logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips 28PT4453/00 cienkie paski u góry ekranu.

Firla Krystian 18 Cze 2007 08:43 2058 7
REKLAMA
  • #1 3995322
    Firla Krystian
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Telewizor odbiera prawidłowo tylko od jakiegoś czasu u góry ekranu na szerkości około 5 cm. pojawiają się cienkie białe paski i obraz jakby w tym miejscu był zawinięty od góry i odwrócony.
    Co z tym fantem zrobić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4022550
    Firla Krystian
    Poziom 11  
    Wymieniłem po kolei wszystkie z odchylania pionowego i poziomego, i bez rezultatu. Co ciekawe na ciemnym ekranie tego nie ma i także gdy obraz jest nadawany w panoramie.
  • #5 4026454
    Firla Krystian
    Poziom 11  
    Może opiszesz trochę dokładniej.
  • REKLAMA
  • #6 4053396
    dziobak
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Wymień D6902 BD33D miałem to samo, była zwarta. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4058973
    Firla Krystian
    Poziom 11  
    Zmieniłem na nową i nic nie pomogło. Pozdrawiam
  • #8 4059004
    mikon88
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Podstaw układ pionu ew. zamroź go być może jest przegrzany

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 28PT4453/00 wykazuje problem z cienkimi białymi paskami na górze ekranu o szerokości około 5 cm oraz zniekształceniem obrazu w tym obszarze, który jest zawinięty i odwrócony. Przyczyną mogą być wyschnięte kondensatory elektrolityczne (elki) w układzie odchylania pionowego, w którym zastosowano chassis L6.2. Wymiana wszystkich kondensatorów odchylania pionowego i poziomego nie przyniosła poprawy. Obraz nie wykazuje problemu na ciemnym tle ani w trybie panoramicznym. Sugerowano podstawienie lub zamrożenie układu pionu, gdyż może być przegrzany. Również wskazano na możliwość uszkodzenia tranzystora D6902 BD33D, który był zwarty w podobnym przypadku, jednak jego wymiana nie rozwiązała problemu. Diagnostyka koncentruje się na układzie odchylania pionowego i elementach z nim związanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA