logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przeróbki CD-ROM bez przycisku Play na odtwarzacz CD do samochodu Audi

martrox 28 Cze 2007 19:02 1842 6
REKLAMA
  • #1 4030343
    martrox
    Poziom 12  
    Jak zwykle mój post jest oznaczony tematem trudnym do zrozumienia, wiec do rzeczy:

Od jakiegos czasu poluję na schematy i tematy dotyczace przbudowy zwykłego cd-romu na odtwarzacz cd do samochdu. Problem w tym, że za każdym razem dotyczy to cd z przyciskiem- play - niestety ja posiada,m zwykły , bez takiego przycisku więc proszę Was Drodzy Forumowicze o pomoc.Sens w tym ze niewiem z których ścierzek mozna poprowadzić kable do przycisków .Jeszcze raz prosze o pomoc! (jestem dyslektykiem więc proszę o umozenie moi ch błędów ortograficznyh i stylistycznych) POZDRAWIAM !
  • REKLAMA
  • #2 4030414
    w0nski
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    może podał byś jakieś oznaczenie tego CD-romu, jak można ci pomóc jak nic nie wiemy o tym sprzęcie. Poza tym za 15 zł na giełdzie kupisz CD-rom z przyciskiem play. I raczej MP3 nieposłuchasz na CD-romie bo CD nie posiada dekodera. Sygnał z CD-romu jest przetwarzany przez komputer programowo, co innego audio a co innego mp3.
  • REKLAMA
  • #3 4030475
    martrox
    Poziom 12  
    jest to urządzenie firmy: TEAC model: CD-540E
  • REKLAMA
  • #4 4032671
    martrox
    Poziom 12  
    nikt nie chce mi pomóc, szkoda ;) :cry:
  • REKLAMA
  • #5 4033280
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam
    Rozbierz CDka i zobacz na płytce czy nie ma miejsca na wlutowanie przycisku bo nieraz producenci zostawiają puste punkty lutownicze ;)
    Pozdrawiam - Maciej
  • #6 4033648
    martrox
    Poziom 12  
    Ciekawe, niespotkałem sie jeszcze z czyms takim ale zabaczę na ,,flaki,, i może akurat coś takiego znajdę. Dzięki pozdrawiam i czekam na inne posty.
  • #7 4033791
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1058
    poszukaj na www.elportal.pl jest tam wsad do sterownika CD bedziesz mial mozliwosc przewijania w przod w tyl wyboru utworu pauzy itd jak w zwyklym CD. Mp3 nie posłuchasz ponieważ potrzebny jest dekoder MP3 poszukaj w sieci yampp-a i zbuduj . Zamiast CD możesz podłączyć twardy dysk lub kartę pamięci. Oczywiście HDD może ulec uszkodzeniu w samochodzie zresztą z CD przy jeździe po naszych drogach jest podobniie :)

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest przeróbka zwykłego napędu CD-ROM bez przycisku Play na odtwarzacz CD do samochodu marki Audi. Urządzenie to to model TEAC CD-540E. Problemem jest brak przycisku Play, który w standardowych przeróbkach umożliwia sterowanie odtwarzaniem. Proponowane rozwiązania to rozebranie napędu i sprawdzenie, czy na płytce drukowanej znajdują się niewykorzystane punkty lutownicze do podłączenia przycisku Play. Wskazano również, że standardowy CD-ROM nie posiada dekodera audio, co uniemożliwia odtwarzanie MP3 bez dodatkowego sprzętu. Sugerowano poszukiwanie oprogramowania sterownika CD na stronach takich jak elportal.pl, które umożliwia funkcje takie jak przewijanie i pauza. Alternatywnie można rozważyć podłączenie twardego dysku lub karty pamięci, jednak z uwagi na warunki samochodowe istnieje ryzyko uszkodzenia mechanicznego. Wskazano także na projekt YAMPP jako rozwiązanie do odtwarzania MP3 z dekoderem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA