logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekonwertować dane z pliku programu do formatu Excel?

botr 27 Paź 2003 18:51 2088 2
REKLAMA
  • #1 376561
    botr
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    1. Jest sobie programik który zapisuje co jakis czas stany licznika do pliku w dziwnym formacie
    2. W programie tym jest opcja podgladu tych danych w formacie arkusza .

Ja potrzebuje dane te miec na dysku w formacie excela .
    Moj problem polega na tym ze nie wiem jak sa zapisywane w tym pliku te dane ( stan licznikow )
    Gdybym wiedzial to bym sobie napisał programik ktory by odczytywał ten plik i zapisywał w potrzebnym formacie
    Problem wydaje sie byc dosc prosty bo to jest tylko kilka licznikow
    Zamiescilem w zalaczniku kilka plikow i screen z programu ,
    gdy porownuje te pliki w np. Commanderze widac ze tylko kilkanascie bajtow sie zmienia , ale nie moge dosc do tego jak z nich wyliczyc takie same dane jak sa w podladzie danych w tym programie co je zapisuje
    A tak w skrocie to zamieszczam screen z liczbami ktore musze wyliczyc z zamieszczonych plików .
    Bardzo prosze o pomoc ewentualnie jakas podpowiedz
    Bogdan
    Załączniki:
    • T1 SEKCJA 1 175719 2003-10-27, 11014700.zip (336 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • T1 SEKCJA 1 175719 2003-10-27, 10455700.zip (336 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • stan.zip (4.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 378603
    genetix
    Poziom 24  
    1. co to jest za program? tzn co on zlicza?
    2. czy zapisuje w tym pliku jakies inne dane?
    3. czy te kolumny nie sa w jakis sposob obliczane? tzn dane sa inne ale to co podgladasz w tym oknie to wynik jakis obliczen?
    4. przydalyby sie pliki z licznikami zwiekszonymi tylko o 1. wtedy bylaby jasnosc. podaj pare szczegółów, to sie pomyśli.

PS. nie pakuj malych plikow, bo tylko je powiekszasz (238B->336B) i dodatkowo sie trzeba pieprzyc z zipem.
  • #3 382270
    botr
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    >1. co to jest za program? tzn co on zlicza?

Jest to program Energia3. Komunikuje on sie z licznikami KWMS poprzez modem raz na 8 godzin , (lub na zyczenie uzytkownika ) i zczytuje stan licznikow energi .. Zaleznie od czasu dnia wartosc zmienia sie w roznych strefach

>2. czy zapisuje w tym pliku jakies inne dane?
    Wydaje mi sie ze nie .. w nazwie pliku jest... T1 sekcja 175719 (numer licznika) 2003-10-31 (data) 11244200 (czas utworzenia)

>3. czy te kolumny nie sa w jakis sposob obliczane? tzn dane sa inne ale >to co podgladasz w tym oknie to wynik jakis obliczen?
    Wydaje mi sie ze nie ....chociasz wszystko mozliwe i wtedy bylby problem

>PS. nie pakuj malych plikow, bo tylko je powiekszasz (238B->336B) i >dodatkowo sie trzeba pieprzyc z zipem.
    Musze pakowac bo inaczej nie moge nic wyslac

To co juz wiem ...

W podgladzie stanu liczydeł jest kolumna (Zakonczenie okresu pomiaru) jest to czas ustalany przez licznik co 15 min , gdy tworzy sie plik czyta on wartosc z ostatniego okresu pomiaru . Czyli mozna porownac czas utworzenia (z nazwy pliku ) i i czas ostatniego pomiaru ( z podgladu ) i wtedy wiemy jakie powinny byc dane zapisane w odpowiednim pliku ..

Porownujac rozne pliki i zmieniajace sie strefy doszlem juz jakie adresy w pliku odpowiadaja za 1, 2,3 strefe i np ..
    1 strefa to sa adresy 50 do 55 i CE do D3
    2 strefa 58 do 5D i AC do B1
    3 strefa 60 do 64 i A4 do A9 i chyba B4 do B9

adresy 48do4c , 72do76 , 9CdoA0 , C6doCa to pewnie sa okresy pomiaru zmieniaja sie zawsze nawet gdy wartosc z zadnej strefy sie nie zmienily

Na poczatku pliku widac jakim driverem został storzony plik (KWMS3LAN driver) i jakiego licznika dotycza dane pomiarowe (175719) ..Wysylam tez pliki z drugiego licznika i w nich wartosci stref sie nie zmieniaja.. tylko zakonczenia okresu , poniewaz ten licznik aktualnie jest nie uzywany

Wiec duzo juz wiem ...ale dalej nie potrafie sobie wyliczyc tych wartosci co sa w podladzie .Wiec bardzo prosze o pomoc i ewentualne wzkazowki .
    Pozdrawiam
    Bogdan
    Załączniki:
    • odczyt.zip (26.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA