logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K750i - Jak naprawić wyrwane pole mikrofonu?

raffat 17 Cze 2007 12:53 2421 12
REKLAMA
  • #1 3992707
    raffat
    Poziom 10  
    Czy ktos z Was zna moze solucje na rozwiazanie tego problemu?
    Mianowicie ktoś rozbierał tel i wyrwał mikrofon, tyle że odeszło jedno pole (zaznaczone na rysunku na czerwono). Jest szansa zeby gdzieś się wpiąć na płytce aby dociągnąć do mikrofonu '+'?
    Załączniki:
    • SE K750i - Jak naprawić wyrwane pole mikrofonu? mic_k750i.JPG (15.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3992894
    TxT
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    prosze bardzo
    Załączniki:
    • SE K750i - Jak naprawić wyrwane pole mikrofonu? K750 Mic ways.JPG (30.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3993239
    raffat
    Poziom 10  
    Dzieki ogromne, wszystko działa cacy.
  • REKLAMA
  • #4 4112597
    wicio_t
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam! Nie chce tworzyć nowego tematu więc podpinam się tutaj, jak lutować mikrofon w K750i grzać go z góry czy od dołu płyte?
  • REKLAMA
  • #5 4112607
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Ja grzeje od dołu i wychodzą bez problemu.
  • REKLAMA
  • #6 4113198
    macin00
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wylutować to może i idzie grzejąc od dołu ale jeżeli masz oryginalny mic to tylko można go wlutować grzejąc od góry, inaczej zepsujesz mikrofon.
    Moja metoda na te mikrofony to zabielenie padów na mikrofonie a poźniej normalnie siada na fluxie.
  • #7 4129728
    koczy
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam

Dostałem telefon z wyrwanymi padami od mikrofony, jakiś magik się nim bawił bo nawet nie mam się w co wlutować. Moglibyście mi coś poradzić na tą przypadłość. Może macie jakieś inne solucje na obejście tych wyrwanych pól (te czerwone kółeczka to wyrwane piny) ?
    Załączniki:
    • SE K750i - Jak naprawić wyrwane pole mikrofonu? k750_mic.JPG (31.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4294363
    rs2580
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Qguar.. Grzejesz też preheaterem? Bo ostatnio grzałem i od góry i od dołu i długo i mi cholerstwo nie chciało puścić nawet na 360st.Rozłożyłem stary mic na dwie części , dopiero puściła dolna przylutowana do płyty.Aż się spociłem.
  • #9 4294410
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    360 to nawet dobrze cyny nie roztopiło. Wiadomo temp. płyty 20-40 stopni niżej niż na hocie czyli ustaw 400.
  • #10 4312425
    drednot
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    witam. mam 5 krótkich pytań do szanownych kolegów:
    1) czy mikrofon od k750i bedzie pasował do D750i? na allegro sa tylko do K.
    2) czy taki za 9zł różni się czymś od takiego za 14? który wybrać?
    3) mając zerwane pole lutownicze Out (to do +), to czym zrobić obejście wg powyższej solucji? przeciągnąć cienki przewód?

5) czym polakierować płytkę pod mikrofonem bo zribiłem rysę na laminacie zaraz obok pola i nie chcę zewrzeć tego lutując

pozdr. :)
  • #11 4313832
    koczy
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Tak te mikrofony są takie same, co do ceny to jest różnie u jednych taniej u dugich drożej. Przejscie zrób cienkim jak włos drucikiem i bedzie ok :)
  • #12 4314824
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    mikrofon bedzie ci pasowal od k750 do d750 bo to te same telefony
    a jak patrzysz na ceny to jak ktos kupi za 7zł to sprzedaje po 9zł
    a jak kupi drozej to sprzedaje drozej bo nikt nie jest carites i nie bedzie
    tego robic po kosztach jak masz hota to nie zewrzesz normalnie postaw mikrofon
    podlej fluxem i grzej mic ci osiądzie i bedziesz miec dobry telefon
    a co do drucika to albo z silniczkow z jakis zabawek wyciagnij tak sa
    bardzo cieniutkie (sam takich uzywam) lub z jakiegos przewodu wyciagnij jedna zyle
  • #13 4315103
    drednot
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    heh chodziło mi raczej o jakość mikrofonów. podstawowe zasady ekonomii znam ;)
    mam hota ale z fluxa nie jestem zadowolony. spróbuję pastą KEDA (nowy nabytek :P ). tak czy inaczej dzięki za pomoc, pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyrwanego pola lutowniczego mikrofonu w telefonie Sony Ericsson K750i. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi naprawy i lutowania mikrofonu, zwracając uwagę na konieczność odpowiedniego nagrzewania – najlepiej od dołu płyty, aby nie uszkodzić oryginalnego mikrofonu. Zalecane jest stosowanie pasty lutowniczej (flux) lub pasty KEDA dla lepszego przylutowania. W przypadku zerwanych padów sugeruje się wykonanie obejścia cienkim drucikiem, np. z przewodu lub silniczka z zabawki. Mikrofony do K750i są kompatybilne z modelem D750i, a różnice cenowe wynikają z różnych sprzedawców. Wskazano także na konieczność delikatnego obchodzenia się z laminatem płyty, np. zabezpieczając go lakierem po uszkodzeniu powierzchni. Temperatura lutowania powinna być ustawiona około 400°C, co zapewnia odpowiednie roztopienie cyny bez uszkodzenia elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA