście za dopłatą montowali)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

zacznijmy do początku index wymaga do zasilania kabla 5x25mm2 i zabezpieczenia 80A na fazę.
    koniecznie MUSI mieć podłączone N - od tego zależy chłodzenie sinumerika łatwo to rozpoznać, po 1 nie chodzą wentylatory na sinumeriku (inne tak), 2 nie ma zasilania w gniazdku (obok V24) nie świeci wyświetlacz w lewym dolnym rogu (2 cyfrowy) - sprawdź to bo ugotujesz sterownie - to musi być sprawdzone w pierwszej kolejności !
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

w załączniku masz mojego, jakość foto kiepska bo z tel.
    Załączniki:
    • INDEX.rar (5.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4218774
    olo_3
    Poziom 15  
    ps.
    prowizje ustawilem na 0 ale jak widac elektroda sie ceni
  • #10 4220045
    dzina155
    Poziom 11  
    Witam kolegę - tak chodziło mi o uchwyt tokarski.Takie rzeczy jak odbiornik wiórów ,podajnik pręta,kilka oprawek do noży też posiadam.Mam również komplet tulejek zaciskowych.I to by było wszystko co mam do tego indexsa
    Rozważam tą ewentualność wyjazdu do kolegi,zapewne czegoś bym się nauczył.Mam jeszcze jedno pytanie ,czy do tej maszyny istnieje symulator chodzi mi o oprogramowanie typu zero,lub inne?Proszę kolegę o podanie adresu .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4227523
    olo_3
    Poziom 15  
    wyslalem koledze wiadomosc na pw
  • #12 4227732
    dzina155
    Poziom 11  
    bardzo chętnie skorzystam z tego zaproszenia jednak nie w najbliższym czasie .Będzie ku temu sposobność żeby się umówić na wyznaczony termin.bardzo dziękuje za wszystkie rady jakie mi kolega przekazał,będę starał się do nich zastosować.Myślę jednak że na tym liście nasz kontakt się nie zakończy.
  • #13 4332712
    Piotrek90
    Poziom 11  
    Mam problem z uruchomieniem Indexa GE-42. Czy jest ktoś kto byłby w stanie mi pomóc :?::?:
  • REKLAMA
  • #14 4332814
    olo_3
    Poziom 15  
    pewnie ze możemy po to tu jesteśmy,
    to w czym kolega ma problem - bo bardzo chaotycznie opisany ;) ?
    jakie masz sterownie?
  • #15 4332960
    Piotrek90
    Poziom 11  
    MAM PROBLEM Z URUCHOMIENIEM INDEX GE 42 SINUMERIK 3TT C200.
    DOTYCHCZAS PRACOWAŁEM NA JEDNO GŁOWICOWYCH SINUMERIKACH 3T.
    TA MASZYNA JEST DLA MNIE DUZO TRUDNIEJSZA.
    PROBLEM POLEGA NA TYM ZE MASZYNA W PKT.REF.WYJEZDZA W OBU OSIACH POPRAWNIE ALE NIE MOGĘ SKASOWAC (R2 REVOLVERSCHALTER-CODE STIMMT BEI STEHSNDEM REVOLVER NICHT MECHR MIT ABGESPEICHERTEM CODE UBER-EIN.)
    BARDZO CHETNIE BYM ODWIEDZIŁ KOGOŚ KTO POSIADA TAKĄ OBRABIARKĘ PONIEWAŻ CHCIAŁBYM ZOBACZYC JAK TO WSZYSTKO MA POPRAWNIE FUNKCJONOWAC. NAWET ZA ODPŁATNOŚCIĄ.
    PROSZĘ O POMOC.
  • #16 4333352
    olo_3
    Poziom 15  
    witam
    błąd który mówisz oznacza ze krancowki (beru- czujnik zbliżeniowe) nie są zsynchronizowane. sterownia pisze ze oczekuje innego odczytu . (przy magazynie narzędzi)
    może się okazać ze krancowki są ok. ale karta z SPS (PLC) padła
    (b. ciężko kupić- chętnie kupie jak masz 03-400) trzeba by pogrzebać w schematach bo często bywa ze te przekaźniki (w szafie na drzwiach) pajda.
    dopóki tego nie naprostujesz nie ruszysz dalej.

wysłałem również koledze wiadomość na pw.

Dodano po 2 [minuty]:

ps
    pokaż jakąś fotkę tego indexa
  • #17 4334007
    Piotrek90
    Poziom 11  
    TEN AUTOMAT UDAŁO MI SIĘ RAZ URUCHOMIC TYLKO W TRAKCIE PRACY WŁĄCZYŁEM NOT AUS I OD TEJ PORY NIE MOGĘ GO URUCHOMIC.CZYŻ BY PRZEZ TO MOGŁA PASC KARTA.

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

FOTKA INDEXA
    Załączniki:
    • Instrukcja w języku polskim do automatu tokarskiego INDEX GE 42 i Sinumerik 3 DSC_0002.JPG (811.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 4334293
    Piotrek90
    Poziom 11  
    FOT INDEXA
    Załączniki:
    • Instrukcja w języku polskim do automatu tokarskiego INDEX GE 42 i Sinumerik 3 DSC_0004.JPG (838.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 4335237
    olo_3
    Poziom 15  
    witam
    Kolega ma nieco lepsze sterownie, jak rownierz dwa magazyny narzędzi, i fajny odbiornik materiału,

doborze ze piszesz o tym E-Stop`ie (NOT-AUS), bo jak rozumiem nacisneles podczas zmiany narzędzia, co spowodowało ze rewolwer wisi miedzy pozycjami ?

spróbuj tak:
    oczywiście wpierw cala sekwencja kasowanie/resetownie
    ustaw pokrętło na “/\/\/\/\/” czyli "jog " wbij z klawiatury na przykład: T14 nacisnij enter (input to sie chyba zwie (T1414- to to samo, ale programowo)) pozniej naciśnij “Cykle Start” w tym momencie powinno zmienić się narzędzie (chyba ze stoi na T14 :P).

masz inst. obsługi ? i umiesz przejść procedurę rozruchu i resetu ?

p.s
    nie pisz DUŻYMI LITERAMI bo to tak jak byś krzyczał i zaraz moderator cię zjedzie ;)
  • #20 4335669
    Piotrek90
    Poziom 11  
    bardzo dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu jestem bardzo wdzięczny udało mi się uruchomic wszystkie alarmy zgasły i maszyna poprawnie zaczeła pracowac i bardzo bym prosił kolegi numer kontaktowy.
  • #21 4337407
    Piotrek90
    Poziom 11  
    witam
    mam pytanie (index ge 42) co mam zrobic z (undefinierte stillstadszeit)które podśw.na czerwono.
    w układzie hydraulicznym niekture cewki co sterują zaworami są dosyc gorące czy to jest poprawna praca czy wystepuje jakiś bład.
    bardzo proszę o odpowiedz dziękuję
  • #22 4542682
    dzina155
    Poziom 11  
    Witam kolegę mam taki sam automat miałem kilka problemów dzięki podpowiedzią kolegów z forum pozbyłem się ich.Jeśli chodzi o cewki elektrozaworów to zjawisko normalne i nie ma się tym co przejmować.
  • #23 4652435
    dzina155
    Poziom 11  
    czy któryś z kolegów posiada kody pomocnicze M do automatu tokarskiego INDEX GE 42
  • #24 5906953
    olo_3
    Poziom 15  
    dzina155

potrzeba jeszcze tych M funkcji (g i cykle tez) ?
    mam ale po niemiecku.
  • #25 9988433
    NEOGHOST
    Poziom 2  
    Witam
    A czy może któryś z kolegów może udostępnić mi instrukcję do automatu index 25 bądź 42 ??
    Będę bardzo wdzięczny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania instrukcji w języku polskim do automatu tokarskiego INDEX GE 42 ze sterowaniem Sinumerik System 3. Użytkownicy potwierdzają, że dostępne są dokumentacje głównie w języku niemieckim, a polskie materiały są rzadkością. Wskazano, że do obsługi maszyny wystarcza krótki podręcznik opisujący cykle, funkcje M, L, G oraz podstawowe procedury uruchomienia i resetu. Omówiono typowe problemy techniczne, takie jak błędy związane z krancówkami i kartą SPS (PLC), które mogą uniemożliwiać poprawne działanie rewolweru. Zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego uruchomienia hydrauliki i sekwencji resetu, a także na specyfikę sterowania Sinumerik 3 w porównaniu do innych systemów (np. Heidenhain). Wymieniono standardowe i dodatkowe wyposażenie maszyny, takie jak podajnik pręta, odbiornik wiórów, magazyn narzędzi, uchwyty tokarskie, oprawki do narzędzi i tulejki zaciskowe. Poruszono także temat symulatorów oprogramowania CNC dla Sinumerik. Użytkownicy oferowali pomoc w formie konsultacji i wymiany doświadczeń, a także dzielili się wskazówkami dotyczącymi rozruchu i eksploatacji maszyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA