logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować radio VW Gamma 3? Wskazówki dotyczące kodu zabezpieczającego

Michalek_20 27 Paź 2003 11:59 10151 11
REKLAMA
  • #1 376118
    Michalek_20
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak bym mugl prosic o jakies wskazówki na temat tego problemu !!
  • REKLAMA
  • #2 376215
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    moja rada zanieś do kogoś co zajmuje sie radio code i on zrobi ci to porzadnie :D
  • #3 376743
    domin0
    Poziom 12  
    jaki dolkadnie model
  • REKLAMA
  • #4 376811
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Niemal napewno Philips Gamma 3 , któraś tam wersja. One zwykle sprawiają kłopoty raczkujacym.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 378419
    Michalek_20
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jest to model VW GAMMA 3 PHILIPS !!
  • #6 378426
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    na forum juz to bylo powtarzane nie raz znajdz sobie klepaczke
  • #7 379095
    mmirpol
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Sa w nim dwie pamięci 24C02 i 24C04 .
    Do odzcytania kodu niezbedny jest klepacz .
    Przejrzyj wcześniejsze posty to dowiesz sie szczegułów .

Powodzenia Mirek .
  • #8 379195
    domin0
    Poziom 12  
    no trzeba zrobic interface podlaczec do pamieci i jazda
    sam nie wierzylem ze to zadziala za pierwszym razem
  • REKLAMA
  • #9 381291
    D.M
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Uruchomienie klepacza graniczy czasami z cudem :(
    Są inne sposoby...
  • #10 381433
    SlaweK
    Poziom 43  
    W zasadzie wystarczy podstawowa wiedza z działania magistrali I2C, w tym radiu dość rozbudowanej i znajomość zasady działania tzw. klepacza. Wtedy nie ma problemów bo jeśli wiadomo jaki jest problem to jakby go nie było. Więc rozpocznij od dowiedzenia się tego a następnie skonkretyzuj pytania a napewno ktoś Ci pomoże a nie czekaj aż ktoś Ci wyłoży kawę na ławę bo jednego i jedynie słusznego rozwiązania nie ma w tym przypadku. Aha, dodam że tych radii jest kilka (znam 4) wykonań rózniących się nieznacznie płytą, wyposażeniem i nie każdy to nawet zauważył.

SławeK
  • #11 385758
    erel
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Trochę OT ale muszę .
    Dzisiaj przyszedł znajomy z takim radyjkiem i płakał , że nie może dać sobie z nim rady - żaden bin nie działa .Najlepsze było to , że ponoć wysłał komuś kasę i za to otrzymał PEWNY bin z PEWNYM kodem tylko musiał zmienić zawartość w obu pamięciach .Jak już skończyłem turlać się po podłodze i z grubsza wyjaśniłem ( żal mi się go zrobiło ) o co biega w tym modelu trochę się wściekł i zostawił radyjko .A tydzień wcześniej żal mu było zostawić radyjko i kilka puszek :D
    Teraz z puszek zrobiło się spooore szkło :D :D :D
  • #12 385928
    SlaweK
    Poziom 43  
    Niezłe, może i ja zacznę sprzedawać biny na sztuki na Allegro ? Nalepiej 100% pewne do Alphy4 Grundiga, Gammy3, do starszych hybryd i ST7282. Ciekawe czym to zaprogramują.
    Ale poważnie, dowiedziałem się niedawno że jednak jest narzędzie do TMP47C860.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Radio VW Gamma 3 Philips wymaga odblokowania kodem zabezpieczającym, co często sprawia trudności. Model ten posiada dwie pamięci EEPROM: 24C02 i 24C04, z których należy odczytać kod. Do tego celu niezbędne jest użycie tzw. "klepacza" – specjalistycznego interfejsu do komunikacji z pamięcią poprzez magistralę I2C. Uruchomienie klepacza bywa problematyczne, ale jest to podstawowa metoda odzyskania kodu. Alternatywnie można próbować innych sposobów, jednak nie ma uniwersalnego rozwiązania. Wymagana jest wiedza techniczna dotycząca działania magistrali I2C oraz specyfiki radii Gamma 3, które występują w kilku wariantach różniących się płytą i wyposażeniem. Próby używania gotowych plików binarnych z kodem często kończą się niepowodzeniem, gdyż konieczna jest modyfikacja zawartości obu pamięci. Dostępne są narzędzia do programowania układu TMP47C860, co może ułatwić proces.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA