logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

benq-siemens el 71 zacina się, ciezko chodzic po menu

Ketrop 14 Cze 2007 20:41 3924 17
REKLAMA
  • #1 3984799
    Ketrop
    Poziom 2  
    W telefonie zaczelem miec problemy z poruszaniem sie po menu, poprostu podczas poruszania sie po nim zaczelo mi sie nie plynnie chodzic, przeskakiwalo mi co 2-3 pozycje. Potez zobaczylem ze z wyswietlaczem zaczynam miec problem, wyswietlacz zaczol zmieniac kolory powstala na nim kratka i na samej gorze pojawil sie czarny pasek bez tapety (to nie sa martwe piksele). Najgorsze jest to ze nie wiem co sie stalo, nie opuscilem go na ziemie ani nie oblalem woda.

Prosze serdecznie o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3984812
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Kolego moze oprogramowanie pada :)
  • REKLAMA
  • #3 3984842
    Ketrop
    Poziom 2  
    Przepraszam od kiedy oprogramowanie pada w telefonie bez powodu?
  • REKLAMA
  • #4 3984862
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3985191
    Dyrduch
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    popieram kolege. soft w siemensach to 50% usterek a 2 50% to ... procki i flesze kture trzeba grzac. w el71 nie jest tak latwo wgrac, poza winswupem to bedziesz mial wiekszy problem

To samo co kolega wyzej. Tomasz WL
  • REKLAMA
  • #6 4031961
    Marunia369
    Poziom 1  
    nie wiem co mi sie stało z telefonem. ma własnie benq siemens'a El71 wyłaczyłam go a kiedy chce go teraz właczyc on wydaje cichy dzwięk "bip" i nic wiecej sie nie dzieje.nie upadł mi a nic podobneo. czy moze ktos wie co sie mogło stac i jak to naprawic ?:cry:
  • #7 4032177
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Na początek spróbuj wgrać SWUPa. Raczej nie pomoże, ale spróbować można. Później po TP wgrywasz fullflasha i przeliczasz kody.
  • #8 4032891
    arczi114
    Poziom 28  
    Ocena: 12
    Swupem nie ma juz co próbowac, (jesli juz robi tylko biip..), najszybciej byłoby gdybys udał sie do wlasciciela Martecha, wtedy można ten problem rozwiązac..:D
  • #9 4119180
    piterFX
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    niechcesz mieć problemów z tym telefonem ani z tą firmą najlepiej nigdy nie kupuj simensa i problemy zniknął jak ręką odjoł lol
  • #10 4119810
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Tasma od ekranu siada i tyle.

------------------------------------------------------

piterFX, - wiesz co Ci powiem?
    Za tydzień właśnie kupuję ten telefon Benq-Siemens EL71, full zestaw, karta pamięci 1GB, zestaw słuchawkowy stereo, kabel USB i wiesz co sądzę?

>>> Że będzie to kolejny Siemens z którego będę zadowolony! <<<
  • #11 4119845
    Uro
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Albo taśma albo oprogramowanie "klęka". Po 50%. Taniej jest wgrać flesza, jak telefon wróci do normy to niewielkim kosztem będziesz zadowolony, jak to będzie taśma to gorzej...
  • #12 4119977
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Nie sadze zeby z winy softu kolorki sie zmienialy i pixele wymierały.
    Na 100% tasma, uszkodzila sie pewnie przez nieostrozne rozsuwanie klapki, tzw na chamola.
  • #13 4120556
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    KanekS a co powiesz o se skoro czasem bialy ekran i trzeba softa zapodac :)
  • #14 4121617
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Powiem krótko główną przyczyną usterek w tym modelu jest tak jak to szanowni koledzy piszą oprogramowanie jednak sama wymiana niestety nie pomoże gdyż skakanie od versji 8 do versji 41 nic nie da należy użyć w tym przypadku profesjonalnego sprzetu a mianowicie Martecha kolega wiśniowy potwierdzi moje słowa ponadto zdolności manualne z kawałkiem drucika też bedą niezastąpione i oto przybliżona solucja naprawy wieszania ;

1. ful soft
    2. Repai IMEI (na wolnym biegu :D )
    3. Format FFs_1 formatowanie jednej z pamięci telefonu

Telefonik śmiga jeszcze tylko powrzucać na kartę pamięci jakieś tapetki i dzwięki i znowu możemy się cieszyć Benq-em

Ps. Żadne swupy nic nie pomogą strata czasu

Opcjonalnie można zastosować jeszcze eprom jednak uważam tę opcję za zpędną w przypadku zawieszania się (inna sprawa jeżeli chodzi o "bip")

Pozdrawiam
  • #15 4572479
    Sałata
    Poziom 11  
    Mam ten sam model. Od pewnego czasu leży na półce i czeka na chęć naprawy. Po oględzinach stwierdziłem przerwaną taśmę łączącą wyświetlacz z resztą.
    U mnie na początku zmieniały się kolory na negatyw jakby, zmniejszała się ilość kolorów do dwóch, a nawet czasami miałem ekran do góry nogami (całkiem zabawnie to wtedy wyglądało :)
  • #16 4869234
    faciu
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam :D
    Ja mam ten telefonik i jestem z niego zadowolony. A z tym wyświetlaczem co pisał Ketrop to jest na pewno taśma.
    Co prawda oprogramowanie w tym telefonie jest wadliwe ale da się je zmienić samemu, wystarczą chęci.
    Pozdrawiam!
  • #17 5265879
    Klaudiaaaaaaaaaaa
    Poziom 1  
    błagam prosze o pomoc!!! od pewnego czasu mam problem z sms-ami w tym tel:/
    jak przychodzi mi 1 wiadomosc pisze ze wiad zapelniona;/;/;/ nawet nie moge wyslac smsa skladajacego sie z 2-óch czesci;/
    ponad to jeszcze jak sprawdzam pojemnosc pisze ze na tel mam juz 100 smsow <czyli pelne> a na sim 27;/ a przeciez wszystko kasuje wiec jak one tam niby gdzies są??;// ogromny problem jak dla mnie:( prosze o szybka pomoc!! :((

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

dodam jeszcze ze skrzyna moja jest caly czas pusta i nie wiem co sie dzieje;/
  • #18 5410379
    faciu
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Raczej będzie to kwestia zainstalowanie od nowa oprogramowania. Ja za wgranie nowego softu płaciłem 50zł. Najlepszą wersją jest v41. Ja mam wgraną v32 ale i tak jestem zadowolony :D Najlepiej udaj się do dobrego serwisu z telefonami.

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Benq-Siemens EL71 pojawiły się problemy z płynnym poruszaniem się po menu, skokami pozycji oraz nieprawidłowym wyświetlaniem obrazu, w tym zmieniającymi się kolorami, kratką na ekranie i czarnym paskiem u góry. Przyczyny usterek wskazywane są głównie na uszkodzoną taśmę łączącą wyświetlacz z płytą główną, co może być efektem mechanicznego uszkodzenia podczas rozsuwania klapki. Często pojawia się też problem z oprogramowaniem, które w modelach Siemens bywa niestabilne i wymaga pełnego wgrania softu (full flash) oraz naprawy IMEI i formatowania pamięci telefonu (FFs_1). Narzędzia takie jak SWUP są często nieskuteczne, a do profesjonalnej naprawy zaleca się użycie sprzętu Martecha. W przypadku problemów z wyświetlaczem wymiana taśmy jest często konieczna, natomiast problemy z oprogramowaniem można rozwiązać poprzez aktualizację do nowszej wersji softu, np. v41. Wskazane jest skorzystanie z usług serwisu specjalizującego się w telefonach Benq-Siemens. Dodatkowo pojawił się problem z pamięcią SMS, gdzie telefon pokazuje pełną skrzynkę mimo usuwania wiadomości, co również może wymagać reinstalacji oprogramowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA