logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć 15 spyware wykrytych przez Panda Antivirus, gdy Ad-aware nie działa?

autokomputer 17 Cze 2007 22:22 1701 10
REKLAMA
  • #1 3994633
    autokomputer
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Kolobos jak ostatnio miałęm wirusy i spyware na jednym kompie to świetnie mi poradziłeś i wszystko zostało usunięte, na drugim komputerze Panda antywirus wykrył 15 spyware, niestety Ad-aware ich nie wykrywa i nie usuwa - jak się tego pozbyć - mam ręcznie to odszukać na podstawie raportu Pandy, który załączam w załączniku i usunąć ?
    Załączniki:
    • Activescan.txt (5.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3995492
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Zainstaluj Spybot Search & Destroyer.

Pozdrawiam
  • #4 3996657
    autokomputer
    Poziom 19  
    teraz mam tego jeszcze więcej i ani adaware, ani spybot search & destroy nie pomagają, avast mnie co chwile informuje, że znaleziono wirusa, co jakiś czas same otwierają się strony z niby programami usuwającymi spyware do ściągnięcia i komunikaty, że mam spyware - pomocy.
  • REKLAMA
  • #5 3996740
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Wklej log z combofix w zalaczniku + log z gmera.
  • REKLAMA
  • #6 3996755
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Piszesz raz o Pandzie, a raz o Avast - nie wolno instalować jednocześnie dwóch antywirusów.
    Odinstaluj na chwilę antywiry, pobierz NOD-a: http://www.nod32.pl/wersje-testowe.html , uruchom jego aktualizację i potem "Dpgłębna analiza"
  • #7 3996826
    autokomputer
    Poziom 19  
    tzn. jak ja uruchamiam Pande to ten internetowy skaner antywirusowy i w tym czasie zatrzymują avasta. W załącznikach umieszczam logi.
    Załączniki:
    • gmer.txt (44.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • combofix.txt (10.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3996892
    md
    Poziom 41  
    Masz zawirusowany komputer, pisałem już co powinieneś zrobić. Avasty i inne zabawki darmowe niewiele tu poradzą. Użyj NOD-a i potem najnowszy Lavasoft AdAware 2007. Przedtem jednak wyłącz przywracanie systemu. Jeżeli będziesz miał jakieś problemy, to odpal NOD-a w trybie awaryjnym.
    Podaję Ci najprostszy sposób bez grzebania w rejestrach, jeżeli nie pomoże, wtedy zabawa z rejestrem.
    ---------------------------------------------------
    Zapomniałem - w pierwszej kolejności zamknij Emule i ustaw tak, by nie włączał się ze startem systemu. Najlepiej, jak ściągniesz i zaktualizujesz antywirusa i AdAware odłącz się od sieci.
  • Pomocny post
    #9 3996929
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Z dysku usuwasz te pliki:
    C:\WINDOWS\system32\D4.tmp
    C:\WINDOWS\g392718.exe
    C:\WINDOWS\system32\wudb.dll
    C:\WINDOWS\system32\tybamhfq.dll
    (W razie problemow uzyj killbox)

Wklejasz do notatnika to:

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects]
    {E0034843-DBFE-8654-DD0B-8FADD8E620B0}=-

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
    "Seos"=-
    "Tvutc"=-

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows nt\currentversion\winlogon\notify\wudb]

Zapisz jako fix.reg i uruchom. To wszystko.

:arrow: md
    > Avasty i inne zabawki darmowe niewiele tu poradzą.

Skoro tak to dlaczego polecasz AdAware 2007?

> Podaję Ci najprostszy sposób bez grzebania w rejestrach, jeżeli nie
    > pomoże, wtedy zabawa z rejestrem.

Najprosciej (i najszybciej) jest usunac recznie, zaden program nie usunie wszystkiego automatycznie. Po uzyciu i tak bedzie trzeba sprawdzic czy wszystko zostalo usuniete, a wiec sprawdzic podane wyzej logi. Do tego jak widzisz autor nie musi nigdzie grzebac, wszystko jest latwe i proste.
  • #10 3997110
    autokomputer
    Poziom 19  
    dzięki Kolobos chyba wszystko jest okej :)
  • #11 3997275
    md
    Poziom 41  
    Cytat:
    :arrow: md
    > Avasty i inne zabawki darmowe niewiele tu poradzą.

Skoro tak to dlaczego polecasz AdAware 2007?

> Podaję Ci najprostszy sposób bez grzebania w rejestrach, jeżeli nie
    > pomoże, wtedy zabawa z rejestrem.

Najprosciej (i najszybciej) jest usunac recznie, zaden program nie usunie wszystkiego automatycznie. Po uzyciu i tak bedzie trzeba sprawdzic czy wszystko zostalo usuniete, a wiec sprawdzic podane wyzej logi. Do tego jak widzisz autor nie musi nigdzie grzebac, wszystko jest latwe i proste.

Nadal obstaję przy swoim, nie mam zwyczaju dawać ryby, podaję wędkę, bo to jest rozwiązaniem uniwersalne. Pisanie każdemu z osobna jakie konkretne pliki ma usuwać skutkuje właśnie takim tematem jak ten. Za dwa dni (e-mulek) znowu zostaniesz wywołany z prośbą o wskazanie następnych konkretnych plików i wpisów do usunięcia i tak w kółko - pewnie to lubisz, ale ja mam do tego inne podejście - nie lubię wspierać lenistwa i wyczekiwania na gotowce, bo to jest nie fair, staram się za to pokazywać podejście systemowe w postaci kolejnych kroków, które należy podejmować w takich przypadkach - taka pomoc posłuży również innym, którzy będą mieli podobny lecz nie identyczny problem.
    AdAware polecam, bo jest niezłym narzędziem, a zabawką nazwałem darmowy Avast

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z usunięciem 15 spyware wykrytych przez Panda Antivirus, które nie są wykrywane ani usuwane przez Ad-aware. W dyskusji zalecane jest użycie dodatkowych narzędzi antywirusowych i antyspyware, takich jak Spybot Search & Destroy oraz NOD32, z podkreśleniem, że nie należy jednocześnie uruchamiać dwóch programów antywirusowych. Sugerowane jest wyłączenie przywracania systemu oraz odłączenie komputera od sieci podczas skanowania. W przypadku trudności zalecane jest uruchomienie skanowania w trybie awaryjnym. Jeden z uczestników podaje konkretne pliki do ręcznego usunięcia oraz wpisy rejestru do wyczyszczenia za pomocą pliku .reg. Podkreślono, że automatyczne narzędzia mogą nie usunąć wszystkich zagrożeń i konieczne jest ręczne sprawdzenie systemu. Zalecane jest również zamknięcie programów P2P, takich jak eMule, które mogą być źródłem infekcji. Dyskusja wskazuje na potrzebę systemowego podejścia do usuwania spyware, a nie tylko usuwania pojedynczych plików.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA