logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEC ND-4571A - Napęd rozpoznawany jako CD, nie czyta płyt DVD, brak sterowników

Zumo 15 Cze 2007 13:48 3632 17
REKLAMA
  • #1 3986690
    Zumo
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Witam,
    Nagrywarka DVD Nec ND-4571A nie chce mi otworzyć płyty DVD , nie chodzi tu o korekcję błędów bo płyta jest nieporysowana.
    Włożyłem płytę CD i ona zaczęła działać. Zauważyłem też , że WIN rozpoznał ją jako napęd CD , w biosie jest ustawione na DVD. Chciałem zainstalować nowe sterowniki , ale nigdzie nie mogę ich znaleźć.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3986793
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Każdej płyty, czy tylko tej?
  • REKLAMA
  • #3 3986848
    Zumo
    Poziom 21  
    Gdy wkładam czystą płytę , przy próbie wejscia do odtwarzacza pokazuje się :
  • #4 3986892
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Tak było od początku czy wcześniej działał?
    Czy jest to nowy komponent dołączony do wcześniej postawionego systemu?

Spróbuj odinstalować napęd w Menedżerze Urządzeń Windy po czym zrestartuj system. Windows powinien wykryć napęd i go automatycznie zainstalować.
  • REKLAMA
  • #5 3987291
    Zumo
    Poziom 21  
    Tak , on go rozpoznaje tylko jako CD-rom , musiałbym mu podrzucić sterowniki których nigdzie nie ma.
  • #6 3987340
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Usunięcie napędu z Menedżera Urządzeń nic nie dało?
    Czy zainstalowany w innym komputerze napęd zachowuje się poprawnie?
  • #7 3988317
    Zumo
    Poziom 21  
    Po usunięciu Win rozpoznaje ją ponownie i znowu jako CD-ROM.
    W innym kompie działa prawidłowo.
    Pozdrawiam
  • #8 3988726
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, pozbądź się pxhelp20.sys (z drobną pomocą rejestru).
  • #9 3989021
    Zumo
    Poziom 21  
    Mógłbyś opisać ten proces? Co on da??
    Z góry dzięki.
  • #10 3989034
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Uruchom Nero InfoTool, sprawdź zainstalowane sterowniki ASPI (zakładka ASPI, obie instalacje!)

Wyniki zamieść na forum.
  • #11 3991345
    Zumo
    Poziom 21  
    Chyba wyniki nie są pasjonujące...
    ...chyba już wiem co było problemem...
    Jak miałby ktoś te sterowniki to prosze podrzucić.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • #12 3991377
    Dydzio
    Poziom 30  
    Te drugie powinny być w samym Nero i do nagrywania powinny wystarczyć.
    Odinstaluj całe Nero i zainstaluj jeszcze raz!

Od siebie dodam, że w System ASPI nie mam nic a Nero ASPI tylko jeden pliczek i jeszcze nigdy nie miałem problemów...
  • #13 3992449
    Zumo
    Poziom 21  
    Próbowałem już wszystkiego , ale i tak pokazuje się ten komunikat. Mam już dość , czy da się to jakoś zrobić? Dodam , że nie mam Nero.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 3993211
    Zumo
    Poziom 21  
    Nie nagrywam płyt.
    Zainstaluję te zwykłe aspi i dam znać.

Dodano po 3 [minuty]:

Odpalam aspiinst.exe (czy jakoś tak) i nadal nie działa:(
  • #16 3993385
    Dydzio
    Poziom 30  
    A czy zainstalowało się poprawnie?
    Uruchom znów Nero InfoTool
  • #17 4084880
    Zumo
    Poziom 21  
    Myślę ,że uszkodzona jest taśma IDE , ponieważ nagrywarka na innym komputerze działała bez problemu. Na taśmie dawniej był dysk , przez przypadek urwałem wtyczkę , zamienię taśmy i dam znać.
    Pozdrawiam
  • #18 12208335
    Lotharion
    Poziom 1  
    Witam. Widze ze temat byl bardzo dlugo nie ruszany ale ja z nieco podobnym watkiem chcialem prosic o pomoc. Otoz mam ten sam naped. Wrzucilem plyte z tytule Risen do zainstalowania i ku mojemu zaskoczeniu plyty nie widzi tzn. widzi jakby pusta zawartosc. No dobra wrzucam ją do przenosnego napedu Samsunga, tam to samo cos mieli, cos buczy ale nic nie idzie jej odczytac. Ok trudno. Do NEC'a wrzucam drugi tytul zobaczyc co teraz bedzie i normalnie widzi plyte (wprawdzie autorun nie ruszyl i musialem z reki zalaczac setup ale widzial zawartosc itd.) Zakonczyl proces instalacji i gitara. Ucieszylem sie ze mu sie odwidzialo i wrzucam z powrotem Risen'a. I niestety znow to samo. Gosc z obslugi technicznej sugeruje akutalizacje sterow. Ale ja mam jakos mieszane uczucia czy to faktycznie cos da. Jakie jest wasze zdanie? I jesli faktycznie upgrade - gdzie mozecie polecic skad bezpieczne stery mozna pobrac ? Dziekuje za rzetelne odpowiedzi (i jesli nie w odpowiednim miejscu napisalem to przepraszam). Pozdrawiam i dobrej nocy wszystkim

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nagrywarka NEC ND-4571A jest rozpoznawana przez system Windows jako napęd CD-ROM, co powoduje problemy z odczytem płyt DVD, mimo że BIOS jest ustawiony na tryb DVD. Próby reinstalacji sterowników nie przyniosły efektu, a sterowniki dedykowane dla tego modelu są trudno dostępne. Usunięcie napędu z Menedżera Urządzeń i ponowne wykrycie przez system nie rozwiązało problemu. Napęd działa poprawnie na innym komputerze, co sugeruje problem sprzętowy lub konflikt systemowy. Proponowano usunięcie pliku pxhelp20.sys oraz instalację standardowych sterowników ASPI, jednak bez skutku. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie taśmy IDE, ponieważ na innym komputerze napęd funkcjonuje prawidłowo. W dalszej części dyskusji pojawił się podobny problem z odczytem niektórych płyt DVD na tym samym modelu napędu, gdzie sugerowano aktualizację sterowników, choć ich dostępność i skuteczność pozostają wątpliwe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA