logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać zablokowany mikrokontroler PIC16F629 w latarce?

Calineczka* 20 Cze 2007 11:36 1647 6
REKLAMA
  • #1 4002282
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Witam Panowie. Trafiła mi się chińska latarka z mikrokontrolerem;-)
    Ma ona 5 trybów pracy a jej serce to PIC16F629. Bardzo bym chciał sobie pokombinować z jakimiś parametrami w tej latareczce ale jak podłączyłem PIC-a pod Willema to okazało się że nie moge nic odczytać-chyba jest zablokowana możliwość odczytu. Niewiele mam do czynienia z mikrokontrolerami i nie wiem, na dzień dzisiejszy można go jakoś odczytać, dostac się do zawartości pamięci? Komunikację raczej mam ok, ponieważ układ mi się identyfikuje i jak robię "zczytaj" to pokazuje mi parametry typu "power-up timer", "brown-out aktywne", "cp-eeprom" i "kod blokady" jako aktywne. Jeśli nazewnictwo jest dziwne to przepraszam-przepisywalem z oprogramowania Willema:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4003488
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam
    Jeśli to fabryczne urządzenie to na 99,99% nie odczytasz zawartości procesora. Troszkę dziwne że zastosowali procesor z pamięcią flasch bo przeważnie przy masówce stosują OTP (tańsze). W każdym bądź razie jak Ci się ta latarka popsuje będziesz mógł tego uC wykorzystać do swojej aplikacji ;)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4003580
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Dzieki za odpowiedź.
    Latarka juz mi się zepsuła-obudowa na szczęście a nie elektronika, wsadzę pewnie do jakiejś innej bo fajnie mieć kilka trybów pracy.Rozebrałem ten moduł elektroniki z latarki i składa się z dwóch "bloków", jeden to step-up przetwornica, bo zasilana z 1,5V, drugi to jak sadzę jakis kontroler PWM, właśnie na tym PIC-u.
    Pytanko-gdzie jest ten 0,01% ? :D
  • REKLAMA
  • #4 4003754
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Ja osobiście nie spotkałem się jeszcze z innym uC niż OTP ale myślę że gdzieś tam daleko istnieje takie urządzenie gdzie włożyli z flaschem – stąd ten 0,01%.

Czytałem nie tak dawno artykuł o tym że odczytanie programu z takiego procesora jest prawie niemożliwe bez ingerencji w wnętrzności.
  • REKLAMA
  • #5 4005227
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ..moze i tak, nie znam sie na zabezpieczeniach w mikrokontrolerach ale wiem np, ze jesli chodzi o platna telewizje, systemy kodowania etc to z jednej strony wymyslaja coraz to nowsze zabezpieczenia-a z drugiej jest grupka ludzi ktora systematycznie je łamie :D
  • Pomocny post
    #6 4008246
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    @Calineczka*

Wszystko jest możliwe ale przy mikrokontrolerach wymga to ogromnego nakładu na sprzet sam mikroskop 500-1000x nie wystarczy, jeszcze trzeba czymś podczepić połączenia w czasie badań (nawet nie wiem ile to kosztuje ale bez 10tyś $ za średniej klasy użwany sprzęt na pewno nie ma się co ruszać) i na końcu nawet jak się wie gdzie jest security fuse jeszcze trzeba czymś to wyciąć, koszt lasera jest już tak wielki że można co najwyżej skorzystać na jakimś uniwersytecie za opłatą rzędu 50-200$/h może i więcej.

Jest też drugie dno była stara technologia jest nowa technologia w tej nowej nawet sprzęt nie pomoże bez ogromnego doświadczenia... dla ciekawostki wspomnę, że np. większość nowych smart-card ma pierwszą warstwe pokrytą czujnikami oraz schowany czujnik światła tak że jak coś dzieje się nie tak to self destroy.

Można też spróbować innych metod ale o nich się nie mówi ;) i już do brania się za dump tego trzeba posiadać partie min. 5 sztuk bo polowa na pewno padnie w czasie badań ;)
  • #7 4008449
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ciekawe rzeczy piszesz :D
    No cóż, żeby sklonowac ta chińską latarkę nie będę inwestował wyżej wspomnianych kwot, hehe, poza tym chyba moje praprapra-wnuki musiały by spłacać to "naukowe przedsięwzięcie" :D
    Dzięki Panowie za informacje, wyciągam PIC-a z programatora i wkładam-odrobinkę niepocieszony-z powrotem na płytkę.
    Taka latareczka w Chinach kosztuje 24 dolary :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem odczytania zawartości mikrokontrolera PIC16F629 zastosowanego w chińskiej latarce z pięcioma trybami pracy. Mikrokontroler jest zabezpieczony przed odczytem poprzez aktywację bitu blokady (code protection), co uniemożliwia bezpośredni dostęp do pamięci programu za pomocą programatora Willem. Uczestnicy wyjaśnili, że w większości fabrycznych urządzeń odczyt jest praktycznie niemożliwy bez zaawansowanego i kosztownego sprzętu, takiego jak mikroskopy o dużym powiększeniu, lasery do usuwania zabezpieczeń czy specjalistyczne metody inżynierii odwrotnej. Zwrócono uwagę, że w masowej produkcji częściej stosuje się mikrokontrolery OTP (One-Time Programmable), które są jeszcze trudniejsze do odczytania. Próby obejścia zabezpieczeń wymagają dużych nakładów finansowych i doświadczenia, a także posiadania wielu egzemplarzy układu, gdyż część może ulec uszkodzeniu podczas procesu. W efekcie, dla amatorskich zastosowań i modyfikacji latarki, odczytanie zawartości PIC16F629 z aktywną blokadą jest praktycznie nieosiągalne, a koszt i trudność takich działań przewyższają wartość samego urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA