logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Red Star DVD510 - wartość rezystora R302 w uszkodzonym zasilaczu?

22 Cze 2007 21:30 1491 6
REKLAMA
  • #1 4010905
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4011025
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Na jakim układzie jest zbudowany ten zasilacz (może jest układ scalony)? Schematu takowego DVD nie mam.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4012108
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4012498
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Witam, coś mi sie wydaje że mam przetwornicę opartą na tym układzie w tunerze satelitarnym - jak wrócę do domu to sprawdzę co to za R. W sumie to możesz poszukać w necie po numerze seryjnym płytki zasilacza - często ten sam zasilacz pakowany jest do różnych marek handlowych.
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

Dobrze myślałem - mam aplikacje tego układu w siebie w tunerze - jednak numeracja sie nie zgadza. Ten rezystor jest po stronie pierwotnej czy wtórnej? Zrób jakieś foto jak możesz.
  • REKLAMA
  • #5 4013919
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4016312
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    U mnie jest tak:
    rezystor przez który podawane jest zasilanie z mostka do układu 5L0380R (nóżka 3) ma wartość 510kohm 1W.
    jest jeszcze jeden - napięcie z mostka podawane poprzez diode i ten rezystor na 2 odczep trafa - ma on wartość 20ohm 1W. Podejrzewam że on Ci właśnie poleciał. Nie zapomnij sprawdzić wszystkich diod.
    Pozdrawiam

--------------------------
    Natknąłem się przypadkiem na wątek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic779597.html
    czy to czasem nie ten sam zasilacz? - wartości można odczytać.
  • #7 4020230
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W DVD Red Star DVD510 wystąpiła awaria zasilacza, gdzie na wyjściu nie pojawiały się napięcia. Uszkodzenie zlokalizowano po stronie pierwotnej zasilacza, gdzie rezystor oznaczony jako R302 był całkowicie spalony, a jego wartość nie była czytelna. Zasilacz oparty jest na układzie scalonym 5L0380R (czteropinowy, przymocowany do radiatora) oraz dodatkowym układzie HS252 w obudowie DIP. Rezystor R302 znajduje się po stronie pierwotnej i jest większy, prawdopodobnie 2W. Po konsultacji i porównaniu z podobnymi układami, ustalono, że rezystor R302 powinien mieć wartość około 120 kΩ i moc 2W. Po wymianie na rezystor 120 kΩ 2W zasilacz zaczął działać poprawnie. Dodatkowo zalecane było sprawdzenie diod w obwodzie. W dyskusji pojawiła się sugestia poszukiwania schematów lub wartości rezystorów na podstawie numeru seryjnego płytki zasilacza, gdyż podobne zasilacze mogą być stosowane w różnych urządzeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA