mam triluxsa tap 2534 i jest w nim pas czarny u gory jedna czwarta obrazu i nie moge go usunac co jest grane prosze o pomoc tryb serwisowy nic mi nie pomaga.
Załączniki:
Zdjęcie(11).jpg(5.08 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
elektrolity wymieniłem ale wciaz jest ten nieszczesny pas u gory
Dodano po 4 [minuty]:
w tym triluxie nie ma zadnej regulacji a zeby skasowac ten pas u gory ekranu juz mam go dosyc sprawdziłem prawie wszystko oprocz scalakow bo ich nie sprawdze ale to jes dziwne dla mnie ze jest ten pasek u gory w normalnym tv nie było by nic tylko biała linia na srodku w poprzek kineskopu PROSZE O POMOC
Dodano po 4 [minuty]:
moj nr Gadu Gadu 2907123 prosze o pomoc z tym triluxem
✨ W telewizorze Trilux TAP 2534 pojawił się czarny pas zajmujący górną jedną czwartą ekranu, którego nie dało się usunąć za pomocą trybu serwisowego. Problem został zdiagnozowany jako uszkodzenie układu scalonego pionu TDA 8350 lub kondensatorów elektrolitycznych w sekcji pionowej. Po wymianie wszystkich elektrolitów problem pozostał, co wskazywało na uszkodzenie scalaka TDA 8350. Po wymianie tego układu za około 8,50 zł telewizor zaczął działać prawidłowo i czarny pas zniknął. Koszt układu TDA 8350 jest niewielki, około 10 zł. Wygenerowane przez model językowy.