logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SL-PG560A. Wszystko gra tylko wyświetlacz nie świeci.

kasp24 15 Cze 2007 11:21 1557 6
REKLAMA
  • #1 3986262
    kasp24
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam.

Wznawiam temat, mianowicie w w/w kompakcie wszystko gra z tym że nie świeci wyświetlacz. Sterowanie na panelu i sensor działają bez zarzutu, tylko ten wyświetlacz nie świeci; na bank jest dobry bo podłączałem pod model 360A i tam świecił. Moje pytanie takie co jest uszkodzone i ewentualnie gdzie tego szukać w odtwarzaczu????
  • REKLAMA
  • #2 3986458
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Jeżeli sam wyświetlacz jest ok. to albo uszkodzony jest scalaczek który nim steruje, albo nie ma żarzenia, lub nie ma napięcia anodowego(ok35-45V)
  • REKLAMA
  • #3 3986560
    kasp24
    Poziom 11  
    mi to coś mówili o jakich elektrolitach wyschniętych. możliwe to?? ale najlepsze jest to że przed chwilą mi się włączył ten wyświetlacz tak sam z siebie. Ale jak się lekko stuknie w panel to gaśnie po ponownym puknięciu znów sie zapala:D.
  • REKLAMA
  • #4 3986867
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Może coś nie łączy, przelutuj płytke.
  • #5 3987009
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Na pewno zimne luty, a jeżeli chodzi o elektrolity to , czasami stosuje się proste pompy kondensatorow do uzyskania napięć anodowych.
  • #6 3987384
    kasp24
    Poziom 11  
    tą główną czy tą z wyświetlaczem??
  • REKLAMA
  • #7 3987411
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Najpierw tą z wyświetlaczem. Jak nie pomoże to główną w miejscach, w których znajdują się elementy odpowiedzialne za sterowania wyświetlaczem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W odtwarzaczu Technics SL-PG560A problem polega na tym, że wyświetlacz nie świeci mimo prawidłowego działania panelu sterowania i sensora. Wyświetlacz sam w sobie jest sprawny, co potwierdza test na modelu SL-PG360A. Przyczyną może być uszkodzony układ scalony sterujący wyświetlaczem, brak żarzenia lub brak napięcia anodowego w zakresie 35-45V. Możliwe są również zimne luty na płytce, które warto przelutować, zwłaszcza w obszarze wyświetlacza. Wskazano także na potencjalne problemy z wyschniętymi kondensatorami elektrolitycznymi, które mogą wpływać na napięcia anodowe, często generowane przez proste pompy kondensatorowe. Wyświetlacz czasami zapala się i gaśnie po lekkim stuknięciu w panel, co dodatkowo sugeruje problem z połączeniami lutowanymi. Zaleca się najpierw przelutowanie płyty w obszarze wyświetlacza, a jeśli to nie pomoże, to również w części głównej odpowiedzialnej za sterowanie wyświetlaczem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA