logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować balans bieli w Sony KV-21T5K? Brak koloru zielonego

Maxi 7 18 Cze 2007 22:15 1547 6
REKLAMA
  • #1 3997801
    Maxi 7
    Poziom 10  
    Witam.Jestem nowym forumowiczem i z tego miejsca pozdrawiam wszystkich.Prosze o pomoc w temacie regulacji balansu bieli w tv SONY KV-21T5K.otóż najprawdopodobnij kineskop nie domaga z kolorem zielonym czego efektem jest przebarwienie obrazu w czrwono-różowe kolory.Pomyślałem aby nie wymieniać kineskopu może pomogło by zmniejszenie nasycenia na pozostałych dwóch kolorach, z tego co wiem potrzebne są kody serwisowe których nie mam i o nie właśnie proszę.Z góry dziękuję ,mój adres: jacekklapinski(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3997873
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Raczej reulacja w Service nic nie da. Kineskopik sie kończy.
    PS. Zobacz PW
  • REKLAMA
  • #4 4000604
    Maxi 7
    Poziom 10  
    Witam.Chodziło by mi najbardziej o kody do modelu KV-21T5K ,ponieważ te które już otrzymałem nie są do tego modelu i nie można ich zastoswać.
  • #5 4000667
    Mirek Z.
    Ocena: 530
    Można wiedzieć, o jakie "kody" chodzi? Po wejściu w tryb wciskasz Menu, wybierasz kolorami i zatwierdzasz "picture" i regulujesz. Co więcej trzeba? Co ma model do rzeczy?
  • REKLAMA
  • #6 4001017
    Maxi 7
    Poziom 10  
    kurcze ,cienki jestem z tematu nie potrafię wejść w tryb serwisowy itd.może pogadamy na GG będzie szybciej 4430306
  • Pomocny post
    #7 4001134
    Mirek Z.
    Ocena: 530
    Na GG cisza. Wejście w tryb - TV na st-by, następnie z pilota kolejno komendy: [i+], [5], [vol+], [TV]. Ostatni przycisk (TV) jest oznaczony "ekranikiem". TV powinien się włączyć w tryb serwisowy z literami TT-- i innymi symbolami. Reszta podana wyżej (MENU itd.) oraz w podanym w linku opisie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy regulacji balansu bieli w telewizorze Sony KV-21T5K, gdzie brak koloru zielonego powoduje przebarwienia obrazu na czerwono-różowe. Podejrzenie padło na zużycie kineskopu, co może uniemożliwiać poprawne odwzorowanie zieleni. Próba regulacji nasycenia pozostałych kolorów wymaga dostępu do trybu serwisowego, do którego potrzebne są specyficzne kody dla modelu KV-21T5K. W dyskusji podano sposób wejścia do trybu serwisowego: telewizor w stanie standby, następnie z pilota kolejno przyciski [5], [vol+], [TV] (oznaczony ikoną ekranu). Po wejściu w tryb serwisowy pojawiają się oznaczenia TT-- i inne symbole, umożliwiające regulację parametrów obrazu, w tym balansu bieli. Zaznaczono jednak, że regulacja w serwisie może nie rozwiązać problemu, jeśli kineskop jest uszkodzony. Podano również link do forum z dodatkowymi informacjami o trybach serwisowych Sony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA