logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kontroler USB wybrać do własnego urządzenia sterowanego przez USB?

wegrzyn 26 Cze 2007 09:13 1449 8
REKLAMA
  • #1 4021143
    wegrzyn
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam

Drodzy koledzy chciałbym stworzyć urządzonko które będzie sterowane poprzez USB.

Moje pytanie wyczytałem że muszę mieć jakiś kontroler transceiver USB -jaki najlepiej układ użyć z dostępnych na rynku?????? później to już tylko jest sterowanie przepływem danych a więc z tym już sobie raczej poradzę

Za wszelkie sugestie i porady z góry dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4021188
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Co chcesz sterować?
    Nie lepiej byłoby magistralą równoległą?
  • #3 4025616
    wegrzyn
    Poziom 12  
    nie

musi byc to koniecznie na USB
    na równoległej na pewno było by łatwiej ale zależy mi tutaj na szybkości łącza. Bedzie odczyt wskazań jakiegoś multimetru i musi to działać z dużą szybkością a do tego dochodzi sterowanie multimetrem zmiana zakresów itp. Za wskazówki z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #4 4025651
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    A więc kolego...
    USB to najlepszy pomysł...RSy w nowych kompach nie występują (to już standard przemysłowy), a LPT...sam się domyślasz.

Zależy do czego to potrzebujesz... oczywiście najlepiej dać jakiś układ FDTI...ale czy to się opłaca? Kilkadziesiąt zł?

Do amatorskich konstrukcji najlepiej wygrzebać jakiś kabelek od tel. komórkowego, którego po podłączeniu i zainstalowaniu komp wykrywa jako port COM, a i obsługa jest też jak portu COM. Koszt jak trafisz dobrze jest poniżej 10 zł.
  • REKLAMA
  • #5 4025658
    Dydzio
    Poziom 30  
    basti1984_2007 napisał:
    Do amatorskich konstrukcji najlepiej wygrzebać jakiś kabelek od tel. komórkowego, którego po podłączeniu i zainstalowaniu komp wykrywa jako port COM, a i obsługa jest też jak portu COM. Koszt jak trafisz dobrze jest poniżej 10 zł.

Popraw mnie jeśli się mylę, ale taki kabelek pewnie działać będzie również z prędkością COMa... No i nadal jest to magistrala szeregowa...
  • REKLAMA
  • #6 4025703
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Tak, max 115200kbps. Dlatego napisałem do amatorskich. Ale przelicz sobie czy taka prędkość Ci nie wystarczy?

Implementację protokołu USB w procku z całego serca odradzam...ewentualnie weź sobie jakiegoś AVR-ka z wbudowanym sprzętowym USB jak masz chęć, ale zaś z programem na kompa będziesz się ścierał. I tak źle i tak niedobrze:(
  • #7 4026090
    Dydzio
    Poziom 30  
    Dlatego do sterowania polecam interface równoległy...
  • #8 4032125
    wegrzyn
    Poziom 12  
    Niestety panowie interface równoległy będzie za wolny on musi mieć ok 2-5 Mb/s ponieważ będzie to coś na wzór oscyloskopu na usb . Potrzeba powiedzmy 2 kanały próbkować z f ok 100kHz a więc przedział taki jak podałem wyżej 2-5Mb/s.

A więc musi to być USB najlepiej 2.0

Ponawiam pytanko

Jak najprościej stworzyć sterowanie za pomocą komputera poprzez USB urządzeniem ala oscyloskop o częstotliwości granicznej 20 kHz na dwa kanały niezależnie??????????

Za wszystkie wskazówki jestem wdzięczny ale proszę konkretnie na temat USB lub może ktoś wie gdzie szukać info. Przyznaję że powoli się poddaję ale może komuś się uda natknąć na coś ciekawego

Pozdrawiam
  • #9 4032156
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    A może warto było by wykorzystać kartę dźwiękową, a jeżeli koniecznie ma być USB to karte dzwiękową na USB. Napisać program pod takie coś jest nieporównywalnie łatwiej niż bawić się w komunikacje przez porty.

Całkiem niedaleko stąd:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic272756.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru kontrolera USB do własnego urządzenia sterowanego przez USB, które ma działać z dużą szybkością transmisji danych (2-5 Mb/s) i służyć do odczytu oraz sterowania multimetrów lub oscyloskopu z dwoma kanałami próbkowanymi z częstotliwością około 100 kHz. Zwrócono uwagę, że magistrala równoległa jest zbyt wolna, a porty RS i LPT są przestarzałe lub niewystarczające. Propozycją dla amatorskich zastosowań jest wykorzystanie układów FTDI, które emulują port COM przez USB, choć ich prędkość jest ograniczona do maksymalnie 115200 bps, co może być niewystarczające dla wymagań. Implementacja protokołu USB bezpośrednio w mikrokontrolerze jest trudna i niezalecana, chyba że użyje się mikrokontrolera AVR z wbudowanym sprzętowym USB, co jednak wymaga zaawansowanego oprogramowania po stronie komputera. Alternatywnie zasugerowano wykorzystanie karty dźwiękowej USB jako interfejsu do pomiarów, co może uprościć programowanie i obsługę. Podkreślono, że najlepszym rozwiązaniem jest USB 2.0 ze względu na wymaganą przepustowość i szybkość transmisji danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA