logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o zasięgu sieci Play przed wyborem abonamentu - warto?

mickemaster 19 Cze 2007 21:25 37840 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto brać abonament w Play, jeśli zależy mi na dobrym zasięgu?

Tak, ale tylko po sprawdzeniu zasięgu w Twojej okolicy — w Play jedni mają bezproblemowy sygnał, a inni skarżą się na słaby zasięg, zrywanie rozmów i problemy szczególnie poza miastem oraz z internetem [#4014532][#9952867][#9452318][#10548698] W praktyce zasięg bywa różny: w części miejsc działa własne 3G Play, a tam gdzie go nie ma telefon może korzystać z infrastruktury Plusa, czasem po ręcznym wyborze sieci [#4012982][#9903125][#9903787] Najrozsądniej kupić tani starter i przetestować usługę przed podpisaniem umowy; można też sprawdzić okolice na mapa.btsearch.pl, choć to nie daje pełnej pewności [#9904290] Kilku użytkowników pisze, że w Play zasięg jest dla nich bardzo słaby i po częstych wyjazdach albo przez internet przenieśli się do Orange lub Plusa [#9452318][#9865013][#10548698]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 4000886
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Mam zamiar wziąć sobie telefon w sieci Play na abonament, jestem tylko ciekaw jak jest z zasięgiem. Liczę na opinie kolegów korzystających z tej sieci. Warto brać czy nie?
  • REKLAMA
  • #2 4001364
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Przecież Play korzysta z Plusa to ma taki sam zasięg jak Plus.
    Spójrz w innych sieciach ile kosztuje minuta do Play'a to sie bardziej zastanowisz.
    Mieli robić konkurencję a jak narazie to wypadają najgorzej.
  • REKLAMA
  • #3 4002287
    mickemaster
    Poziom 27  
    Minuta połączenia do Play'a kosztuje chyba tak jak poza sieć jeśli dzwonimy np. z Orange, no chyba, że się myle?
  • #4 4012982
    mates1988
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Play ma zasięg z plusa.

A jeśli chodzi o moc zasięgu to byłem w maju na pieszej wcieczce szkolnej w rajczy i szliśmy na pilsko, ja mam plusa kumpel miał play i przez całą wedrówke nie stracił sie nam zasięg a orange i era łapał słowackie sieci i musiałem później pożyczać darmowych minut, więc ja nie narzekam na zasięg bo nigdy w polsce go nie straciłem (przynajmniej ja)...
  • #5 4013010
    finos
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Jeśli chodzi o GSM - to w Play-u bez problemu.

Do mpn103 - o co ci chodzi z tą opłatą?? Przeciez minuta do Play od innego operatora koszutuje tyle co minuta poza sieć ( bez różnicy czy dzwonisz np z Orange do Ery, Plusa czy Play-a.)

A z drugiej strony orintuje sie ktos jak wygląda budowa 3G przez Play-a?
    Słyszałem ze Warszawe pokryli, ale jak w innych miejscach polski? Bo np. u mnie ( Jelenia Góra) w zasięgu 3G przoduje Era.
  • #6 4014532
    mickemaster
    Poziom 27  
    Podpisałem umowę w Play i jestem naprawdę zadowolony, fajny operator, zasięg ok i koszty nizsze niż wcześniej. Tak się składa, że dzwonię do różnych sieci dlatego żadne pakiety nie wchodzą w grę i oferta Play jest dla mnie najkorzystniejsza.
  • #7 4019919
    fenixgsm
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    jakie maja abonamenty w play? jest mozliwosc kupna na karte telefonow?
  • #9 4034581
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    minus: słaby zasięg
    plus: jak złapie 1 kreske to na niej rozmowa nie przerywa <wow>
    pytanie: co myślicie o nalepkach(wzmacniaczach) pod baterie V generacji - daje to coś?
  • #10 4035878
    mickemaster
    Poziom 27  
    Słaby zasięg hm? Zjeździłem już troszkę i telefon ani razu nie zgubił zasięgu, bywałej już w takich martwych polach gdzie orange i ery nawet nie wykrywa. Nie wiedziałem, że zasięg plusa jest taki dobry.
  • #11 4035940
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Zasięg plusa jest najlepszy
    nie ma ciągle fula ale zawsze jest a era ma tak ful ful i później wcale
    szyba era ma po prostu źle rozstawione przekaźniki
  • #12 4953230
    patryk03091995
    Poziom 10  
    Ja mam telefon w playu pół roku i zasięgiem niemam problemu. O niebo lepszy od orange.
  • #14 9451916
    mpn103
    Poziom 34  
    Taaa...
    tylko że na tym filmie gościu wybrał ręcznie 3G.
    życzę mu powodzenia w dalekich łącznościach.
  • REKLAMA
  • #15 9452318
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Jeśli chodzi o telefon nie jest źle, jeśli chodzi o Internet to tragedia. Sam korzystałem z Play i niestety z powodu na Internet i częste wyjazdy w Polskę zmuszony byłem przejść do Orange.
  • REKLAMA
  • #16 9452346
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 9452531
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3752
    Korzystając z tematu zadam pytanie. Zarówno Play, jak i Sami Swoi oparte są o sieć Plus GSM. Dlaczego więc w tym samym miejscu zasięg telefonu w sieci Sami Swoi jest tak niski, że czasami wręcz zanika podczas, gdy telefon w sieci Play śmiga znakomicie - zasięg maksymalny! Zamiana aparatów nic nie zmienia, więc różnice wynikają wyłącznie z winy operatora. Czy ktoś wie dlaczego?
  • #18 9452722
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 9865013
    Klarcia
    Poziom 2  
    Ja w dniu 14 sierpnia przeszłam z Plusa do Playa.. niestety widzę różnicę w jakości usług - na minus ;-/ Szkoda, że dopiero dzisiaj przeczytałam o tym, że Urząd Komunikacji Elektronicznej wypowiedział się w sprawie zasięgu sieci PLAY: http://www.serwisprawa.pl/artykuly,45,2487,pr...e-wezwala-play-do-zaprzestania-emisji-reklamy :( Zamiast płacić Wojewódzkiemu 2,5 mln zł za reklamę, mogliby zainwestować w infrastrukturę.. :) No nic.. mają 2 lata, jak się nic nie zmieni, to wracam do Plusa :)
  • #20 9878328
    buny
    Poziom 1  
    Klarcia ja zrobiłam na odwrót z Playa przeszłam do Plusa jakiś rok temu i jestem zachwycona!
  • #21 9901774
    QCoo
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Po pierwsze Play nie korzysta z masztów Plusa. Trójca święta (Era, Orange i Plus) wypowiedziały już na starcie wojnę Playowi. Dlatego Play może mieć nieco gorszy zasięć, bo musi stawiać maszty na nowo.
    Po drugie sposób na zwiększenie zasięgu jest dosyć dobry.
  • #22 9902741
    mpn103
    Poziom 34  
    QCoo napisał:
    Po pierwsze Play nie korzysta z masztów Plusa. Trójca święta (Era, Orange i Plus) wypowiedziały już na starcie wojnę Playowi. Dlatego Play może mieć nieco gorszy zasięć, bo musi stawiać maszty na nowo.
    Po drugie sposób na zwiększenie zasięgu jest dosyć dobry.

Co ty bredzisz?
  • #23 9902823
    QCoo
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    mpn103 napisał:

Co ty bredzisz?

bredze? zorientuj się w temacie najpierw a potem się udzielaj gościu
  • #24 9903125
    Mr.S.
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    QCoo napisał:
    Po pierwsze Play nie korzysta z masztów Plusa. Trójca święta (Era, Orange i Plus) wypowiedziały już na starcie wojnę Playowi.[...]

Jakieś źródło? W tamtym roku Plus i P4 podpisały aneks do umowy zawartej w 2006 roku na mocy którego przedłużają współpracę. Umowa ma charakter długoterminowy. Roaming krajowy nadal działa, każdy kto korzysta z Play może "na sztywno" ustawić telefon aby ten korzystał z BTS Plusa.
  • #25 9903673
    wiol
    Poziom 2  
    mam Playa, ale rozważam rezygnacje, zależy mi na zasięgu z którym w tej sieci jest kiepsko, np. w ogóle nie mam zasięgu na klatce schodowej, albo w dużym pokoju co mnie niesamowicie irytuje;/ dlatego zastanawiam się nad przejściem do Plusa, bo ponoć w kwestii zasięgu jest nie do prześcignięcia, co myślicie?
  • #26 9903787
    Mr.S.
    Poziom 16  
    @wiol wejdź w ustawienia telefonu, przeskanuj "eter", wybierz przekaźnik Plusa. Sprawdzisz sobie czy jest lepiej, jeśli zasięg będzie lepszy pozostaje się zastanowić czy zostać z Play korzystając z BTS Plusa, czy przejść do konkurencji -ostateczna decyzja zależy wyłącznie od tego która z ofert jest dla Ciebie korzystniejsza.
  • #27 9904176
    mickemaster
    Poziom 27  
    Play korzysta z BTS-ów Plus GSM tylko na prowincji. W miastach już dawno zainstalowała własną infrastrukturę 3G UMTS i tam zasięg i usługi są na wysokim poziomie. Na wiosce gdzie nie ma 3G wyższy priorytet mają abonenci Plusa- nie mówi się o tym się głośno ale tak już jest. To tak dla wyjaśnienia tych wszystkich nieścisłości i domysłów.
  • #28 9904290
    Mr.S.
    Poziom 16  
    mickemaster napisał:
    Play korzysta z BTS-ów Plus GSM tylko na prowincji.

W miastach też możesz korzystać z BTS Plusa, to nie tak, że tylko jak to ładnie ująłeś na prowincji można.

mickemaster napisał:
    Na wiosce gdzie nie ma 3G wyższy priorytet mają abonenci Plusa- nie mówi się o tym się głośno ale tak już jest. To tak dla wyjaśnienia tych wszystkich nieścisłości i domysłów.

W wioskach 3G też jest, nie we wszystkich jeszcze ale w wielu jest. Natomiast jeśli o priorytety chodzi, to całkiem logiczne, że pierwsi w kolejce są klienci macierzystej sieci (ktoś z supportu Play pisał o tym na ich stronie już dawno temu);)

BTW jak ktoś nie chce wydawać 5zł na starter żeby sprawdzić jak działa mu dana sieć, może zawsze sprawdzić czy w sąsiedztwie ma przekaźnik Play, Plus czy innej sieci:
    http://mapa.btsearch.pl/

Nie daje to takiej pewności jak kupno startera, ale zawsze to lepsze niż podpisywanie umowy w ciemno, a później wylewanie żali, że coś nie działa :)
  • #29 9906729
    wiol
    Poziom 2  
    Mr S dzięki za info :) faktycznie zmieniłam sobie ustawienia sieci, ale nie widzę, żeby było lepiej... ale bardzo dobry pomysł ze starterem! dzisiaj sobie kupie i zobaczę czy w Plusie jest lepiej :)
  • #30 9906910
    mickemaster
    Poziom 27  
    Cytat:
    W miastach też możesz korzystać z BTS Plusa, to nie tak, że tylko jak to ładnie ująłeś na prowincji można.

Ty źle zrozumiałeś. Można przełączać się wedle uznania ale tam gdzie Play nie ma swoich BTS-ów w standardzie 3G ( czyli głównie na terenach o mniejszej gęstości zaludnienia) musi korzystać z infrastruktury Plus-a. Bo niby jaki interes miałoby P4 płacąc dodatkowo Plusowi jeśli abonent jest w zasięgu Play? Poza tym na wybór BTS-a duży wpływ ma sam terminal, który wiele razy w ciągu sekundy ustala sobie listę komórek( nie mylić z telefonem) i stref, które obejmują go zasięgiem. W samym tylko zestawianiu połączenia bierze udział nie tylko terminal i BTS ale i takie elementy struktury jak BSC, MSC, VLR, GMSC czy HLR( Jak ktoś zna troszkę architekturę GSM to wie o co chodzi). Wbrew pozorom nie jest to takie proste jak np. CB radio.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Sieć Play korzysta z infrastruktury Plusa głównie na terenach wiejskich i w miejscach bez własnych BTS-ów 3G, natomiast w miastach posiada własne stacje bazowe UMTS. Zasięg Play jest oceniany różnie – niektórzy użytkownicy chwalą stabilność i lepszy zasięg niż w Orange czy Erze, inni narzekają na słaby zasięg, szczególnie w budynkach i na obszarach o mniejszej gęstości zaludnienia. W praktyce telefon automatycznie przełącza się między BTS-ami Play i Plusa, choć priorytet mają abonenci Plusa na ich infrastrukturze. Problemy z zasięgiem mogą wynikać z polityki operatora, ustawień telefonu oraz lokalizacji BTS-ów. W sieci Play rozmowy są stabilne nawet przy słabym sygnale, ale internet mobilny 3G bywa krytykowany za niską jakość. Użytkownicy zalecają testowanie zasięgu przez zakup startera lub ręczne ustawianie sieci, a także korzystanie z map BTS-ów. Play oferuje konkurencyjne ceny abonamentów, co jest istotne dla osób dzwoniących do różnych sieci. Wątpliwości dotyczą również kosztów połączeń między sieciami oraz faktycznego wykorzystania infrastruktury Plusa przez Play.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA