logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Philips FW-C38/34 - brak wyświetlania po burzy, działa tylko podświetlenie

picia78 21 Cze 2007 22:50 2218 8
REKLAMA
  • #1 4008023
    picia78
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam szanownych Eloktrodowiczów !
    Stała mi sie taka dziwna przypadłość w wieży pewnego pieknego dnia i chyba sie tu boje powiedziec to bylo po burzy spogladam na zegarek na wiezy ,a tu ciemno zdziwilem sie bo prad byl i jest.
    Co sie okazuje wieza gra bez zarzutu czyta plyty odbiera radio kasety itp tylko nic nie wyswietla na wyswietlaczu oprocz takich bajerzastych kresek czerwonych dookola tagoz wyswietlacza
    prosze was o pomoc w zdiagnozowaniu bawie sie toche czasem w elektronike i moze w wasza pomocoa cos mi sie uda zrobic
    moze to jakas czesta przypadlosc
  • REKLAMA
  • #2 4008874
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2388
    Sprawdz zasilania idace na wyświetlacz ,sprawdz wszystkie zabezpieczania -bezpieczniki,oporobezpieczniki,napewno brakuje jakiegoś napięcia.
  • #3 4010197
    yooras
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    witam, uszkodzony tranzystor w układzie zasilania wyświetlacza jakiś BC, dokładnie bez schematu nie podam. Jak kolega rozbierze i pomierzy to bedzie wiedział.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4010863
    picia78
    Poziom 11  
    a moze ma ktos schemat tej wiezyczki ? tego konkretnego modelu ?
  • #5 4012740
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Tak się składa, że ostatnio naprawiałem identyczną wierzę (po burzy, uwalona końcówka mocy i jak się niestety okazało równiez procesor więc narazie leży :(). Schemat udało mi się jakimś cudem zdobyć więc daję go w załączniku.
    Załączniki:
    • Philips_FW-C38_short.rar (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4013364
    picia78
    Poziom 11  
    no nie bardzo ona jet taka sama tam w tym pdfie ktory mi przyslales jest zdjecie wierzy wszystkich ukaldow u mnie jest wogole inna budowa
    i generalnie zaczynam sie juz poddawac nie jestem fachowcem i zaczynam w siebie watpic :( nie wiem jak tej awarii szukac Zna ktos dobrego elektronika ktorego moglby polecic w bialymstoku lub okolicach jakby co, bo podejrzewam ze to drobna usterka a ktos moglby mnie naciagnac
  • REKLAMA
  • #7 4013515
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Nie patrz na obudowę tylko na elektronikę. Obudowa jest inna, ale sam schemat powinien się zgadzać. Porównaj wybraną część schematu z tym co masz faktycznie. U mnie elektronika była identyczna, obudowa owszem-inna niż w pdf-ie, więc nie wiem dlaczego u ciebie miało by być inaczej?
  • REKLAMA
  • #8 4016639
    picia78
    Poziom 11  
    i co nikt nie zna elektronika z białegostoku ktorego moglby polecic???
  • #9 4028497
    picia78
    Poziom 11  
    skoro nikt nie zna zadnego dobrego wartego polecenia eletronika z bialegostoku dziekuje wszystkim za pomoc i oddaje sprzet do serwisu
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wieża Philips FW-C38/34 przestała wyświetlać informacje na ekranie po burzy, mimo że urządzenie działa poprawnie (odtwarzanie płyt, radio, kasety). Na wyświetlaczu pojawiają się jedynie czerwone kreski wokół ekranu. Sugerowano sprawdzenie zasilania wyświetlacza, bezpieczników oraz elementów układu zasilania, w tym uszkodzonych tranzystorów (np. typu BC). Autor poszukiwał schematu elektronicznego wieży, otrzymał schemat podobnego modelu, jednak zauważył różnice w budowie i wyraził trudności w samodzielnej diagnozie. Poradzono, by skupić się na elektronice, która powinna być podobna pomimo innej obudowy. Ostatecznie autor zdecydował się oddać sprzęt do serwisu, gdyż nie znalazł polecanego elektronika w swoim regionie (Białystok).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA