Jestem początkującym elektronikiem i spotkałem się z dość poważnym problemem. Muszę wykonać układ potęgujący (mnożący) na wzmacniaczach operacyjnych. Dużo już szukałem, ale pomoc niewielka w internecie.
Co już wiem:
Układ potęgujący (mnożący) można opisać za pomocą poniższego równania:
Jednak w praktyce tego wykorzystać nie potrafię.
Udało mi się znaleźć proste układy, które będą logarytmowały daną wielkość, które będą dodawać dwie różne wielkości, ale nie potrafię znaleźć układy, który będzie układem antylogarytmującym (e^(lnU1+lnU2). I nie wiem co robić dalej. :/
Jak ma ten układ wyglądać? Mam dwie możliwości, albo będą szły na wzmacniacze dwa sygnały, które zostaną pomnożone przez siebie, albo jeden sygnał, który w czarodziejski sposób zostanie pomnożony przez samego siebie.
Prosiłbym kogoś z was o pomoc.
Co już wiem:
Układ potęgujący (mnożący) można opisać za pomocą poniższego równania:
U1*U2=e^(lnU1+lnU2)Jednak w praktyce tego wykorzystać nie potrafię.
Udało mi się znaleźć proste układy, które będą logarytmowały daną wielkość, które będą dodawać dwie różne wielkości, ale nie potrafię znaleźć układy, który będzie układem antylogarytmującym (e^(lnU1+lnU2). I nie wiem co robić dalej. :/
Jak ma ten układ wyglądać? Mam dwie możliwości, albo będą szły na wzmacniacze dwa sygnały, które zostaną pomnożone przez siebie, albo jeden sygnał, który w czarodziejski sposób zostanie pomnożony przez samego siebie.
Prosiłbym kogoś z was o pomoc.