witam
Mam taki problem z gg.. otóż...
Dzisiaj rano włączyłem kompa, wszystko ok. włączyłem gg no i zaczął strasznie mulić komp.
Patrze do menedżera a tam gg.exe zjada mi 70-100% procka...
Próbowałem wygooglować o co z tym chodzi, ale ani reinstall gg, ani podmiana update.dll w gg nic nie pomagają, dalej leci 100%...
Więc może ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić?
Tylko bez komentarzy typu 'zainstaluj se jabbera', jakbym chciał to juz dawno bym to zrobił, ale z kompa korzysta też moja matka, a gg to ciut prostsze rozwiązanie dla niej.
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 11:27:37, on 2007-06-18
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6000.16473)
Wczoraj zrobiłem formata i miałem podobny problem z GG że od 15% proca do 75% nawet zabierał (AMD Athlon Barton 2.5) szukałem na googlach, ale tam było tyle metod że głowa boli i żadna nie poskutkowała aż do:
Cytat:
http://bk2.prv.pl/ - wytnie reklamy z flashem
jeśli nie żal Ci archiwum to skasuj i skompaktuj, ponadto napisz jaką masz wersję programu
Mi pomogło mam nadzieję że @dudexx tobie też pomoże, dzięki za pomoc @apstynent
U mnie pomogła podmiana update.dll... mógłbyś napisać, skąd ściągnąłeś ten plik? I ile ma kB??
Firewalla z tego co widzę nie masz... ewentualnie można spróbować wyłączyć zaporę WinXP...
Jako ciekawostka: napisałem w tej sprawie maila do firmy Gadu-Gadu Sp. z o.o., a w odpowiedzi otrzymałem:
"Witam,
proszę wyłączyć gadu-gadu i usunąć plik 'config.dat' z folderu:
C:\documents and settings\nazwa użytkownika\gadu-gadu\nazwa profilu\
Następnie ponownie uruchomić gadu-gadu.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Karpiński
Support 24h Gadu-Gadu
e-mail: tech(_at_)gadu-gadu.pl".
Oczywiście zastosowałem się do wskazówek (robiąc wcześniej backup profilu), jednak, jak się chyba każdy spodziewa, nie przyniosło to rezultatów...
Przyznaje sie że ja też dzisiaj wywaliłem reklamy, bo 70% użycia cpu na bannery to przesada !, nie obchodzi mnie to że nie powinno sie itd, po prostu przegięli !
Jeżeli ktoś by miał problemy z wyłączeniem, to zanim użyje sie nowszej wersji bk to trzeba włączyć reklamy ta wersją którą próbowało sie je usunąć. A najlepiej odrazu pobrać bk2 v2.3 .
Najlepsza rada na problemy z gg jest po prostu nie używanie go,ja od paru lat używam Tlena z wtyczką do kontaktowania się z osobami które mają gg, i nie mam żadnych problemów z komunikatorem Jest bardzo wiele alternatywnych multikomunikatorów jak np. Miranda,AQQ które są o niebo lepsze od gg.
Najlepsza rada na problemy z gg jest po prostu nie używanie go,ja od paru lat używam Tlena z wtyczką do kontaktowania się z osobami które mają gg, i nie mam żadnych problemów z komunikatorem Jest bardzo wiele alternatywnych multikomunikatorów jak np. Miranda,AQQ które są o niebo lepsze od gg.
dudexx napisał:
tylko bez komentarzy typu 'zainstaluj se jabbera'
malutkie problemy z czytaniem... i z regulaminem gadu-gadu
...miałem podobny problem z GG że od 15% proca do 75% nawet zabierał...
Polecam przesiadkę na "Miranda-IM" - 0% zużycia mocy procesora . Co się ludzie tak przyczepili tego klienta GG? Zaczyna pomału przypominać jakiś kombajn a'la InternetExplorer, który - co nowsza wersja - coraz gorzej chodzi. A jest tyle alternatywnych komunikatorów które mają WIĘCEJ możliwości niż to paskudne GG :/
dudexx napisał:
tylko bez komentarzy typu 'zainstaluj se jabbera'
malutkie problemy z czytaniem... i z regulaminem gadu-gadu
A usunięcie reklam działa na stałe
A czy usunięcie reklam nie jest czasem sprzeczne z tymże regulaminem?
✨ Problem wysokiego zużycia CPU przez proces gg.exe (70-100%) występuje w różnych wersjach komunikatora Gadu-Gadu (7.0, 7.6, 7.7). Próby reinstalacji oraz podmiany pliku update.dll nie zawsze przynoszą efekt. Jednym z głównych powodów jest obciążenie procesora przez reklamy w programie, zwłaszcza banery flash. Usunięcie reklam za pomocą narzędzi takich jak bk2.prv.pl lub wersji gglite (bez banerów, radia i emotikon) znacząco obniża zużycie CPU. Inne zalecenia obejmują usunięcie pliku config.dat z profilu użytkownika oraz wyłączenie zapory systemowej, choć te metody nie zawsze działają. Alternatywnie, użytkownicy polecają przejście na inne komunikatory, takie jak Miranda-IM, Tlen czy AQQ, które cechują się niższym zużyciem zasobów i większą funkcjonalnością. Dyskusja porusza także kwestie zgodności z regulaminem GG przy usuwaniu reklam. Wygenerowane przez model językowy.